Home > Diverse > Sfântul Dumitru, origine, tradiții și superstiții

Sfântul Dumitru, origine, tradiții și superstiții

Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, apărătorul Tesalonicului, se sărbătorește în fiecare an pe data de 26 octombrie.

Această dată este marcată în calendarul creștin ortodox ca aparținând Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Acest Sfânt este considerat apărătorul Tesalonicului și se sărbătorește la această dată, deoarece a fost ucis într-o zi de 26 octombrie, pentru că nu și-a  lepădat credința creștină,  refuzând să se închine zeilor.

Moaștele sale se află depuse la o biserica ce îi poartă numele, din Tesalonic.

Dimitrie a fost numit Guvernator în Tesalonic și a trăit pe vremea a doi mari și renumiți împărați, Maximilian (286-305) și a lui Dioclețian (284-305). 

Maximilian, la aflarea veștii că Dimitrie este creștin s-a înfuriat și a cerut ca în fiecare cetate să se facă procesiuni de închinare la zei, în cinstea victoriei sale cu sciții. Dimitrie care și-a vândut toată averea și a împărțit-o săracilor, a refuzat închinarea la zei, mărturisind că se închină doar lui Dumnezeu. Astfel, a fost întemnițat și omorât cu sulița.

La o zi după această sărbătoare, pe 27 octombrie, este sărbătorit și Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabov, un sat de la sud de Dunăre. Acesta ese ocrotitorul Bucureștiului, iar moaștele sale sunt depuse la Catedrala Mitropoliei din București.

Acestea sunt obiceiurile din strămoși legate de Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir

Se spune că Sfântul Dumitru este ocrotitorul păstorilor. El este cel care desfrunzește copacii. Începând cu această sărbătoare, gerul începe să-şi arate colții, iar căldura intră în pământ. Se spune că începe sezonul de iarnă.

În fiecare an, cu ocazia acestei sărbători, se organizează hramuri, pomeni și diverse obiceiuri în funcție de zonă. Această sărbătoare fiind considerată ultima dintre sărbătorile de toamnă, fiind una foarte însemnată. 

Mai multe despre Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, apărătorul orașului Tesalonic, ce se sărbătorește pe 26 octombrie și despre ale sale tradiții și obiceiuri citiți pe : stirileprotv.ro

 

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

 

Facebook Comments

Leave a Reply