Home > Diverse > Ce semnificație are Ramadanul pentru musulmani

Ce semnificație are Ramadanul pentru musulmani

///
Comments are Off
ramadanul

Ramadanul pentru musulmani este postul obligatoriu, care durează o lună de zile în fiecare an, în care credincioșii nu au voie să mănânce sau să bea nimic, de la răsăritul soarelui până la apusul lui.

Religia islamică a apărut în jurul anului 610 d.Hr, în urma revelațiilor pe care profetul Mohamed le-a avut, revelații prin care, conform religiei islamice, Allah (Dumnezeu) i-ar fi transmis versetele coranice.

În ciuda diverselor teorii care au circulat de-a lungul timpului și care au dezinformat și transmis informații eronate, legate de această religie, islamul are multe lucruri în comun cu creștinismul. Cel mai important este faptul că ambele sunt credințe monoteiste, ambele promovează și cred în existența aceleași divinități și anume în Dumnezeu, care în limba arabă se traduce Allah. Musulmanii, precum creștinii, cred în viața de apoi, în rai și iad, cred în Fecioara Maria, care este pomenită în Coran de nenumărate ori, dar și în Iisus, pe care îl consideră un profet însemnat. De asemenea, toți ceilalți profeți apăruți în biblie sunt recunoscuți de către religia islamică.

Credința islamică, însă subliniază cu tărie că Mohamed este ultimul profet trimis să propovăduiască și să răspândească credința islamică, pe care Dumnezeu i-a transmis-o, iar omenirea trebuie să se roage și să se închine numai lui Allah (Dumnezeu), care este unic, consemnând astfel, conform sursei d1.islamhouse.com:

Acesta este Allah, Domnul vostru, Creatorul tuturor lucrurilor. Nu există altă divinitate afară de El. ” [Coran, 40:62

Făcătorul Cerurilor şi al Pământului. El a făcut pentru voi soaţe din voi înşivă şi [a făcut] dobitoacele perechi. Prin aceasta vă înmulţeşte. Nu este nimic asemenea cu El. El este As-Sami’, Al-Basir [Cel care Aude Totul şi Cel care Vede Totul ].” [Coran, 42:11]

„El este Întâiul şi Cel de pe urmă, Cel de deasupra tuturor şi Cel ascuns şi El este Atoateştiutor [Al‑Awwal, Al‑Aakher, Az‑Zaher, Al‑Baten].” [Coran, 57:3]

De remarcat este faptul că musulmanii nu se închină la icoane, care, la fel ca și statuetele, sunt interzise în islam.

Ce este Ramadanul 

Postul musulmanilor începe de la răsăritul soarelui până la apus și durează timp de o lună de zile, în fiecare an, perioadă numită luna Ramadan.

Pe parcursul unei zile din Ramadan, credincioșii țin post negru, ei nu au voie să mănânce și nici să bea nimic de la răsărit până la apusul soarelui. De asemenea, abstinența de la relațiile sexuale este obligatorie cât timp soarele este pe cer. Inclusiv fumatul este interzis în perioada postului. În schimb, credincioșii trebuie să fie curați sufletește, să nu păcătuiască în niciun fel. Ramadanul presupune renunțarea la confortul cotidian și concentrarea asupra rugăciunii, spiritualităţii, a actelor de caritate și vizează, totodată, purificarea corpului și a minţii.

Postul este unul dintre cei cinci stâlpi ai credinţei islamice, alături de mărturisirea în credinţa monoteistă și recunoașterea lui Mohamed ca profet al lui Dumnezeu, rugăciunea, care trebuie făcută de cinci ori pe zi, dania (zakatul), care presupune oferirea de pomană celor aflați în nevoie şi pelerinajul la Mecca, cetatea sfântă a musulmanilor, cel puțin o dată în viață pentru cei care au posibilități.

Înainte de fiecare rugăciune, credincioșii trebuie să facă abluțiunea, care constă în spălarea corpului, pentru a fi curați când rostesc rugăciunea.

Ramadanul este obligatoriu pentru toți musulmanii, existând însă și excepții, femeile însărcinate sau cele aflate în perioada menstruației, vârstnicii, copiii, dar și persoanele bolnave, aceste categorii fiind scutite de post. Postul durează timp de o lună de zile. Anul acesta a început pe data de 5 mai și se va încheia pe data de3 sau 4 iunie, în funcție de calculele astronomice și fazele lunii, după care se orientează calendarul islamic.

Sfârșitul Ramadanului este marcat de sărbătoare Eid al Fatr. De Eid credincioșii se îmbracă în haine noi și își vizitează rudele, se împart bani copiilor și se sărbătorește cu mese bogate și dulciuri alese.

Oamenii de religie musulmani susțin că religia islamică este în strânsă legătură cu știința, fenomene științifice descoperite de-a lungul timpului fiind consemnate în Coran. De altfel, postul ar avea, nu doar semnificații religioase, ci și scopul de a purifica organismul, de a-l detoxifica și a aduce un beneficiu sănătății, prin regenerarea celulară, lucru deja demonstrat de către medicina modernă.

În România trăiesc peste 64.000 de musulmani, dintre care majoritatea în Dobrogea.

 

 

Facebook Comments