Home > Diverse > Influența mass-media

Influența mass-media

///
Comments are Off

În zilele noastre, mass-media au devenit parte integrantă a vieţii noastre, făcând în aşa fel, încât nu doar să relaţioneze cu celelalte domenii, dar să le şi aservească, creând o mare dependenţă a celor care deţin diferitele mijloace de comunicare în masă, faţă de interesele lor. Influenţa mass-media este omniprezentă şi omnipotentă. Sistemul de valori promovat de ele ne înconjoară, ne pătrunde fără măcar, de cele mai multe ori, să ne dăm seama de acest lucru.

Tendinţa de a aprecia ceva sau pe cineva, aşa cum este analizată de studiile făcute cu privire la influenţa asupra socialului, pentru că ştim că este apreciat de alţii, creează mari dezbateri în rândul opiniei publice. De aceea, anumite nume de persoane şi chiar articole comerciale, pentru că ştim că sunt prezentate mediatic ca fiind cele mai cunoscute, se pot afla pe primele locuri în clasamente printr-un fenomen de ambalare, fără un motiv direct legat de calităţile persoanei sau ale produsului.

Astfel, mass-media pot contribui la imaginea şi percepţia asupra unor categorii defavorizate, construind o imagine corectă sau mai puţin exactă a acestora. Din această categorie face parte şi cea a persoanelor cu dizabilităţi. Dacă privim retrospectiv, imaginea acestui segment, redată de mass-media post-comunistă nu este tocmai una favorabilă. Capacitatea de influenţă, pe care comunicatorii o pot pretinde, este invers proporţională cu nivelul de instruire şi de educaţie al consumatorilor. Astfel, persoanele simple, neinstruite, cu un standard social şi cultural redus, vor fi cu mult mai expuse mesajului, mai dispuse la influenţă decât persoanele cu un standard ridicat. 

Cele mai importante evenimente interne sau externe, despre care majoritatea dintre noi are opinii formate, extrem de puternice, ne-au fost aduse la cunoştinţă de către mass-media sau prin experienţă proprie. De aici şi uşurinţa cu care mass-media pot influenţa judecăţile noastre de valori şi, prin urmare, alegerile pe care le facem sau deciziile pe care le luăm. 

Indiferent de tipul de sistem pe care îl servesc, cu care conlucrează sau în cadrul căruia acţionează, mass-media sunt principala forţă de influenţare a opiniei publice. De aceea, guvernele învaţă să folosească forţa presei pentru atingerea propriilor interese. O pot face prin câştigarea bunăvoinţei, prin oferirea de avantaje, prin ameninţări, prin presiuni, prin îngăduiri, prin control administrativ.

Sursa foto: vorbesteliber.com

Facebook Comments
You may also like
sfaturi
Sfaturi care te vor ajuta să-l uiți pe fostul