Home > Diverse > Acordarea ajutorului psihologic în cazul accidentelor

Acordarea ajutorului psihologic în cazul accidentelor

///
Comments are Off

Mulți dintre noi au trecut prin situația neplăcută în care o persoană a fost accidentată sau s-a îmbolnăvit. În cele mai multe cazuri de acest gen suntem nesiguri pe noi, nu știm cum să reacționăm și avem tendința să căutăm repede pe cineva specializat. În multe situații, până este posibilă intervenția unui profesionist, trebuie să știm să ne descurcăm singuri și să ne asumăm responsabilitatea. Pentru aceasta nu este nevoie de studii în domeniu, ci doar cunoașterea minimă a pașilor pe care trebuie să-i urmăm, astfel încât să ne facem utili. Acești pași încep cu acordarea ajutorului psihologic persoanelor implicate. Dacă nu puteți să acționați în alt fel sau chiar în timp ce acordați primul ajutor, până la sosirea cadrelor medicale, este necesar să acordați ajutor psihologic victimelor.

Întrucât victima este dominată de teamă în unele situații, copleșită de sentimentul de vinovăție că ar fi produs acel accident, poate trăi stări și reacții emoționale anormale. Aceste stări pot declanșa o agravare a stării fizice, de la tensionarea mușchilor la tremurat, convulsii sau tulburări de vorbire. De asemenea, pot apărea stări de tulburare mentală, manifestându-se printr-un comportament apatic, reacții spontane sau chiar agresiune.

Acordarea ajutorului psihologic

 • Acest procedeu începe prin ridicarea moralului victimei.
 • Dacă victima este culcată, așezați-vă lângă ea, astfel încât să vă aflați la același nivel cu fața acesteia.
 • Luați de mână persoana accidentată și vorbiți-i calm, transmițându-i în felul acesta starea de liniște de care are nevoie.
 • Spuneți-i cum vă numiți, este suficient prenumele pentru ca acesta să simtă că îi sunteți prieten și vreți să-l ajutați.
 • Întrebați-l cum se numește și ce îl doare.
 • După ce începeți să stabiliți această legătură între dumneavoastră și cel accidentat, el va începe să se intereseze de posibilele lui traumatisme, oferind în felul acesta indicii cu privire la starea lui de sănătate, în unele situații chiar și de starea celorlalți, dacă există și alte victime, care probabil se află în imposibilitatea de a vorbi.
 • Persoana care oferă ajutorul trebuie să fie sinceră cu victima, dar nu trebuie să descrie în detaliu întreaga situație pentru a nu-i cauza și mai mult.
 • Ridicați-i moralul, spunându-i că ambulanța este deja pe drum și va ajunge în cel mai scurt timp, în felul acesta îi creșteți speranța, lucru benefic pentru starea sa psihică.
 • Este important ca victima să-și exteriorizeze sentimentele în fața unei persoane care-l va încuraja prin apropiere și înțelegere.
 • Persoana care acordă ajutor trebuie să accepte manifestările accidentatului, dar fără să-și exprime părerea.
 • Nu trebuie folosite expresii de genul: ” Încearcă să te aduni” sau ” Îți imaginezi ce ar fi fost dacă„. Acestea nu-l vor ajuta, ci dimpotrivă pot accentua sentimentul de teamă.
 • Trebuie să fiți calm, să adoptați o atitudine optimistă, să acționați cu hotărâre și cu un comportament ferm. Să îi vorbiți tot timpul și să vă exprimați încrederea că victima va reuși să iasă din această situație, pentru că i se acordă ajutor în acest sens.

 

sursa foto: fstraining.co.uk

 

 

Facebook Comments
You may also like
Metode de prim ajutor în cazul corpilor străini în gât