Home > Diverse > Infecție urinară, cauze, prevenție și sfaturi de la specialiști

Infecție urinară, cauze, prevenție și sfaturi de la specialiști

///
Comments are Off
Infecție urinară, cauze, prevenție și sfaturi de la specialiști

Infecție urinară, cauze, prevenție și sfaturi de la specialiști. Infecțiile urinare sunt foarte frecvente, în special, în cazul femeilor. Care sunt cauzele, cum pot fi prevenite și ce recomandă doctorii în cazul acestor infecții.

Infecție urinară

În general, infecțiile urinare merg braț la braț cu litiaza renală, conform specialistului în nefrologie dr. Constantin Rodica.

Citește și: Alimentele care trebuie evitate pentru a preveni deteriorarea rinichilor

Transmiterea germenilor infecțioși pe cale sexuală este doar pentru anumite tipuri de bacterii în cazul infecțiilor urinare. Este vorba despre infecțiile cu Chlamydia, Mycoplasma sau Ureaplasma, a mai spus doctorul. Acestea se pot transmite prin raporturi sexuale neprotejate.

Acești microbi care produc infecțiile urinare se găsesc în mod normal în tubul digestiv. Însă, în anumite condiții este determinată multiplicarea acestora și invazia lor la nivelul căilor urinare.

Citește și: Afecțiuni la rinichi, care pot fi combătute. Ce trebuie să consumi dacă ai probleme renale

Iclusiv diareea sau constipația pot să ducă la infecții urinare, deoarece distrug flora intestinală normală, dezvoltându-se astfel germeni patogeni. Totodată, infecțiile urinare pot să apară și atunci când imunitatea scade din cauza anumitor factori precum expunerea la frig, la umezează sau după anumite intervenții chirurgicale.

De asemenea, în cazul copiilor pot să apară frecvente infecții urinare deoarece sistemul lor imunitar nu este încă bine dezvoltat. Dar și în cazul femeilor însărcinate este valabil. Totodată, bolnavii cu cancer sau cei care suferă de diabet sunt mai predispuși infecțiilor urinare, conform aceleeași surse.

Citește și: Infecția rinichilor, patru remedii naturale pentru tratarea ei

Virusurile se numără și ele printre cauzele care pot duce la apariția infecțiilor urinare.

„Așa zisa cistită hemoragică, poate fi produsă de multe ori de infecții virale”, a precizat nefrologul Constantin Rodica.

Infecția urinară la femei vs bărbați

În cazul femeilor, această afecțiune se manifestă cel puțin o dată în viață, a mai spus specialistul.

Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache

Medicul a precizat că de vină este anatomia femeii, deoarece aparatul urinar se află în vecinătatea aparatului genital. Ceea ce poate cauza infecțiile, deoarece uretra se deschide la nivelul vulvei care este populată cu germeni. Astfel există riscul infectării uretrei cu germeni care vor ascensiona de-a lungul uretrei până la nivelul vezicii urinare. Aici se va produce infecția urinară, a mai precizat doctorul.

În cazul bărbaților situația este diferită, deoarece uretra este mai mare, iar drumul parcurs de germeni până la vezica urinară este mai greu de pătruns. Din acest motiv bărbații fac mai rar infecții urinare, decât o fac femeile.

Citește și:Cum să slăbești repede și sănătos. Alimente pe care ar trebui să le consumi

În general, cazurile de infecție urinară apar la bărbații care încep să aibă fenomene de andropauză și hipertrofia prostatei. În general după vârsta de 50 de ani.

Infecțiile urinare pot să fie necomplicate sau complicate. În prima categorie se încadrează infecțiile urinare care nu dau febră sau o stare generală proastă. În cazul acestora vindecarea se poate face printr-un tratament simplu, prescris de medic.

Citește și: Respirația urât mirositoare. Care pot fi cauzele acestei probleme

În schimb, în cazul infecțiilor mai complicate, spune medicul, pot să determine pe termen lung disfuncția renală, ceea ce înseamnă că sunt distruse unitățile funcționale ale rinichiului. Aceasta duce la pielonefrită, iar mai apoi la insuficiență renală.

Cauze care provoacă infecție urinară

Aportul insuficient de apă, lipsa consumului de fructe și legume proaspete, igiena precară a mâinilor, în special după folosirea toaletei sau împrumutarea obiectelor de uz personal trebuie evitată.

Citește și: Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor

De asemenea, folosirea unui tip de lenjerie intimă necorespunzătoare și care nu oferă o protecție bună organelor genitale, pot duce la apariția infecțiilor urinare, a mai declarat medicul specialist.

Zona intimă trebuie toaletată atât înainte, cât și după contactul sexual.

De asemenea, după contactul sexual se va urina cât mai curând posibil.

Tampoanele sau scutecele pentru incontinență trebuie schimbate, astfel încât zona intimă să nu rămână umedă.

Citește și: Testul Babeș-Papanicolau, tot ce trebuie să știi. De ce este imperios necesar ca femeile să facă acest test

Nu se vor folosi săpunuri sau geluri pentru igiena intimă parfumate.

Urinarea nu trebuie amânată, deoarece în felul acesta va fi favorizată înmulțirea bacteriilor care cauzează infecții.

Când urinezi nu trebuie să te grăbești, ci trebuie să aștepti ca vezica să se golească complet.

Evită să consumi băuturi și alimente dulci, deoarece zahărul va hrăni bacteriile și le va înmulți.

Citește și: Cancerul de colon. Primele semne care te trimit la doctor

Infecție urinară, simptome

  • Durerea sau senzația de arsură la urinare este unul dintre simptome.
  • Nevoia de a urina în timpul nopții, mai des decât de obicei și în cantități mici.
  • Urina tulbure, urât mirositoare sau urina cu sânge.
  • Durerea în abdomenul inferior sau durerea în spate în zona lombară.

Citește și:Fibromul uterin, cauze și tratament. Dr. Cristina Buzgar: Fibromul uterin este o boală a femeilor care nu au orgasme regulate

  • La persoanele în vârstă sau care au montată o sondă urinară simptomele pot cuprinde: incontinență urinară, schimbări de comportament, confuzie, agitație, febră sau spasme, greață, dureri de cap sau stare de oboseală, conform Pacientul 2.0.

Cum se tratează infecțiile urinare

Medicul specialist recomandă ca tratamentul să nu se ia după ureche, ci numai la recomandarea doctorului. Acesta va prescrie o rețetă corespunzătoare tipului de afecțiune pe care îl are fiecare pacient, în urma unor analize efectuate.

Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache

Tratamentul infecțiilor urinare se realizează, în general, cu antibiotice sau cu antiinflamatoare. Dar acestea trebuie prescrise doar după investigațiile clinice, care presupun urocultura, realizarea unui sumar de urină și antibiograma. După identificarea germenilor care au provocat infecția se vor prescrie medicamentele.

Antibioticele se vor administra respectând întocmai sfatul medicului. Nu se recomandă oprirea antibioticului mai devreme, pe motiv că pacientul se simte mai bine, deoarece există riscul ca bacteria să reapară. Astfel că, infecția urinară netratată corespunzător poate să ducă la ceva mai grav.

Citește și:Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta

Concomintent cu antibioticele prescrise de medic pot fi consumate și produse care cresc eficiența antibioticelor sau care pot reduce riscul de recidică în cazul infecției.

Pentru a preveni alte infectări poate fi consumat suc de merișor neînduclcit, conform Pacientul 2.0. De asemenea, vitamina C poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar, deoarece această vitamină crește aciditatea urinei. Acest lucru va duce la distrugerea bacteriilor, spune aceeași sursă.

Citește și: Secretele anti-îmbătrânire. Cum poți diminua ridurile. Sfaturi anti-aging de la specialistul Angela Stolnicu

 

 

 

sursa: iLife Medical

sursa: Pacientul 2.0

Sursa foto: Captură video

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie