Home > Bunele maniere > Aflați ce reguli trebuie să respectați pe Facebook

Aflați ce reguli trebuie să respectați pe Facebook

///
Comments are Off
Aflați ce reguli trebuie respectate pe facebook

Aflați ce reguli nescrise trebuie respectate pe Facebook și cum trebuie să ne comportăm pe această platformă de socializare, respectând neticheta.

Iată câteva dintre aceste reguli.

Trebuie să știți că atunci când dețineți un cont de Facebook, deși acesta este personal, dacă setările sunt făcute pentru public, atunci oricine poate avea acces la informațiile pe care alegeți să le distribuiți, ele devenind publice. În acest caz, contul de Facebook nu poate fi considerat un spațiu intim, ci unul public.

Înscrierea în grupurile de pe Facebook presupune citirea cu atenție a regulilor impuse de inițiatorul grupului respectiv şi implicit respectarea lor.

 Țineți cont de faptul că unele grupuri au membri din diferite țări, deci, nu faceți referiri la cultura voastră fără să le explicați. De asemenea, nu aduceți jigniri altor culturi, catalogând-o pe a voastră superioară. Țineți cont de faptul că fiecare își respectă cultura și nimeni nu este de vină pentru că s-a născut într-un loc sau altul.

Când participați la diverse concursuri organizate pe Facebook, citiți cu atenție cerințele impuse pentru a vă putea înscrie în concurs și respectați toți pașii, dacă omiteți anumite reguli, s-ar putea să nu fiți înscris în concursul respectiv. De asemenea, nu vă înscrieți de nenumărate ori pentru a vă spori șansele de câștig. Asta ar însemna să trișați și să subestimați spiritul de observație al organizatorului.

Când aveți o neclaritate în legătură cu o postare, întâi asigurați-vă că ați citit atent toată informația și abia apoi adresați întrebări, în cazul în care nu găsiți răspunsuri la toate nelămuririle voastre.

Nu postați mesaje injurioase sau imagini și filmulețe obscene. Acest lucru ar trebui să atragă după sine excluderea voastră din acel grup și implicit raportarea către administratori, care ar trebui să ia atitudine. Facebook este o platformă de socializare în care au acces numeroși minori, de aceea astfel de postări nu ar trebui să existe decât pe site-urile destinate unui anumit sector de public adult.

Nu scrieți mesaje folosind majuscule, decât atunci când doriți să subliniați ceva sau când scrieți un titlu sau o denumire. Altfel, scrisul cu majuscule este echivalent cu a țipa la cel căruia te adresezi.

Mesajele publice nu trebuie să fie prea lungi, încercați să sintetizați ceea ce aveți de spus în cuvinte cât mai puține, mesajul să fie concis.

Specificați sursele atunci când citați pe cineva. Trebuie respectată regula de copyright, astfel încât orice imagine sau text care nu vă aparține să conțină sursa. În cazul Facebook, acestea trebuie distribuite direct de pe pagina de unde au fost preluate, iar imaginile care conțin sursă nu trebuie reeditate pentru a înlătura sursa acestora.

Sarcasmul și umorul trebuie folosite cu prudență, deoarece în lipsa unei comunicări directe, glumele pot fi interpretate drept critici.

Pot fi folosite acronime, fără să se abuzeze însă de acestea. Există câteva prescurtări deja cunoscute în mediul online, iar recent sunt tot mai folosite emoticoanele și stickerele pentru exprimarea stărilor și sentimentelor, dar și pentru transmiterea de mesaje scurte.

 

 

Facebook Comments