Home > Diverse > Presopunctura, un remediu minune pentru sănătate

Presopunctura, un remediu minune pentru sănătate

///
Comments are Off

Presopunctura este o tehnică de tratare a  efectelor negative produse organismului de către dezechilibrul energetic. Datează de peste 5.000 de ani şi provine din zona asiatică şi face parte din medicina tradițională chineză.  În China şi Japonia ocupă un loc important în asistența medicală dată oamenilor, mergându-se pe principiul că nu trebuie intoxicat organismul cu medicamente, decât atunci când este cazul şi când alte terapii alternative nu fac față.

Presopunctura se bazează pe aceleaşi principii de eliberare de energie qi (chi), prin activarea unor anumite puncte energetice de pe suprafața corpului uman, la fel ca şi acupunctura, doar că nu se folosesc ace, ci degetele. Tehnica este de presare a acestor puncte de pe corp cu ajutorul degetelor, astfel organismul eliberează endorfine, analgezice naturale pe care corpul uman le are. Acestea calmează durerea musculară şi facilitează circulaţia sângelui, astfel ajutând organismul să revină la o stare generală de bine.

Punctele de presopunctură de pe suprafața corpului reprezintă „noduri într-o rețea de circulație cu mai multe canale energetice”, care se numesc meridiane. Când aceste noduri se blochează, atunci corpul  energetic are de suferit şi apare boala. Prin apăsarea cu degetele asupra unor puncte precise, acestea se deblochează imediat, restabilind echilibrul energetic, astfel durerea şi simptomele neplăcute dispar, iar organismul revine la starea de confort fizic şi psihic.

Corpul uman are distribuite pe el 365 de puncte de presopunctură (numărul de zile dintr-un an), care se pot apăsa cu vârful degetelor, şi 12 meridiane principale (numărul de luni dintr-un an). Mişcările se fac cu vârful degetelor, după ce acestea sunt poziționate pe punctul corespunzător. Sunt circulare sau de-a lungul meridianului, orizontale, ținându-se cont de direcția acestuia. Punctele de energie sunt situate în același loc la toți oamenii. Acestea se apasă cu degetul mare sau arătătorul un timp cuprins în intervalul de 30 secunde și 2 minute, scăzându-se presiunea spre sfârșitul lui.

Presopunctura este recomandată în cazul durerilor de intensitate mică sau medie, cum ar fi nevralgiile, durerile de cap, de dinți sau faciale, în zona cefei sau a umerilor. Dă rezultate bune şi în cazurile în care acumularea stresului provoacă nervozitate, stări de agitație sau chiar insomnie. De asemenea, poate trata starea de greață, răul de mare, constipația sau dereglările de menstră.

Ca orice terapie, chiar dacă este considerată una sigură, există și cazuri în care este contraindicată sau trebuie cerut sfatul medicului. Femeile însărcinate trebuie să facă acest lucru, pentru că există riscul ca presopunctura în anumite puncte energetice să producă stimularea de contracții uterine. La fel este și în cazul persoanelor care suferă de boli cronice, trebuie să consulte medicul înainte.

În rândurile următoare se regăsesc câteva dintre punctele energetice ce pot fi stimulate pentru ameliorarea anumitor stări și afecțiuni.

  • Durerea de cap –  punctele energetice ce trebuie stimulate se află la tâmple, lucru care se face simultan. Alt punct corespondent acestor dureri este situat în zona cărnoasă dintre degetul mare și cel arătător, acolo unde se formează cuta. Migrenele și cefaleea trec dacă se apasă punctul aflat la un centimetru deasupra fiecărei sprâncene, direct deasupra pupilelor, dar nu prea tare, pentru a nu avea efect invers, adică de intensificare a durerii.
  • Răceala – pentru a lupta împotriva răcelii și a crește imunitatea, se presează locurile sensibile din partea superioară a spatelui, mai ales în punctul energetic situat între vârful omoplatului și coloana vertebrală. La decongestionarea nasului ajută apăsarea simultană a punctelor din colțurile interne ale ochilor, urmată de cea a punctelor aflate unde nările se unesc cu buza superioară.
  • Greața și voma – dacă stările de vomă sunt provocate de sarcină, se poate lucra pe punctul de energie ce se află central pe abdomen, la nivelul stomacului. Pentru stările de greață și vomă,  în general, există un punct între cele două tendoane de pe antebraț, pe partea interioară a articulaţiei mâinii, la aproximativ două degete distanţă de  încheietura ei. Se ține apăsat câteva minute și se poate repeta pentru a obține rezultatul dorit.
  • Oboseala, stresul, memoria, insomnia, oboseala oculară, sinusurile – se apasă pe punctul situat în zona dintre sprâncene, deasupra nasului, de la câteva secunde până la un minut. Acest punct mai este cunoscut și sub denumirea de „cel de-al treilea ochi”. Pentru insomnie se stimulează înainte de culcare. Pentru oboseala oculară se mai pot stimula pe lângă acest punct și cele două puncte situate la capătul interior al sprâncenelor, simultan.
  • Depresia, anxietatea, nervozitatea – se recapătă starea de calm, de echilibru emoțional, prin stimularea unui punct ce se află central pe piept, între sâni, pe stern. Alte puncte energetice pentru ameliorarea stării legate de anxietate sunt situate la încheietura mâinii, acolo unde simți pulsul.
  • Tulburările digestive – punctul se găsește la 4 cm distanță de la baza rotulei, când îndoim piciorul. Se poate presa simultan, cu o intensitate moderată, de câteva ori pe zi.
  • Sciatica și artrita – se presează punctul aflat pe centru în partea din spate a rotulei, timp de un minut la fiecare genunchi.

 

Sursa foto: sanatate.bzi.ro

 

Facebook Comments
You may also like
Astenia de primăvară, cum o putem preveni și scăpa de această afecțiune
Astenia de primăvară, cum o putem preveni și scăpa de această afecțiune
Artrita, alimente care ajută la reducerea durerii
Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita
Cum să-ți întărești sistemul nervos
Cum să-ți întărești sistemul nervos. Ce trebuie să faci, să mănânci și să eviți pentru a scăpa de stres
Combate depresia prin trei metode naturale
Combate depresia prin trei metode naturale