Home > Diverse > Cum să gestionezi relațiile cu persoanele toxice

Cum să gestionezi relațiile cu persoanele toxice

Cum să gestionezi relațiile cu persoanele toxice

Persoanele toxice ne pot influența și afecta calitatea vieții. Cum să gestionezi relația cu astfel de persoane și cum poți știi dacă ai în preajma ta oameni toxici. Iată ce ne spune Iulia Codruța Bouleanu, consilier pentru dezvoltare personală.

Cum sunt persoanele toxice?

Deși nu este o definiție stas, îi putem numi toxici pe oamenii în preajma cărora nu ne
simțim bine, care sunt în permanență triști și nemulțumiți, cu tendința permanentă de a-i critica și de a-i devaloriza pe cei din jur, în speranța de a se simți superiori față de aceștia.

Citește și: Ce este violența emoțională. Cum îți dai seama că afli în preajma unor oameni toxici

La prima vedere, este posibil ca persoanele toxice să nu pară deloc așa. Ele pot părea
chiar vesele, optimiste, cu poftă de viață și chiar prieteni de nădejde. Să nu ne imaginăm că o persoană toxică este mereu tristă, sceptică, pesimistă, apatică!

Persoana toxică nu se manifestă deloc așa, căci ea este toxică pentru cei din jur, păstrând ce este mai bun pentru sine însăși. Aparent. Pentru că pe măsură ce ajungem să o cunoaștem, vom învăța și cum s-o identificăm și cum s-o îndepărtăm din preajma noastră. Sau cum să ne îndepărtăm noi din preajma ei.

Citește și: Tipuri de oameni toxici pe care trebuie să-i eviți

Oamenii toxici, așa cum spuneam mai sus, pot face o părere bună la prima vedere. Dar ,
în realitate, pe măsură ce-i cunoaștem mai bine, vom observa că ceva îi supără în permanență, iar în ceea ce-i privește pe cei din jur, pe aceștia îi critică necontenit.

Putem evita persoanele toxice?

Din prima, bineînțeles că nu! Căci este foarte greu să ne dăm seama de la bun început dacă o persoană este toxică sau nu. Și mai există un aspect: putem confunda lucrurile.

Astfel o persoană tristă, dezamăgită, pesimistă, nu înseamnă că este toxică! Ea poate fi doar într-un episod depresiv după foarte multe obstacole și încercări, urmând ca în timp, să se recupereze.

Citește și: Cum să recunoști oamenii toxici din viața ta

Bineînțeles că și oamenii toxici au traumele și rănile lor, dar ceea ce îi deosebește pe ei de ceilalți, este că ei rămân blocați în acel trecut traumatizant, refuzând cu încăpățânare să facă eforturi pentru a se vindeca. Ba, mai mult, se complac într-o stare de nefericire, pozând mai mereu în victime. Această atitudine este cauzată de lipsa iubirii din copilărie.

Și pentru că fiecare dintre noi resimte nesatisfacerea nevoilor primordiale din acea perioadă, într-un fel aparte, oamenii toxici consideră că acest comportament de victimă le va aduce atenția celor din jur. În realitate, lucrurile au exact efectul opus, căci în preajma unui om toxic, nu ai cum să te simți deloc bine.

Cum se manifestă o persoană toxică?

O primă caracteristică a persoanei toxice este invidia. Ea nu suportă ca cei din
preajma ei să poată realiza ceva ce ea nu va putea/ nu poate realiza. Astfel, toxicul va face tot ce va putea spre a-i devaloriza pe ceilalți.

Citește și: Iertarea, cum o primim și cum o dăruim?

Sunt manipulatori. Oamenii toxici nu suportă persoanele pe care nu le pot manipula. O
persoană integră, conștientă de propria valoare și cu încredere în sine, nu va permite nicicând unui om toxic să o manipuleze, căci ea își cunoaște drepturile și capacitățile intelectuale și emoționale. Astfel, oamenii toxici vor căuta să aibă în cercul lor de apropiați, persoane vulnerabile, cu
stimă de sine scăzută, persoane pe care le vor putea manipula ușor.

Sunt obsedați de control. Oamenii toxici nu suportă ca tu să-ți iei viața în propriile mâini
iar ei să piardă controlul. Acesta este extrem de important pentru un om toxic, căci el este în primul rând o persoană cu o stimă de sine foarte scăzută. Posibilitatea de a controla alți oameni, le dă celor toxici iluzia puterii și a unei importanțe aparte.

Cum trebuie să procedezi ?

Din toate acestea putem concluziona cum că oamenii toxici nu suportă ca tu să pleci din jocurile lor. A avea puterea să ne desprindem dintr-o relație toxică (prietenie, căsnicie, relație amoroasă) presupune un efort foarte mare și un caracter tare. Există foarte multe persoane care au găsit această putere de a se desprinde de oamenii toxici. După ieșirea dintr-o astfel relație este necesară terapia pentru cel afectat.

Citește și: Ce nu trebuie să facă niciodată un bărbat în relația cu partenera lui

Diferența dintre un toxic și un nontoxic la sfârșitul unei relații este aceea că cel de al doilea va suferi și va avea nevoie de recuperare după o astfel de relație, în vreme ce toxicul, în cel mai scurt timp, se va ,,arunca” într-o altă relație. De ce? Pentru toxic o nouă relație este, de fapt, paradoxal, ancora care îl leagă de realitate, dându-i impresia normalității.

Dacă din întâmplare, ai în jurul tău persoane toxice (părinte, frate, văr, unchi, mătușă), cel mai bine pentru tine este să stabilești limite clare! Doar așa te vei putea detașa de ei și îți vei putea trăi propria viață fără a oferi nimănui posibilitatea de a se amesteca.

Citește și: Abuz emoțional. Cum îți dai seama că partenerul tău te abuzează emoțional

Dar dacă partenerul de viață este toxic și sentimentul care te încearcă este că acesta în
permanență te critică, te jignește, descurajează, devalorizează, umilește, decizia pe care trebuie s-o iei, se subînțelege de la sine și îți aparține, căci un astfel de om îți va consuma toată energia pozitivă, transmițându-ți o stare negativă.

Persoane toxice există peste tot. Dar dacă vom învăța să le identificăm și cum să le
evităm, avem toate șansele să nu fim afectați de comportamentele lor.

 

 

AUTOR: Consilier pentru dezvoltare personală,
Codruța Iulia Bouleanu

sursa foto: pixabay.com

Facebook Comments
You may also like
Iertarea, cum o primim și cum o dăruim?
Iertarea, cum o primim și cum o dăruim?
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Limbajul iubirii
Despre iubire într-un alt fel de limbaj ( II )
Despre iubire, într-un alt fel de limbaj
Despre iubire, într-un alt fel de limbaj ( I )

Leave a Reply