Abilități de comunicare. Tot ce trebuie să știi. Cum să faci o primă impresie bună în lumea afacerilor este un subiect care presupune respectarea unor strategii simple.
Respectați cele 7 etape, pentru o întâlnire de afaceri reușită
În lumea afacerilor, și nu numai, prima impresie este extrem de importantă. Dacă lăsați o impresie bună de la prima întâlnire vă puteți ușura munca. Veți fi mult mai ușor acceptat și respectat de către interlocutor și, implicit, vă puteți atinge scopurile cu mai multă ușurință.
Citește și: Strategii în comunicare, pentru a avea un efect pozitiv asupra celorlalți
1. Intrarea- Abilități de comunicare
O intrare fără nici o ezitare este prima regulă a unei impresii bune. Atunci când sunteți invitați într-o încăpere, nu rămâneți în ușă ci pășiți cu îndrăzneală. Așa veți da dovadă de stăpânire de sine, hotărâre și încredere în voi.
Citește și: Strategii în comunicare. Află cum poți mustra sau critica pe cineva fără să-l superi
2. Apropierea
Pășiți vioi cu fruntea sus. Persoanele influente, care atrag atenția asupra lor, merg în pas vioi, într-un ritm mediu și fac pași de lungime medie. Nu faceți pașii, nici prea mici, nici prea mari. Oamenii care pășesc astfel dau impresia că au prea mult timp la dispoziție sau că nu sunt interesați de ceea ce fac ori nu au altceva de făcut.
Citește și: Cum să te asculte soțul. Trucuri în comunicare ca să te faci ascultată de un bărbat
3. Strângerea de mână
Țineți palma dreaptă vertical și strângeți mâna cu aceeași putere cu care vă este strânsă, în timp ce îl priviți pe interlocutor în ochi. Nu strângeți mâna cuiva pe deasupra unui birou.Pentru a-i reține mai ușor numele, repetați-i numele în momentul în care se prezintă. Spre exemplu: „Încântat/ă, Maria, să te cunosc!”
Citește și: Abuz emoțional. Cum îți dai seama că partenerul tău te abuzează emoțional
Este foarte important să rețineți numele din prima, să nu fiți pus în situația de a întreba încă o dată pe parcursul discuției cum se numește. Veți da dovadă de lipsă de interes și considerație față de partenerul de discuții, dacă veți proceda așa, iar imaginea dumneavoastră va avea un minus în ochii interlocutorului.
Citește și: Limbajul picioarelor dezvăluie caracterul unei femei
4. Zâmbetul – Abilități de comunicare
Trebuie să zâmbiți cu toată fața, inclusiv cu ochii, nu doar cu gura. O față zâmbitoare este mult mai atractivă decât o față posomorâtă. Oamenii care zâmbesc transmit o stare de bine interlocutorului și din start acest lucru este un plus în favoarea voastră.
Citește și: Cum să te comporți la un interviu de angajare. Gesturi pe care trebuie să le eviți
5. Semnalul sprâncenelor
Este un semnal de recunoaștere străvechi. Ridicați pur și simplu din sprâncene, pentru o fracțiune de secundă, în semn de recunoaștere și acceptare a ideilor pe care vi le împărtășește interlocutorul.
Citește și: Semne că te înșală. Cum îți dai seama că partenerul îți este infidel
6. Când vorbiți
Rostiți numele celui căruia vă adresați de două ori în primele 15 secunde. Nu vorbiți mai mult de 30 de secunde o dată. Ritmul vorbirii să fie mai lent decât al interlocutorului.
7. Gesturile
Oamenii reținuți, calmi, care își stăpânesc emoțiile, folosesc mișcări simple, clare, deliberate. Nu vă ridicați mâinile mai sus de bărbie. Persoanele aflate într-o poziție mai înaltă folosesc mai puține gesturi decât cei aflați în poziții inferioare.
Citește și: Cum știi că te minte. Secretele care îi demască pe mincinoși
7. Ieșirea
La finalul ședinței, după ce ați terminat puneți-vă lucrurile calm și tacticos la loc. Strângeți-vă mâinile, întoarceți-vă și ieșiți. Oamenii vă observă din spate, așa că dacă sunteți bărbat aveți grijă ca pantofii să vă fie lustruiți și în nici un caz murdari.
Citește și: Ce spune limbajul trupului. Strânsul mâinii dă indicii despre personalitatea interlocutorului
Dacă sunteți femeie, cu siguranță vă va fi studiat posteriorul când ieșiți, așadar, când ajungeți la ușă, răsuciți-vă ușor și zâmbiți. E de preferat să-și amintească fața voastră zâmbitoare, nu posteriorul.
Citește și: Limbajul picioarelor dezvăluie caracterul unei femei
Ce semnifică unele gesturi. Limbajul trupului spune multe
Gesturile care trădează sentimentele și gândurile oamenilor
Cum recunoști un narcisist. Caracteristicile unei astfel de persoane
Ce trebuie să faci pentru a avea o relație de cuplu armonioasă
Cum să cucerești o persoană. Trucuri psihologice de seducție
Sursa: Abilități de comunicare, Allan&Barbara Pease, Curtea Veche, 2013