Home > Știați că? > Carnavalul de la Veneția. Istoria și originile acestei sărbători

Carnavalul de la Veneția. Istoria și originile acestei sărbători

///
Comments are Off
Carnavalul de la Veneția

Carnavalul de la Veneția îşi are începutul în anul 1162, pe când Republica Veneția, condusă de Dogi, era în plină ascensiune. Tradiția carnavalului a luat ființă odată cu ieşirea venețienilor, după o victorie împotriva Patriarhului Aquileiei, în fața Bazilicii San Marco unde au sărbătorit prin muzică și dans. 

Carnavalul de la Veneția

Sărbătoarea ține timp de 11 zile în fiecare an. Începe înaintea postului Paștelui și ține până în marțea lăsatului de sec.

Citește și: Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob

Carnavalul de la Veneția

Costumații la Carnavalul de la Veneția

Măştile şi costumele au apărut mult mai târziu. La început, au fost doar apanajul venețienilor sus puşi sau a celor ce veneau special în oraş pentru a sărbătorii sub anonimat. Astfel, puteau renunța la inhibiții, indiferent de statutul lor social sau de sex.

Carnavalul de la Veneția

La început, măştile se purtau la diverse alte ocazii pe tot parcursul anului. În 1339, Guvernul a interzis purtarea lor pe timpul nopții. Iar în jurul anului 1600 au fost interzise și în mănăstiri şi biserici.

Carnavalul de la Veneția

În 1797, a fost întreruptă tradiția festivităților pentru că Veneția trecea printr-o perioadă de declin economic. Doar nobilii mai țineau petreceri cu măşti la ei acasă.

Dictatorul Benito Mussolini a interzis definitiv Carnavalul de la Veneția în 1930.

Pe perioada carnavalului se servesc nişte prăjiturele speciale, Frittelle şi Galani. Acestea se găsesc în toate cofetăriile.

Carnavalul de la Veneția

Cea mai renumită mască a Carnavalului este Bauta, de culoare albă şi cu un nas mare şi coroiat, ce se poartă cu o pălărie neagră şi o pelerină tot neagră.

Costumație

Din anul 1979 tradiția s-a reluat. Carnavalul se ține în fiecare an şi este din ce în ce mai popular, atrăgând un număr foarte mare de turişti.

Citește și: Definește fericirea printr-o vizită la Barcelona

Carnavalul a fost reluat anul acesta (2022), după doi ani de pauză impusă în contextul pandemiei.

Măști de la Carnaval

 

 

Facebook Comments