Home > Știați că? > Ziua Copilului, de ce în România se celebrează pe 1 iunie

Ziua Copilului, de ce în România se celebrează pe 1 iunie

///
Comments are Off
Ziua Copilului, de ce în România se celebrează pe 1 iunie

Ziua Copilului este celebrată în întreaga lume, fapt pentru care este recunoscută și ca Ziua Internațională a Copilului. Data la care se sărbătorește diferă în funcție de țară, însă 30 de țări au declarată data de 1 iunie ca Ziua Copilului, printre care și România.

Este o zi prin care se aduce un zâmbet în plus pe chipul micuților din lumea întreagă, fiind una dintre cele mai fericite zile din an pentru copii. Se obișnuiește să se facă serbări și spectacole cu teme specifice acestei lumi minunate a copilăriei și chiar se dau cadouri celor mici.

  • În luna august 1925, reprezentanți din 54 de țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, care a avut loc la Geneva. Atunci, a fost menționată prima dată Ziua Copilului, iar guvernele multor țări au adoptat-o ulterior.
  • Turcia sărbătorise deja cu 5 ani în urmă, pe 23 aprilie 1920, pentru prima oară Ziua Copilului.
  • Interesul arătat pentru problematica și drepturile copilului a crescut din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. UNICEF a întocmit o recomandare, în anul 1954, prin care fiecare țară să declare o anumită zi calendaristică, în care să se celebreze Ziua Copilului. În anul 1959, la 20 noiembrie, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite vota Declaraţia Drepturilor Copilului, rezoluție ce nu obliga, ci mai de grabă recomanda. Aplicarea ei nu era obligatorie pentru statele membre, fapt pentru care, în funcţie de propria istorie şi de tradiţiile locale, aceasta se sărbătoreşte pe glob la date diferite sau chiar deloc.
  • Sărbătorirea acestei zile la data de 1 iunie, prima zi din Cireșar, își are originea în faptul că fusese pusă în aplicare, începând din 1949, de Uniunea Sovietică. Aceasta a impus şi statelor din sfera sa de influenţă acest lucru. Astfel, la 22 martie 1950, în şedinţa Secretariatului CC al Partidului Muncitoresc Român s-a vorbit despre organizarea Zilei Internaţionale a Copilului. La data de 1 iunie 1950, România a celebrat prima dată această zi. Țările care sărbătoresc, chiar şi astăzi, Ziua Copilului la această dată sunt fostele republici sovietice şi statele din Europa de Est.
  • În anul 2001, în România, s-a înființat Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului şi Adopție (ANPCA), ce avea rolul de a promova şi a asigura respectarea drepturile copiilor pe teritoriul țării noastre. Aceastei instituţii i s-a schimbat numele, la 1 ianuarie 2005, în Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, iar din 26 noiembrie 2009, când a fost desființată, atribuțiile i-au fost preluate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Familiei şi a Drepturilor Copilului.

 

Facebook Comments
You may also like
Ce efecte poate avea asupra copiilor folosirea excesivă a internetului
Cei șapte ani de acasă, baza unei societăți civilizate