Home > Bunele maniere > Cum să ne comportăm în centrele comerciale

Cum să ne comportăm în centrele comerciale

///
Comments are Off
Cum să ne comportăm în centrele comerciale

Frecventarea centrelor comerciale a devenit un obicei și o necesitate în rândul populației urbane, în special. Astfel, la sfârșit de săptămână sau mai ales în perioada sărbătorilor, aglomerația din magazine poate deveni obositoare sau chiar supărătoare dacă nu ne adaptăm unor reguli ale bunului simț. Trebuie să fim atenți să nu deranjăm pe nimeni cu prezența noastră și să ne comportăm în centrele comerciale, cu cei din jur, exact așa cum dorim noi să fim tratați. Dacă toți am ști cum să ne comportăm în centrele comerciale, s-ar evita multe neplăceri.

Iată cum să ne comportăm în centrele comerciale, ce situații trebuie evitate și ce reguli respectate.

Aceste reguli ar trebui să înceapă încă din spațiul destinat parcajelor. Astfel, parcarea mașinilor trebuie să se desfășoare civilizat și, bineînțeles, respectând marcajele impuse. Nu parcați niciodată mașina pe linia ce delimitează locurile, ocupând două spații de parcaj, încadrați-vă perfect pe un singur loc. Este interzis să parcați pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, dacă nu este cazul, chiar dacă nu găsiți loc în apropiere. Aceste locuri marcate sunt special destinate persoanelor care au o dizabilitate și al căror acces trebuie să fie facilitat. Pentru asta s-au creat aceste locuri destinate lor, încercați să înțelegeți și să respectați necesitățile acestora.

Deplasarea cu scara rulantă ar trebui să se facă numai pe partea dreaptă, pentru a lăsa spațiu liber pe partea stângă și implicit loc pentru accesul celor grăbiți.

Împingerea cărucioarelor de cumpărături poate crea neplăceri celor din jur, deoarece se pot face greșeli prin care ceilalți participanți pot fi deranjați. Astfel, aveți mare grijă când manevrați coșurile pentru a nu-i lovi pe cei din preajma voastră, de asemenea, nu le lăsați pe mijlocul intervalului sau între rafturi, împiedicând sau chiar blocând accesul celorlalți cumpărători.

Indicat ar fi să evitaţi înghesuiala de la uşă sau cea de la standuri, în special la cele cu produse vrac. Produsele alimentare  pe care nu mai doriţi să le cumpăraţi nu trebuie să le lăsați oriunde, mai ales dacă sunt produse perisabile sau congelate, acestea din urmă se pot decongela şi altera, le veți duce înapoi pe raftul de pe care le-ați luat.

În cazul în care chiar nu aveți cum să mergeți la cumpărături fără copii și nu sunt nici locuri speciale amenajate pentru aceștia, nu trebuie lăsați să alerge printre rafturi sau pe culoare să-i deranjeze pe ceilalți clienți sau pe lucrătorii comerciali și, în niciun caz, să nu răscolească rafturile.

Nu trebuie să criticați cu ton ridicat produsele expuse la vânzare, indiferent de neajunsurile pe care le remarcați în legătură cu ele. Pentru eventualele nelămuriri și nemulțumirile legate de nerespectarea standardelor de comercializare trebuie să vă adresați lucrătorilor comerciali care vă pot da explicațiile căutate sau, după caz, vânzătorilor.

Nu consumați nici măcar parțial produsele înainte să ajungeți la casă să achitați. Când ajungeți la casa de marcat este bine să respectați rândul și să acordați prioritate vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și femeilor însărcinate, în cazul în care casele speciale destinate acestora nu funcționează. Dacă vă confruntați cu situația neplăcută când cineva intră în fața dumneavoastră, este bine să nu vă enervați și să-i atrageți atenția politicos, fără a provoca vreo ceartă.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cum să economisești, folosind o platformă de cashback
Cum să economisești, folosind o platformă de cashback
Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Bune maniere la cinema de care trebuie să ținem cont
Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Formule de salut potrivite cu momentul zilei