Solstițiul de vară are loc, în general, în jurul datei de 21 iunie, când longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Ce este solstițiul de vară
Odată cu solstițiul de vară este considerat începutul verii astronomice. În emisfera nordică, iar la solstițiul din 21 decembrie, începutul iernii astronomice, când ziua are cea mai mică durată din an. În anii bisecți (29 zile februarie) solstițiul de vară este pe data de 20 iunie.
- În 2021 solstițiul de vară are loc la data de 21 iunie, când este cea mai lungă zi din an şi noaptea cea mai scurtă, respectiv 15 ore şi 32 de minute și 8 ore şi 28 de minute. După solstiţiul de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopţii să crească, până când are loc solstiţiului de iarnă, 21 decembrie. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers. Adică, sunt două zile de solstițiu pe an, de vară şi de iarnă, alternând în funcție de emisferă.
- Denumirea de solstițiu provine din latină, solstitium, însemnând Soarele stă şi vine de la faptul că în aceste zile, spre deosebire de celelalte zile din an, unghiul pe care îl face soarele cu orizontul devine staționar de la o zi la alta, datorită inversării sensului său de variație.
Se sărbătorește în toată lumea
- Solstiţiul de vară este sărbătorit în toată lumea, prin diverse tradiții, obiceiuri și datini, unele rămase din preceștinism. În trecut acest moment era folosit pentru a calcula perioadele de desfășurare și începere a muncilor agricole. Era sărbătorit prin picnicuri, petreceri în aer liber, cântece, dansuri. Se făceau focuri mari și adesea se organizau nunți, fiind considerat un moment propice pentru legăminte.
- Religia creștină a preluat și a păstrat o serie din obiceiurile păgâne. Astfel în multe zone din lume și din Europa, solstiţiul de vară s-a celebrat în continuare. Ritualurile diferă de la o zonă la alta, dar au anumite teme comune, cum ar fi purificarea prin foc sau prin apă. Se spune că energia din preajma solstițiului este una puternică, prielnică vitalității, creativității, prosperității și mai ales pasiunii. Este considerată o perioadă propice magiei aducătoare de dragoste, prosperitate, sănătate și pozitivism, ce poate duce la concretizarea de aspirații și dorințe.
- Solstiţiul de vară la noi în țară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor (cunoscută și ca Drăgaica). Aceasta se sărbătorește pe 24 iunie. Sărbătoarea de Sânziene își are originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele Cap de vară. Aceasta coincide cu sărbătoarea creștină a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Facebook Comments