Home > Diverse > Ce să mănânci dacă ai diabet. Aceste alimente nu cresc glicemia și sunt recomandate pentru a evita apariția diabetului

Ce să mănânci dacă ai diabet. Aceste alimente nu cresc glicemia și sunt recomandate pentru a evita apariția diabetului

///
Comments are Off
Ce să mănânci dacă ai diabet de tip 2. Aceste alimente nu cresc glicemia și sunt recomandate pentru a evita apariția diabetului

Ce să mănânci dacă ai diabet și ce recomandă doctorul diabetolog Daniela Petrache. Aceste alimente au indice glicemic scăzut și trebuie să fie introduse în alimentația persoanelor care suferă de această afecțiune sau sunt predispuse la a o dezvolta, conform medicului.

Ce să mănânci dacă ai diabet 

Diabetul este o boală care nu se vindecă, însă, poate fi ținută sub control apelând la o alimentație corespunzătoare, care nu crește glicemia, conform doctorului Daniela Petrache.

Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache

„În general glicemia nu crește de la alimente cu in indicxe glicemic scăzut. (…) Pe lângă modificările din dietă, trebuie să adăugați în rutina zilnică și un pic de mișcare. Dacă vă mențineți un stil de viață sănătos puteți preveni atât diabetul cât și prediabetul”, spune medicul.

 

Iată ce alimente nu cresc glicemia și ce recomandă doctorul pentru prevenirea diabetului.

Carnea

Primul aliment pe care-l recomandă medicul celor care suferă sau sunt predispuși la diabet este carnea. Acest aliment nu conține carbohidrați fiind recomandat să consumați carne în cazul diabetului. Însă, medicul recomandă carnea preparată în mod sănătos, referindu-se la carnea pe grătar, fiartă sau la cuptor și nu cea procesată, precum sunt mezelurile sau carnea prăjită în baie de ulei.

Avocado

Un alt aliment recomandat de medic este avocado. Acesta trebuie consumat de maximum 2-3 ori pe săptămână. Acest fruct conține 7 glucide la 100 grame, fiind bogat în grăsimi sănătoase și ajută la reducerea riscului de sindrom metabolic.

Citește și: Cum să prepari salata de avocado. Cea mai simplă rețetă de guacamole. Potrivită pentru zilele de post

„Acizii grași polinesaturați și acizii grași mononesaturați reprezintă componente importante într-un plan nutrițional corect alcătuit. Acești acizi grași pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină”, spune doctorul.

Conform sursei, studiile au arătat că avocado poate scădea riscul de sindrom metabolic, care reprezintă un cumul de factori de risc ce pot duce la apariției diabetului. De asemenea, sindromul metabolic crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

 

Pește

Un alt aliment care nu crește glicemia este peștele. Acesta conține proteine și acizi grași Omega 3. Unul dintre rolurile proteinelor este de a ajuta organismul să se repare singur, ele nu cresc glicemia, în schimb dau senzația de sațietate mai mult timp.

Citește și: Beneficiile consumului de pește. De ce trebuie să mănânci cât mai des pește

Peștele are un conținut mic de grăsimi, este o sursă excelentă de proteine și de acizi grași Omega 3, fiind nu doar un aliment gustos, ci și sănătos.

Usturoiul

Un alt aliment recomandat celor care suferă de diabet este usturoiul. Consumul său poate ajuta la scăderea glicemiei de dimineața. Alături de usturoi și ceapa este recomandată în cazul diabetului. Consumând ceapă și usturoi și nivelul colesterolului va fi îmbunătățit.

Citește și: Mănânci usturoi și gura nu-ți miroase. Cum scapi rapid de mirosul de usturoi din gură. Anihilează imediat duhoarea

Ceapa, beneficii nebănuite. Motive care te vor face să o consumi mai des

Vișinele, afinele și murele

Printre fructele recomandate de diabetolog se numără vișinele. Acestea conțin antocianine, care protejează de diabet și obezitate și sunt recomandate în locul bananelor, perelor sau merelor, conform aceleași surse.

Citește și: Alimente care întârzie îmbătrânirea

Alte fructe recomandate sunt afinele și murele. Acestea nu cresc glicemia la fel de mult ca alte fructe. Sunt bogate în fibre și conțin cantități mari de antocianine, care conform medicului, inhibă anumite enzime digestive, încetinind digestia, dar previn și creșterea glicemică bruscă după ce ați consumat alimente ce conțin amidon.

 

Oțetul de mere

Oțetul de mere este un alt aliment care nu crește glicemia. Acidul acetic din oțetul de mere reduce unele enzime aflate în stomac, iar un studiu a demonstrat faptul că oțetul de mere poate îmbunătății sensibilitatea la insulină, după mese. Astfel că, medicul recomandă să-l adăugați în salate.

Citește și: Oțetul din cidru de mere, remediu la îndemâna oricui

Verdețurile

Alte alimente recomandate de diabetolog sunt cele care au frunzele verzi, precum spanacul, loboda, lăptuca, urzica sau ștevia. Acestea sunt bogate în fibre și elemente nutritive, dar și vitamina A și magneziu, care ajută la scăderea glicemiei. De altfel, conform sursei, toate frunzele verzi au un indice glicemic scăzut.

Citește și: Urzica este un tonic excelent pentru organism. Ideală în situațiile de extenuare fizică

Cacao

Cacaoa este recomandată și ea, deoarece conține o substanță care reglează producția de glucoză și stabilizează glicemia în cazul celor care au diabet. Doctorul recomandă consumul de ciocolată amăruie.

 

Migdalele, alte nuci și semințele de Chia

Acestea reduc creșterea glicemică după masă și au rol în prevenția diabetului, susține aceeași sursă. Cei care consumă 50 de grame de migdale zilnic, au dimineața glicemia mică, conform unui studiu, susține specialistul. Alt studiu a demostrat faptul că migdalele pot crește sensibilitatrea la insulină la persoanele cu prediabet. Aproape toate nucile au indice glicemic scăzut, mai puțin kaju.

Citește și: Fructele uscate din categoria oliagenoase, super alimente pentru sănătate. De ce este recomandat să consumi nuci, fistic și migdale

Semințele de Chia sunt bogate în fibre și grăsimi sănătoase, Omega 3, Calciu și antioxidanți. Unele studii au demosntrat faptul că aceste semințe ajută la scăderea colesterolului rău și al trigliceridelor, fiind recomandate și în alimentația diabeticilor.

Cereale integrale

Cerealele integrale sunt și ele recomandate deoarece au un conținut mare de fibre fitochimicale care ajută la reglarea glicemiei. Studiile au arătat că un consum de fibre din cereale integrale a ajutat la creșterea insulino-sensibilității, iar nivelul insulinei a scăzut cu 10% .

Scăderea colesterolului, alimente care trebuie adăugate în dieta ta

 

Ouă

Ouăle sunt și ele alimente recomandate celor cu prediabet, deoarece au un indice glicemic zero.  Ele cresc senzația de sațietate, dar sunt recomandate să fie consumate cu moderație, deoarece pot crește colesterolul.

Citește și: Beneficiile consumului de ouă. 9 motive ca să consumi ouă

Cafeaua

Consumul de cafea poate scădea riscul de diabet zaharat cu un procent de 10%, însă evitați să adăugați prea mult zahăr, sirop și lapte, spunea medicul Daniela Petrache.

Citește și: Cafeaua, elixir pentru sănătate. Ce beneficii aduce consumul acesteia

Concluzia medicului diabetolog este ca pentru a preveni diabetul și prediabetul trebuie să evitați alimentele care au un indice glicemic ridicat, dar și să scădeți cantitatea de carbohidrați și zahăr din alimentație și să faceți mișcare cât mai des posibil.

Citește și:

Stimulente sexuale naturale. Ce sfaturi oferă medicul sexolog

Care sunt efectele post-vaccinare Covid. Ce spune medicul Mihaela Steriu

Ce nu-ți spun doctorii despre medicamente

Metode de stimulare a metabolismului lent

Astenia de primăvară, cum o putem preveni și scăpa de această afecțiune

De ce este bine să facem dragoste. Ce beneficii are actul s3xual asupra sănătății fizice, psihice și emoționale

Lipsa somnului poate duce la depresie. Ce se întâmplă în organism când nu dormi suficient

Cum îți dai seama că ai rinichii bolnavi. Simptome de luat în seamă

Care este cea mai plăcută poziție sexuală. Cum putem crește plăcerea în pat, conform sexologului

Ovar polichistic, simptome care trebuie să te trimită urgent la doctor

Testul Babeș-Papanicolau, tot ce trebuie să știi. De ce este imperios necesar ca femeile să facă acest test

Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache

 

 

sursa Yputube – Dr. Daniela Petrache

sursa foto: Captură video

 

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
ce se întâmplă când mergi pe jos
Ce se întâmplă, de fapt, în corp, când mergi 10 mii de pași pe zi
Alimente interzise dimineața
Alimente INTERZISE dimineața pe stomacul gol. Pot produce boli gastrice
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți