Cheagurile de sânge apar atunci când sângele se transformă din lichid într-o stare de consistență semisolidă sau asemănătoare unui gel.
Deși, coagularea sângelui este un proces vital în prevenirea excesului de sângerare în timpul rănirii, anumite tipuri de cheaguri de sânge pot fi destul de dăunătoare sănătății.
Una dintre acestea este cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă sau TVP, care este un cheag de sânge care se depune adânc în vene. Acest lucru poate opri fluxul de sânge în zona afectată sau chiar devia în alte părți ale corpului, cum ar fi spre inimă sau plămâni.
Cei care au afecțiuni precum cancer, boli de inimă, sindrom de colon iritabil și tulburări de coagulare, moștenite, prezintă un risc ridicat de a face TVP. Cu toate că oricine poate fi vulnerabil la aceasta, motiv pentru care este atât de important să fii precaut.
Una dintre cele mai simple modalități de a reduce riscul de a face un cheag de sânge mortal este să vă modificați dieta.
Iată o listă cu șapte alimente care vă vor ajuta să faceți exact acest lucru, în plus, sunt foarte simplu de adăugat în mesele dvs. zilnice.
Bea mai multă apă
Deshidratarea este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la formarea unui cheag de sânge. Când sunteți deshidratați, sângele dvs., se îngroașă și crește riscul să se coaguleze. Deși, oamenii de știință moderni au pus la îndoială recomandarea de a bea șase pahare de apă în fiecare zi, nimeni nu contestă faptul că trebuie să bei multă apă.
Unul dintre cei mai buni indicatori ai faptului că organismul tău primește suficientă apă este verificarea culorii urinei. Urina limpede sau de culoare galben deschis este indicatorul unui corp sănătos, iar urina galben închis, portocaliu sau maro indică faptul că nu v-ați hidratat suficient.
Mănâncă un Kiwi
O dietă sănătoasă este, fără îndoială, una bogată în fructe și legume. Fructul kiwi este deosebit de puternic atunci când vine vorba de a prevenii cheagurile de sânge. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Oslo din Norvegia, persoanele, care au consumat căte 2-3 fructe de kiwi pe zi, au avut o activare a trombocitelor mai mică, în comparație cu cele care nu au mâncat niciunul. Au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de colesterol.
Dacă nu sunteți un fan al kiwi-ului, puteți încerca și alte fructe bogate în salicilați, element care este eficient în oprirea cheagurilor de sânge, cum ar fi portocalele, afinele, stafidele, căpșunile și prunele uscate.
Adăugați condimente în alimentația voastră
Usturoiul a fost unul dintre cele mai utilizate ingrediente în medicina antică. De fapt, egiptenii îl folosesc, de veacuri, pentru proprietățile sale de subțiere a sângelui. Introducerea usturoiului în dieta dvs., vă poate ajuta să reduceți semnificativ riscul de TVP.
Usturoiul poate oferii mâncării aromă, dar nu trebuie să vă opriți aici. O mulțime de alte ierburi și condimente, cum ar fi curcuma, cimbru, boia, frunze de curry, menta și ghimbirul sunt, de asemenea, bogate în salicilați. Mâncarea dvs. nu numai că va avea aromă, ci va avea și o serie întreagă de beneficii pentru sănătate.
Consumați ulei de măsline virgin
Uleiul de măsline este una dintre alegerile pe care le puteți face pentru dieta dvs. Potrivit American Journal of Clinical Nutrition, fenolii prezenți în uleiul de măsline pot ajuta la scăderea intensității anumitor substanțe din sânge, care provoacă cheagurile de sânge.
Nu numai că este minunat pentru sănătatea inimii, dar este și foarte versatil. De asemenea, îl puteți infuza cu usturoi și alte ierburi și condimente sănătoase, pentru a le folosi în bucătărie.
citește și: Durerea articulară poate fi ameliorată prin câteva metode naturale
Bucurați-vă de nuci și cereale integrale
S-a dovedit că vitamina E, un „diluant” natural al sângelui, reduce riscul apariției de cheaguri. În același timp, poate preveni formarea de cheaguri de sânge și pentru cei care au suferit un TVP.
Nucile și cerealele integrale sunt o sursă excelentă de vitamina E. Adăugați o mulțime de nuci, migdale, alune, ovăz, linte și grâu în dieta dumneavoastră.
Consumați cât mai des pește
Potrivit cercetărilor științifice, adăugarea a 1,8 grame suplimentare de acizi grași omega-3 în dieta dvs., de zi cu zi, poate crește fluxul sanguin și poate reduce semnificativ îngroșarea arterelor și apariția cheagurilor de sânge. Consumul de alimente bogate în omega-3 nu numai că vă ajută să reduceți riscul de troboza venoasă profundă (TVP), ci și de accident vascular cerebral și atac de cord.
Peștele este una dintre cele mai abundente și mai frecvente surse de omega-3, în special somonul, macroul, păstrăvul, heringul și hamsiile. Dacă nu sunteți un iubitor de pește, puteți obține, de asemenea, doza de omega-3 din alimente precum semințe de floarea-soarelui și semințe de in.
Beți vin roșu sau suc de struguri
Un pahar de vin roșu seara poate fi un remediu ideal. Cercetările indică faptul că poate ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge, datorită conținutului ridicat de flavonoide. Acestea funcționează controlând producția de trombocite, reducând nivelurile de fibrinogen (un agent de coagulare a sângelui) și accelerând fibrinoliza (un proces care dizolvă cheaguri). Cei care nu consumă alcool pot obține, de asemenea, un efect similar prin consumul de suc de struguri roșii.
Limitați consumul de grăsimi trans
Așa că acum, după ce am vorbit despre ce alimente să adăugați la dieta dvs., este timpul să vă gândiți și la ce alimente trebuie să evitați. Mai exact, este vorba despre alimentele bogate în grăsimi trans și grăsimi saturate.
Grăsimile saturate cresc inflamația, împiedicând fluxul sanguin și cresc riscul de coagulare a sângelui și de producere a TVP. Alimentele pe care trebuie să le evitați includ produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, carnea grasă, junk food, alimentele procesate etc.
De asemenea, exercițiile fizice sunt esențiale pentru o minte și un corp sănătos, iar un stil de viață sedentar este, de asemenea, un alt factor major al apariției TVP.
sursa: buzznoble.com
sursa foto:everydayhealth.com