Home > Știați că? > Tutankhamon

Tutankhamon

///
Comments are Off

Tutankhamon a făcut parte din a 18-a dinastie, cunoscută ca Epoca de aur a faraonilor sau Noul Regat și a fost fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al soției sale Kiya. Este recunoscut ca faraonul ce a urcat pe tronul Egiptului pe când avea doar 9 ani, în anul 1333 î.e.n., după ce fratele său mai mare, Smenkhkare, a murit.  Domnia sa a durat 9 ani, până în 1324 î.e.n., când a decedat.

  • În urma analizării mumiei și a ultimelor teste performante făcute pe ea, se presupune că nu a murit din cauze naturale, chiar dacă s-a descoperit că avea malformații, avea coloana strâmbă, ci din cauza unei lovituri la cap, deoarece s-a descoperit un cheag de sânge la ceafă. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, pentru a-i lua tronul. Alții merg pe ideea că soția sa ar fi făcut-o, motivați de cei doi fetuși descoperiți în mormânt lângă ea, semn că Tutankhamon nu putea avea copii din cauza stării sale de sănătate.
  • Numele său era Tut-ankh-Anton, care însemnă “Imagine vie a lui Aton”, zeul discului solar pe care tatăl său, care renunțase la politeism, îl venera ca unic zeu al Egiptului. După ce a abandonat cultul tatălui său, revenind la politeism, și-a schimbat numele în Tut-ankh-Amon, “Imagine vie a lui Amon”, care era marele zeu al Egiptului. A părăsit capitala făcută de tatăl său și s-a stabilit lângă Cairo, la Memfis. A demolat templele închinate lui Anton și a ridicat altele în cinstea lui Amon și a lui.
  • Când avea 7 ani, Tutankhamon a luat-o de soție pe sora sa de tată, Ankhesenamen, care însemnă “Ea care trăiește pentru Amon” și care era mai mare decât el, fiind născută în 1349 î.e.n. Era fata tatălui său făcută cu soția lui, Nefertiti. Deci, Nefertiti i-a fost atât mamă vitregă, cât și soacră. Ankesenamen se pare că a fost căsătorită cu tatăl ei și a născut o fetiță, prințesa Ankhesenpaaten Tasherit, iar după moartea tatălui ei a devenit pentru scurt timp soția fratelui ei bun Smenkhkare.  După moartea acestuia a devenit soția lui Tuthankamon.
  • Celebritatea sa vine din faptul că mormântul său, descoperit în 1922 de către egiptologul Howard Carter în Valea Regilor, era singurul rămas neprofanat și nejefuit de-a lungul timpului. Aici s-au descoperit 30 de coșciuge și 24 de mumii, aparținând de trei dinastii diferite, cele mai cunoscute fiind cea a lui Ramses II și cea a lui Amenofis I.
  • În interiorul mormântului lui Tutankamon sunt inscripționate următoarele cuvinte: “Moartea îl va secera cu a ei coasă pe cel ce va tulbura liniștea faraonului.” Haword Carter în 25 noiembrie 1922 a fost însoțit de lordul Carnavon când a coborât în mormânt. După 18 februarie 1923, când au oficiat descoperirea, Carnavon a fost înțepat de o insectă și văzând că se inflamează făcea trimitere la blestemul din inscripție. Pe data de 5 aprilie 1923 acesta a decedat. De aici s-a născut legenda blestemului tânărului faraon, chiar dacă era contrazisă de faptul că Howard Carter nu a pățit nimic şi a continuat cercetările. A descifrat ce scria pe benzile cu care era înfășurată mumia: “Rege Tutankhamon, inima ta rămâne nemuritoare în trupul tău. Ea este în fruntea celor vii, așa cum Ra va rămâne în cer.”
  • Ideea cu blestemul a fost întărită de morțile care au urmat după cea a lordului Carnavon. Infirmiera care a avut grijă de lord la hotel a decedat imediat după el, iar fratele lui mai mic a murit după șase luni. Seria morților a continuat cu decesul secretarului arheologului, suferind de tuberculoză, apoi sinuciderea tatălui lui Carter după trei luni.

 

 

Facebook Comments