Este suficientă iubirea într-o relație? Care este sfatul consilierului pentru dezvoltare personală.
Este suficientă iubirea într-o relație?
M-am întrebat adesea dacă într-o relație de dragoste sau căsnicie este suficientă iubirea. Cu toții poate am auzit de numeroase despărțiri dintre cupluri despre care toată lumea știa că ” s-au luat din dragoste.”
Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea o relație de cuplu armonioasă
Răsfoind astăzi cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii”, am realizat că mulți se iubesc, dar puțini știu să comunice eficient, să se respecte reciproc dar mai ales să conștientizeze gândul care i-a determinat să se căsătorească din dragoste.
Cât de importantă este comunicarea în cuplu?
A comunica eficient într-un cuplu este extrem de important căci deși mulți oameni se iubesc, provenind fiecare din medii diferite, cu idei diferite, adânc înrădăcinate în suflet și în minte, nu știu să comunice eficient.
Citește și: Sfaturi pentru cupluri. Oricine trebuie să le urmeze, pentru armonie în relație
Ori unul dintre parteneri crede că i se cuvine tot, ori celălalt este extrem de reținut și nu-și exprimă dorințele, gândurile sau părerile. Ori ambii parteneri sunt foarte orgolioși și când e vorba de o discuție în contradictoriu, o transformă în ceartă, căci nu suportă niciunul niciun fel de critică sau observație.
Respectul în cuplu este esențial
Respectul este la fel de necesar într-o relație ca și afecțiunea. Aș putea spune că iubirea adevărată înseamnă automat și respect reciproc. Pentru că atunci când există iubire, nu apar jigniri, violențe, umilințe, șantaj emoțional, devalorizarea celuilat de către partener. Desigur, în orice cuplu există discuții și certuri. Diferența între un cuplu funcțional și unul disfuncțional, o face autocontrolul și felul în care ne adresăm celuilalt la supărare.
Iar conștientizarea gândului care îi determină pe oameni să se căsătorească din iubire este esențială! Spun asta pentru că dincolo de acest frumos și nobil sentiment, stă intenția noastră: de a „construi” ceva durabil și frumos, de a întemeia o familie, de a fi alaturi de celălalt în minunata dar și dificila călătorie care se numește „viață ”.
De a ne maturiza emoțional împreună, de a învăța să iubim și să ne iubim cu adevărat. Iar acest gând, această intenție care ne determină să pornim la drum alături de un partener de viață, trebuie reamintit (ă) ori de câte ori trecem prin dificultăți în familie sau în cuplu.
Citește și: Metode pentru a avea o viață intimă sănătoasă. Ce recomandă Dr. Cezar
Ce nu trebuie să facă niciodată un bărbat în relația cu partenera lui
Cum trebuie să se comporte o femeie în relația cu un bărbat. Ce spune Ana Maria Ducuță
Bibliografie: Gary Chapman, ” Cele cinci limbaje ale iubirii”, Editura Curtea Veche, 2019
Autor: Codruța Bouleanu, cosilier dezvoltare personală
sursa foto: pexels.com