Home > Bunele maniere > Așa trebuie să ne comportăm la restaurant

Așa trebuie să ne comportăm la restaurant

///
Comments are Off
Așa trebuie să ne comportăm la restaurant

Așa trebuie să ne comportăm la restaurant. Reguli de bune maniere, pe care oricine trebuie să le cunoască și să le respecte.

Cum să ne comportăm la restaurant

Bunele maniere nu ar trebui să lipsească din nicio arie a vieții sociale. Dacă toți am respecta măcar o parte dintre acestea, sigur ar fi mai multă armonie în societate. Este important să ne comportăm la restaurant politicos, să ținem cont de anumite reguli, atât pentru a nu părea necivilizați, dar mai ales pentru a nu-i deranja pe ceilalți. Restaurantul este un loc unde lumea merge pentru ca să se simtă bine, să se relaxeze și să socializeze. De aceea, este foarte important să păstrăm o etichetă și să știm să ne comportăm la restaurant.

Iată cum trebuie să ne comportăm la restaurant și de ce reguli este bine să ținem cont, pentru a avea un comportament potrivit.

Reguli de bune maniere. Cum ne comportăm la restaurant

  • Într-un bar, restaurant sau local, chiar dacă este însoțită, o doamnă nu intră niciodată prima, va lăsa partenerul să facă asta. Bărbatul care însoţeşte o femeie are obligaţia să-i deschidă prima uşă, cea din stradă, lăsând-o să păşească înaintea lui. În localurile unde există garderobă, își conduce partenera la ea, unde o ajută să-şi scoată haina, iar la intrarea a doua, primul intră bărbatul. Unde nu există garderobă, după hol sau foaier, bărbatul trece primul, astfel protejându-și partenera de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere chelnerului să-i indice o masă liberă. La părăsirea localului, bărbatul merge cu un pas înainte, fără a lăsa impresia că nu sunt împreună.
  • Un gentleman oferă poziția cea mai bună la o masă unei femei și o ajută cu scaunul. Atunci când aceasta se așează, va trage ușor scaunul, iar în timp ce ea se așează îl împinge înapoi către ea, după care ocupă locul de vizavi, dacă este liber; dacă nu, se aşează alături. La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgând uşor scaunul.
  • Dacă sunt mai multe persoane, domnii așteaptă rândul lor la masă până ce toate doamnele și-au ocupat locurile, fiind lipsit de rafinament să se așeze pe scaun înaintea unor femei. Mereu când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea. Un domn se va ridica mereu de la masă, atunci când e prezentat unei doamne.

Cum procedăm la restaurant

  • Meniul este consultat de fiecare în parte, iar după ce se hotărește fiecare ce va consuma, domnul este cel ce va da comanda chelnărului. O doamnă adevărată îi va spune partenertului la ce s-a hotărât și va evita să discute cu chelnărul. În cazul în care la masă sunt mai multe persoane, comanda va fi făcută de unul dintre domni, după ce a aflat în prealabil ce dorește fiecare.
  • Pentru a începe să mâncăm trebuie să ne tragem cu scaunul cât mai aproape de masă. Șervetul se așează pe genunchi și se folosește doar pentru ștersul buzelor, iar la sfârșit nu se împăturește niciodată. Masa ia sfârşit numai atunci când hotărăsc doamnele.
  • La masă se evită discuțiile în contradictoriu cu chelnerul. Dacă avem vreo nemulțumire, trebuie spusă pe un ton calm. De obicei acestea se comunică șefului de sală sau patronului, păstrându-ne calmul. Nu este frumos să facem o atmosferă ce ar putea deranja altă lume. Dacă durează prea mult până suntem serviți, nu începem să batem cu cuțitul în masă sau în pahar, ci vorbim cu chelnerul şi îi reamintim că aşteptăm de mult. Putem folosi un ton ferm, dar nicidecum unul agresiv. Dacă întâlnim o situație specială, când nu suntem mulțumiți nici de cum am fost serviți, nici de ceea ce am consumat, nu este lipsit de politețe dacă înainte de a pleca ne spunem părerea patronului.
  • Dacă în timpul mesei ne scapă ceva pe jos, chiar dacă nu este un tacâm, ci este ceva de mâncare, cum ar fi o măslină, o chiflă, şi sunt la îndemână, nu trebuie să credem că nu se cade să le ridicăm, ba chiar eticheta spune să le ridicăm și să le punem undeva pe masă, deoparte.

Alte reguli la restaurant

  • Pentru achitarea notei de plată se cheamă discret chelnerul, este exclus să strigăm după el. Nota nu trebuie discutată cu invitaţii. Este bine să nu exagerăm atunci când o vedem, nici dacă nu ne convine suma, nici dacă ne bucură.
  • Ceea ce am plătit, dar nu s-a mâncat sau nu s-a băut, nu se ia acasă. Nici cererea adresată chelnerului de a ne face un pachet pentru câine sau pisică nu produce o impresie prea bună, dar asta era mai mult înainte. În ultimii ani, această cutumă s-a mai schimbat, acum localurile au caserole speciale pentru așa ceva, ba mai mult, de multe ori întrebarea, privind împachetarea la ceea ce nu s-a consumat, vine din partea personalului localului. Este știut că se militează pentru reciclarea în orice domeniu.
  • Un om educat este un om care nu vrea să rămână dator. Sunt servicii care sunt plătite cu salarii mici şi tocmai de asta se obişnuieşte sã se dea bacşiş. Sunt țări unde bacşişul este inclus în nota de plată. În localurile unde aşa este procedura, putem lăsa doar restul de la suma dată pentru plată, dar e bine să ne interesăm în prealabil. Unde nu este inclus în notă se lasă bacşiş. Suma care se lasă în plus de notă este un procentaj din totalul consumației şi poate varia în funcție de categoria restaurantului, de la minimum 10%, la cele mai modeste, şi până la maximum 20%, la cele de lux. Picolului, celui care il ajută pe chelner, i se va da separat un sfert din cât am lăsat acestuia.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Este suficientă iubirea într-o relație? Ce spune consilierul pentru dezvoltare personală
Este suficientă iubirea într-o relație? Ce spune consilierul pentru dezvoltare personală
Bune maniere la cinema de care trebuie să ținem cont
Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Ce conduită trebuie să adopte o doamnă
Reguli de bune maniere pentru femei. Ce conduită trebuie să adopte o doamnă