Home > Diverse > Cine a fost Sfânta Agnia, care se sărbătorește pe 21 ianuarie și de ce să ne rugăm ei

Cine a fost Sfânta Agnia, care se sărbătorește pe 21 ianuarie și de ce să ne rugăm ei

///
Comments are Off
sfanta agnia

Sfânta Agnia, sărbătorită pe data de 21 ianuarie a fost martirizată la vârsta de 12 ani. S-a numit  Agnia sau Agnesa, cum mai este cunoscută. Află care este rugăciunea închinată acestei Sfinte și de ce este bine să ne rugăm ei.

Cine a fost Sfânta Agnia

Ziua de 21 ianuarie este marcată în calendarul creștin ortodox și dedicată Sfintei Agnia. Ea a trăit la Roma în secolul al III-lea și este o martiră creștină. Potrivit vechilor scrieri, Agnia, în vârstă de 12 ani a refuzat numeroase cereri în căsătorie. Ea susținea că nu poate avea alt mire decât pe Hristos.

Citește și: Rugăciunea de joi. Cum te protejează și cum trebuie făcută corect

Printre pretendenții fetei s-a numărat și fiul Prefectului Romei. Acesta a fost respins în încercările sale. Astfel, ca să se răzbune, a denunțat-o că este creștină. În acea perioadă creștinii erau persecutați.

Prefectul Sinfronius i-a poruncit să aducă sacrificii zeiței Vesta, iar fiindcă fata a refuzat, drept pedeapsă a fost expusă într-un bordel. Singurul tânăr care a încercat să o atingă a fost lovit de orbire, apoi vindecat la rugăciunea Agniei. Dar miracolul vindecării nu l-a făcut pe prefect să-și schimbe părerea. Așa că Sfânta Agnia și-a oferit viața ca jertfă lui Hristos, la o vârstă atât de fragedă.

Citește și: Rugăciunea de vineri către Domnul Iisus Hristos. Te scapă de necazuri și durere

Nu este sigur dacă a fost decapitată sau arsă, însă acest exemplu de nevinovăție a dat naștere unei tradiții. Așa se face că în fiecare an în dimineața zilei de 21 ianuarie se binecuvântează doi miei care sunt oferiți Sfântului Părinte Papa. Din lâna lor vor fi țesute veșmintele oferite arhiepiscopilor.

Această ceremonie are loc în Biserica Sfintei Agnesa, bazilică construită pe Calea Nomentană de Constantina, fiica lui Constantin, în anul 345.

Citește și: Ce semnificație au lumânările colorate și cum te ajută ele la îndeplinirea dorințelor

Începând din Evul Mediu, Sf. Agnesa (Agnia) a fost reprezentată iconografic însoțită de un miel, ca simbol al inocenței sale. Semnificația numelui său se spune că ar proveni din limba latină și ar însemna mielușea sau din greacă, unde înseamnă pură, fără păcat, sfințenie sau castă. Rugăciunea închinată Sfintei Agnia trebuie făcută pentru a scăpa de bolile trupești și sufletești.

Rugăciune către Sfânta Agnesa

Sfanta Agnia, strălucit model de virtute, pentru tăria mărturisirii credintei tale, te-ai făcut bineplăcută Domnului și te-ai învrednicit de cununa fecioriei și a martiriului.
Ascultă-ne și nouă rugăciunea așa cum ai ascultat-o și pe a Sfintei Constanta, fiica Sfântului Împarat Constantin și ridică-ne din patul bolii noastre sufletești. Ca să putem păstra și noi în inimile noastre credința cea adevarată și să mărturisim. Nu numai cu cuvintele dar și cu faptele noastre că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul sufletelor noastre.

Citește și: Cele zece porunci, preceptele pe care fiecare bun creștin trebuie să le respecte

Sfantă Fecioară Agnia, nepătată Muceniță, când prefectul roman a pronunțat asupra ta sentința ca strălucitul crin al curăției tale să fie strivit sub picioarele nelegiuiților. Atunci tu, neînfricată, te-ai încredințat brațului dumnezeiesc, care trimite pe îngerii Săi, pentru paza celor care se încred în El.

Dă-ne și nouă cu rugăciunile tale, să avem nădejde neclintită în ajutorul dumnezeiesc și să ne umplem inimile de încredere în Domnul nostru, așa cum ai facut și tu.

Citește și: Pilda regelui Solomon și cele mai înțelepte sfaturi și proverbe lăsate de acesta omenirii

O, curajoasă mielușea, Sfântă Agnia, inima ta era atât de înflăcărată de focul dragostei dumnezeiești. Încât nici chinurile rugului și nici ademenitoarele plăceri necurate, prin care vrăjmașii tăi căutau să te piardă, nu te-au atins și n-au putut pângări curata ta dragoste.

Pentru aceasta, te rugăm, mijlocește la Domnul ca să alunge din inimile noastre orice licărire de iubire deșartă. Și să ne aprindă în inimi focul dragostei, pe care Iisus, Mântuitorul sufletelor noastre, a venit să-l arunce pe pământ.

Sfântă Mucenita Agnia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! Amin.

sursa: crestinortodox.ro, a1.ro, ortodox.md

sursa foto: FB. Theodoros Art

 

Facebook Comments
You may also like
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Cine a fost Sfântul Sisoe
Sfântul Sisoe, sărbătorit pe 6 iulie. Cine a fost cel pomenit frecvent în limbajul colocvial
Sfinșii Apostoli Petru și Pavel
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, superstiții și tradiții. Rugăciunea adresată acestor șfinți
Calendar ortodox, 1 octombrie 2020: Ce rugăciune trebuie să rostești de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
Calendar ortodox 1 octombrie 2020: Ce rugăciune trebuie să rostești de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului