Home > Diverse > Efectele tămăduitoare ale infuziei de salvie

Efectele tămăduitoare ale infuziei de salvie

///
Comments are Off
Efectele tămăduitoare ale infuziei de salvie

Despre salvie se ştie că este o plantă cu proprietăți tămăduitoare. Din latină, numele acestei plante se traduce salvare, care înseamnă a salva, a vindeca, a tămădui.

Este o plantă de origine mediteraneeană, este perenă și are aproximativ 50 cm înălțime. Crește ca o tufă cu frunze dese, ovale, grupate în mănunchiuri, de culoare verde-albicioasă. Face niște flori grupate în infloreșcențe de culoare bleu-mov. Poate fi cultivată cu succes în orice grădină, se înmulțește prin butași sau prin semințe. Este sensibilă la frig, iarna nu rezistă la temperaturile foarte joase, de aceea este bine ca pe timpul iernii să o țineți în ghiveci, urmând ca primăvara să o scoateți în grădină, unde o puteți planta. Salvia va ține insectele la distanță, în special tânțarii.

Încă din antichitate, a fost considerată o plantă sacră cu proprietăți miraculoase pentru sănătate. De asemenea, se spune că purifică spațiul de energiile negative, dacă ardeți un manunchi sau câteva frunze de salvie într-o încăpere, va absorbi și mirosurile neplăcute, parfumând încăperea. De-a lungul timpului a fost folosită în diverse ritualuri religioase.

Este un condiment important în bucătăria mediteraneeană și nu numai. Atât frunzele, cât și florile pot fi folosite sub formă de infuzie, având proprități deosebite asupra organismului. Se lasă planta la infuzat 10-15 minute. Se poate folosi atât planta verde, cât și uscată. A fost și este întrebuințată cu succes în medicina tradițională din cele mai vechi timpuri. Infuzia poate fi folosită pentru diverse afecțiuni. În cazul problemelor gingivale și a infecțiilor se face gargară cu această infuzie, ținând cât mai mult timp infuzia de salvie în gură.

De asemenea, consumul ceaiului de salvie va reduce excesul de bacterii din cavitatea bucală și va reîmprospăta respirația. În cazul durerilor în gât este deja cunoscut efectul benefic al salviei. Consumați acest ceai prin înghițituri mici și dese, astfel încât infuzia să acționeze cât mai mult timp asupra inflamației din gât, dezinfectând.
Se recomandă și în cazul problemelor digestive, ajută la producerea lichidului gastric și este un diuretic eficient și elimină flatulența. Este indicat și în cazul transpirației în exces. Salvia are efecte benefice și asupra sistemului nervos, pentru un somn liniștit se recomandă o ceașcă de ceai înainte de culcare. După eforturile fizice ajută la relaxarea mușchilor, ajută circulația sangvină, fluidizează sângele și stimulează și memoria.

Studii recente au arătat că oprește evoluția celulelor canceroase în cazul cancerului de colon, plămâni și cancer la sân.

Consumul de salvie este contraindicat în cazul celor ce suferă de epilepsiei și a femeilor care alăptează, întrucât consumul acesteia produce estrogeni care reduc secreția de lapte.

 

 

Facebook Comments
You may also like
ierburi magice
Ierburi magice folosite pentru a atrage prosperitatea, bunăstarea și norocul
Cât ceai e bine să consumăm
Cât ceai e bine să consumăm. Ce se întâmplă în organism dacă bem prea mult ceai
Cum să arați tânără chiar și după 50 de ani. Secretele femeilor japoneze
Cum să arați tânără chiar și după 50 de ani. Secretele femeilor japoneze
Cum să-ți albești dinții în mod natural și ce remedii să folosești pentru a scăpa de dantura îngălbenită
Cum să-ți albești dinții în mod natural și ce remedii să folosești pentru a scăpa de dantura îngălbenită