Home > Diverse > Tăierea brazilor, o pagubă enormă de dragul tradiției

Tăierea brazilor, o pagubă enormă de dragul tradiției

Tăierea brazilor

Tăierea brazilor reprezintă o risipă enormă și, deși există alternative, pentru ca tradiția bradului să fie în continuare respectată, în mod inconștient oamenii recurg an de an la tăierea brazilor, care în final ajung aruncați pe la colțurile blocurilor.

brazi tăiați

Tradiția împodobirii bradului de Crăciun este respectată de lumea creștină, an de an, fără ca oamenii să se gândească la consecințe, la urmările produse în urma tăierii brazilor și fără să conștientizeze că unui brad bun de tăiat, pentru a fi împodobit în perioada sărbătorilor de iarnă, îi trebuie ani de zile ca să crească. Trist este că, deși există alternativa bradului artificial care este mai puțin costisitor și în plus poate fi refolosit și anii următori, foarte multă lume alege încă bradul natural, fără a se gândi la pagubele ecologice produse și toate acestea de dragul tradiției, nici măcar a necesității.

brazi tăiați

An de an zeci de mii de brazi ajung aruncați pe la colțurile blocurilor, la ghenele de gunoi sau pur și simplu abandonați pe marginea drumurilor. Pe lângă varianta bradului artificial există și varianta bradului natural comercializat în ghiveci, tocmai pentru a putea fi replantat și a se evita risipa în felul acesta. Cu toate acestea, puțini sunt însă cei care aleg această variantă, preferând bradul tăiat, care după aproximativ două săptămâni, ajunge cum spuneam, bun de aruncat.

Conform specialiștilor în silvicultură, un brad de aproximativ 2 metri are nevoie de peste 12 ani ca să crească și chiar dacă ar exista varianta reciclării, pagubele produse în urma tăierilor tot nu ar fi acoperite.

brazi tăiați

Revoltați de imaginea frecvent întâlnită în această perioadă prin toate cartierele, a mormanelor de brazi aruncați fără pic de resentiment pe la toate colțurile de blocuri, protestăm vehement împotriva acestei tradiții irațional respectată și facem apel către autorități, cu sugestia unei legi care să interzică comercializarea bradului tăiat, atât timp cât există varianta bradului în ghiveci sau al celui artificial.

brazi tăiați

Respectarea tradiției nu ar trebui să însemne distrugerea naturii, tradiția nu ar trebui să primeze rațiunii.

Ce părere aveți, ați dori întroducerea unei astfel de legi, care să interzică comercializarea bradului tăiat?

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply