Moda vine şi trece, este schimbătoare şi capricioasă, mereu pusă pe inovație şi pe lansat trenduri. Aşa se întâmplă ca părul femeilor să suporte o multitudine de schimbări de-a lungul vieții, variații de lungime şi culori, de tunsori, în funcție de ce se poartă, mai ales la cele care sunt fashioniste convinse.
Cu toate astea, încă din cele mai vechi timpuri, părul lung a reprezentat un simbol al feminității şi al senzualității, dând naştere şi la legende pe această temă. Sunt culturi unde nici în zilele noastre femeile nu poartă părul scurt. Aşa că e lesne de înțeles de ce chiar şi hair-styliştii, cei cărora le place să lanseze tunsori cât mai inedite, aşa cum le dictează propriile lor viziuni, aduc regulat printre tendințe şi părul lung. Un lucru este cert, anume, că un păr lung, bogat, sănătos şi strălucitor nu se demodează niciodată.
Femeile, care optează pentru un păr lung şi sănătos, ştiu că pentru a se mândri cu podoaba capilară trebuie să îi acorde o bună îngrijire, ceea ce înseamnă un pic de timp în plus şi cunoaşterea unor mici trucuri care să le ajute la întreținerea lui.
În cele ce urmează găsiți câteva dintre aceste secrete.
- Periază-ți părul zilnic, dacă se poate cu o perie din păr, nu de plastic, metal sau alte materiale. În felul acesta sebumul se întinde pe lungimea firului de păr, protejându-l de mediul înconjurător, se îndepărtează din urmele rămase de la produsele de coafat folosite, din praful şi alte impurități adunate în el. Trebuie evitată atingerea scalpului cu peria, pentru a nu irita pielea şi a nu o agresa, evitând astfel producerea de mici leziuni.
- Periatul dinaintea culcării este foarte important. Oricât de obosite am fi, trebuie să facă parte din ritualul de îngrijire alături de celelalte procedee pe care le facem la culcare. Se spune că trebuie să trecem peria prin el de o sută de ori.
- Evită să dormi cu părul strâns pe cât este posibil, indiferent de cât de cald este sau de incomod. Prinde-l când dormi doar în cazuri extreme. Pielea capului trebuie să respire, să aibă un repaus de la agresiunea din timpul zilei cauzată de coafatul, periatului şi folosirea produselor de styling.
- Trebuie tăiate vârfurile firelor de păr ori de câte ori este vizibil nevoie. Un păr cu fire despicate, pe lângă aspectul estetic neplăcut, arată că acel păr are o suferință sau că nu este îngrijit. Prin tăierea vârfurilor, eliminându-se partea deteriorată, părul se regenerează şi capătă un aspect revigorant.
- Alegerea şamponului şi balsamului potrivite este foarte importantă. Astfel putem elimina o serie de probleme prin simpla spălare a părului. Balsamul are rolul său de neînlocuit la un păr lung, ajută la pieptănare, înlesnind descurcarea lui şi evitând ruperea firelor de păr. Dacă posibilitatea financiară ne permite, este indicat să folosim produse cât mai naturale, fără atât de blamatul SLS, sulfați sau parabeni.
- Este indicată folosirea de produse de styling profesionale dedicate îngrijirii tipului de păr şi a scalpului tău. Folosirea unei măşti de păr, din când în când, în funcție de ce indicație de frecvență are aceasta, fie că este o mască naturală (făcută în casă) sau una profesională, ajută la revitalizarea părului şi hrănirea firului, păstrându-i aspectul sănătos și luciul.