Home > Diverse > Cum îți dai seama că ai lipsa de calciu. Primele semnale de alarmă

Cum îți dai seama că ai lipsa de calciu. Primele semnale de alarmă

///
Comments are Off
Cum îți dai seama că ai lipsa de calciu. Primele semnale de alarmă

Lipsa de calciu dă anumite simptome care nu sunt tocmai plăcute. Totodată, poate duce la afecțiuni ale organismului. Iată cum îți poți da seama că ai deficit de calciu.

Lipsa de calciu, primele semnale de alarmă

Calciul este esențial pentru un organism sănătos. Are rolul de a asigura funcționarea corectă a inimii și mușchilor, dar bineînțeles, este esențial pentru a avea dinți sănătoți și oase puternice.

Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache

Valoarea normală a calciului seric total este cuprinsă în intervalul 8,5 -10,3 mg/decilitru. Când nivelul de calciu este sub 8,5 ml/dl, atunci este vorba despre hipocalcemie. Iar sub 7 mg/dl este vorba despre hipocalcemie severă, asta însemnând că nivelul calciului din organism este extrem de scăzut, conform Pacientul 2.0.

Citește și: Beneficiile expunerii la soare. De ce este bine să stăm la plajă

Conform sursei precizate, de obicei, nivelul calciului din organism scade din alte cauze decât cele alimentare. Printre cauzele care duc la scăderea calciului din organism se numără factorii genetici, unele modificări hormonale, în special în cazul femeilor. De asemenea, unele medicamente pot diminua absorbția de calciu.

Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache

În cazul în care există deficit de calciu din cauze alimentare există două situații. Este vorba despre malnutriție, atunci când organismul nu primește prin alimentație suficiente substanțe nutritive. De asemenea, mai poate fi vorba despre malabsorbție, când organismul nu poate absorbi vitaminele și mineralele din alimente.

Femeile, mai predispuse la deficit de calciu

În cazul femeilor se recomandă să se consume tot mai multe alimente care conțin calciu, încă de la vârsta mijlocie. Iar în timpul menopauzei, cu atât mai mult, trebuie mărită doza de calciu, deoarece oasele se vor subția mai repede și se poate instala osteoporoza, care este boala oaselor fragile.

Citește și: Unghii exfoliate, cauze și tratamente

Hipoparatiroidismul, care este o tulburare hormonală, poate, de asemenea, să ducă la un deficit de calciu. Cei care suferă de această afecțiune nu produc hormoni paratiroidieni suficienți, care au rolul de a controla nivelul de calciu din sânge.

Citește și: Testul Babeș-Papanicolau, tot ce trebuie să știi. De ce este imperios necesar ca femeile să facă acest test

De asemenea, nivelul scăzut de vitamina D, îngreunează absorbția calciului. Și magneziul scăzut sau prea crescut din organism poate afecta nivelul de calciu, dar și transfuziile de sânge, pancreatita, șocul septic sau insuficiența renală.

Deficitul de calciu nu dă simptome imediate, deoarece organismul va consuma întâi calciul din oase, însă, pe termen lung, un deficit de calciu poate produce efecte grave.

Simptome, lipsa de calciu

Dintre primele simptome ale deficitului de calciu din organism se numără crampele musculare și spasmele. Întrucât calciul ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze, un deficit de calciu va duce la aceste simptome.

Citește și: Cancerul de colon. Primele semne care te trimit la doctor

Furnicăturile și amorțeala sunt alte simptome ale deficitului de calciu din organism. Când simți aceste senzații la nivelul mâinilor și al picioarelor ai putea lua în calcul prezența unei hipocalcemii.

Un ritm cardiac anormal poate, de asemenea, reprezenta un simptom al deficitului de calciu din organism. Astfel că, bătăile neregulate ale inimii ar trebui să vă trimită la efectuarea unor analize pentru a vedea cum stați cu calciul. Lipsa de calciu poate provoca anumite anomalii care pot fi identificate cu ajutorul unei electrocardiograme.

Citește și: Fibromul uterin, cauze și tratament. Dr. Cristina Buzgar: Fibromul uterin este o boală a femeilor care nu au orgasme regulate

Atunci când celulel inimii nu primesc suficient calciu, aceasta nu mai funcționează corespunzător, iar ritmul cardiac devine anormal și pot să apară spasmele și îngustarea arterelor, spune aceeași sursă.

Convulsiile sunt un alt simptom al lipsei de calciu din organism. Hipocalcemia poate superexcita creierul, iar asta poate duce la convulsii.

Osteopenia ( reprezintă scăderea densității minerale osoase sub valoarea normală și este stadiul premergător apariției osteoporozei) și osteoporoza se manifestă atunci când nivelul de calciu de sânge scade și se produce o slăbire a oaselor și astfel crește riscul de fracturi.

Citește și: Infecție urinară, cauze, prevenție și sfaturi de la specialiști

Pielea uscată poate fi și ea un simptom al deficitului de calciu. Unul dintre rolurile calciului este și acela de susținere a sănătății pielii, prin protejarea barierei cutanate, împiedicând pierderea de apă din piele.

Alte simptome

Unghiile slabe și casante sunt un alt indiciu al deficitului de calciu.

Starea de confuzie și pierdere a memoriei, tot printre simptomele de hipocalcemie.

Citește și: Fructele uscate din categoria oliagenoase, super alimente pentru sănătate. De ce este recomandat să consumi nuci, fistic și migdale

Cariile și bolile gingiilor pot fi provocate de lipsa de calciu. Unele alimente, dar și bacteriile aflate în cavitatea bucală pot duce la degradarea mineralelor din dinți. Dacă, însă, există un nivel adecvat de calciu, acest lucru poate fi prevenit.

Necesarul de calciu este stabilit în funcție de sex și de vârstă. Astfel că, în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 19 – 50 de ani, doza zilnică este de 1.000 mg, iar de la 51 de ani în sus, doza zilnică recomandată ar trebui să fie de 1200 mg. În cazul bărbaților, spune sursa precizată, sunt suficiente 1.000 de mg/zi, până la 70 de ani, abia după această vârstă trebuie crescută doza zilnică la 1.200 mg.

Citește și: Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor

De subliniat este faptul că nu trebuie depășită doza zilnică de 2.500 mg/zi, atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților cu vîrste cuprinse între 19-50 de ani, iar peste această vârstă să nu se depășească doza zilnică de 2.000 mg.

Un nivel foarte ridicat de calciu poate crea, de asemenea, probleme de sănătate, fiind afectate anumite organe, precum inima sau rinichii.

Citește și:

Alimente care conțin mai mult calciu decât laptele. Trebuie să le introduci in alimentația ta

Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta

Alimente care previn apariția de Alzheimer

Scăderea colesterolului, alimente care trebuie adăugate în dieta ta

Fructele menționate în Biblie sunt elixire ale sănătății. De ce este bine să le consumăm

Curmalele, fructele biblice tămăduitoare

Semnele unui infarct. Cum poți salva o viață dacă recunoști primele semne ale infarctului

Respirația urât mirositoare. Care pot fi cauzele acestei probleme

Semne că organismul e bolnav. Indicii despre bolile de care suferi

Secretele anti-îmbătrânire. Cum poți diminua ridurile. Sfaturi anti-aging de la specialistul Angela Stolnicu

Cum să previi îmbolnăvirea ficatului. Semnele care arată că ai ficatul afectat

 

sursa: Pacientul 2.0 ,

sanador.ro

sursa foto: captură video: Pacientul 2.0 Youtube

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie