Home > Știați că? > 9 curiozități despre inimă

9 curiozități despre inimă

///
Comments are Off
9 curiozități despre inimă

Multă lume nu ştie anumite lucruri despre inimă. Iată câteva curiozități despre acest organ.

  • În viața intrauterină, inima fătului se formează înaintea creierului. Începe să bată după primele patru săptămâni de viață, de două ori mai rapid decât a unui adult, iar la opt săptămâni este dezvoltată complet.
  • Cercetătorii spun că undele creierului unei mame se conectează la batăile inimii bebelușului ei.
  • Inima, deși mulți cred că este situată în stânga, este poziționată în spatele sternului, dar are vârful îndreptat ușor spre stânga, fapt pentru care se simt bătăile în această parte. Ea pompează cam 6 litri de sânge pe minut, circa 10.000 de litri într-o zi.
  • Datorită automatismului cardiac, una dintre cele mai importante proprietăți ale inimii, se pot face operațiile pe cord deschis, deoarece aceasta îi permite să bată și atunci când este scoasă din corp. Inima dispune de propriul său sistem de declanșare a impulsurilor electrice, astfel poate continua să bată atât timp cât are o sursă adecvată de oxigen.
  • Inima bate singură, nu datorită creierului, ea trimite mai multe informații către creier și nu invers. Se spune despre ea că are de fapt propriul său creier, care generează de 50 de ori mai multă energie electrica și de 5.000 de ori mai mult magnetism decât creierul.
  •  Ritmul cardiac diferă în funcție de vârstă, astfel un copil cu vârsta până într-un an are un ritm cuprins între 70 și 120 de bătăi pe minut, unul cu vârsta de peste 10 ani și un adult care practică exerciții fizice au un ritm cuprins între 40 și 60 de bătăi pe minut.
  • În urma unor cercetări de peste 20 de ani, făcute de Institutul HearthMath, s-a ajuns la concluzia că inima este un organ senzorial, ce are un rol important în activitatea noastră mentală și emoțională.
  •  Poate face o presiune atât de mare, încât ar putea arunca sângele pompat la o distanță de 9 metri.
  • Inima unei femei cântărește în jur de 230 grame, pe când a unui barbat are cam 280 grame și bate mai repede decât cea a unui bărbat.

 

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Secrete și sfaturi din bătrâni pentru prepararea și conservarea alimentelor
Secrete și sfaturi din bătrâni, pentru prepararea și conservarea alimentelor
Cel mai bătrân animal de pe planetă este o țestoasă și are 187 de ani
Cel mai bătrân animal de pe planetă are 187 de ani și este o țestoasă
Echinocțiul de primăvară, momentul când ziua devine egală cu noaptea
Echinocțiul de primăvară. Ce semnificație are această zi
Buricul Pământului
Buricul Pământului