Home > Diverse > Susținem includerea IEI ROMÂNEȘTI în patrimoniul UNESCO

Susținem includerea IEI ROMÂNEȘTI în patrimoniul UNESCO

///
Comments are Off
Votați pentru includerea IEI ROMÂNEȘTI în patrimoniul UNESCO

IA românească a făcut parte din portul poporului român din cele mai vechi timpuri. Ea a fost purtată cu mândrie de către strămoșii noștri din toate regiunile tării. Fiecare zonă etnografică are specificul, cromatica și motivele ei florale, care de care mai frumoase. Aceste elemente ajută la recunoaşterea apartenenței etnografice a IEI ROMÂNEȘTI. Cert este că indiferent de zona etnografică din care făceau parte, femeile și-au demonstrat măiestria în arta designului popular prin talent pur românesc și dăruire.

Regina Maria a României a fost cea care, de asemenea, a purtat cu mândrie portul popular românesc, făcându-l cunoscut peste hotare. Întreaga garderobă regală a Majestății sale a fost influențată de motive populare.

În ultimii ani, IA românească a fost remarcată și de către mari designeri de modă și purtată cu succes de diverse personalități, cu ocazia unor evenimente importante.

La inițiativa unor iubitori ai acestei moșteniri valoroase a poporului român, s-a propus includerea IEI ROMÂNEȘTI în patrimoniul UNESCO.

Primarul oraşului Washington, D.C., la demersurile Ambasadei României din S.U.A., a proclamat ziua de 24 iunie 2016 ca Ziua Universală a lei Româneşti. Aceasta a devenit simbol internațional al culturii tradiționale române.

Tot pentru susținerea și promovarea IEI ROMÂNEȘTI, deținătoarea brandului „Flori de ie”, Cristina Chiriac, a lansat, conform site-ului ziarulevenimentul.ro, un proiect intitulat România Autentică, prin care își propune ca pe data de 24 iunie 2017, să adune în jur de 10 mii de purtători de ie românească, prin felul acesta contribuind la documentația necesară introducerii IEI ROMÂNEŞTI în patrimoniul UNESCO.

 

Sursa foto: chicroumaine.com

 

 

Facebook Comments
You may also like
IA româneacă
IA românească și Tradițiile de creștere a cailor lipițani, în Patrimoniul UNESCO