Home > Diverse > Sfinții Apostoli Petru și Pavel, superstiții și tradiții. Rugăciunea adresată acestor șfinți

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, superstiții și tradiții. Rugăciunea adresată acestor șfinți

///
Comments are Off
Sfinșii Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel se sărbătoresc pe data de 29 iunie. De această sărbătoare sunt legate foarte multe credințe. Ce trebuie să faci cu ocazia acestei zile însemnate.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are loc în fiecare an pe data de 29 iunie. Cei doi apostoli au murit în aceeași zi, pe data de 29 iunie, în anul 67 d.Hr, din acest motiv se sărbătoresc la această dată.

Citește și: Rugăciunea de marți către Dumnezeu Atotputernicul, pentru luminarea minții

Conform doxologia.ro, Sfântul Petru s-a numit inițial Simon, fiind iudeu din Palestina, fiul lui Iona și fratele Sfântului Apostol Andrei.

Sfântul Pavel s-a numit, înainte de a deveni apostol, Saul. Și el era de neam iudeu, al cărui familie a locuit inițial la Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei, unde s-a născut Sfântul Apostol Pavel, conform aceleeași surse.

Citește și: Rugăciunea de vineri către Domnul Iisus Hristos. Te scapă de necazuri și durere

În popor, această zi mai este cunoscută ca SânPetru și de ea se leagă numeroase tradiții și superstiții. Există credința conform căreia Sfântul Petru este stăpânul ploii și al căldurii și are puterea de a trimite furtuni peste pământ.

O altă credință populară spune că în această zi apar licuricii, deoarece Sfântul Petru plesnește din biciul din care sar scântei care se transformă apoi în licurici.

Alte tradiții de Sânpetru

Dacă în această zi se aud tunete și fulgere se spune că nucile și alunele vor avea viermi. Această sărbătoare este în strânsă legătură cu obiceiurile agrare. Din acest motiv trebuie ținută timp de trei zile pentru a nu fi compromise culturile grânelor și pentru ca acestea să fie bogate.

Citește și: Rugăciunea de joi. Cum te protejează și cum trebuie făcută corect

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel are loc la jumătatea verii agrare și marchează începutul perioadei de seceriș. Tot legat de această zi se spune că este momentul când cucii și privighetorile încetează să mai cânte.

Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.

Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici. Și ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten. Iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Antonie cel Mare, sărbătorit pe data de 17 ianuarie

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos. Pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre. Să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Citește și: Calendar ortodox 1 octombrie 2020: Ce rugăciune trebuie să rostești de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşii încercaţi de cumplite necazuri, și să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ.

Amin!”.

 

 

surse: ziarulunirea.ro, doxologia.ro, evz.ro

sursă foto: pixabay.com

Facebook Comments
You may also like
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Cine a fost Sfântul Sisoe
Sfântul Sisoe, sărbătorit pe 6 iulie. Cine a fost cel pomenit frecvent în limbajul colocvial
sfanta agnia
Cine a fost Sfânta Agnia, care se sărbătorește pe 21 ianuarie și de ce să ne rugăm ei
Calendar ortodox, 1 octombrie 2020: Ce rugăciune trebuie să rostești de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
Calendar ortodox 1 octombrie 2020: Ce rugăciune trebuie să rostești de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului