Ajutați la restaurarea bisericii de lemn, veche de peste 300 ani, aflată pe lista monumentelor istorice!
Respectul față de valorile naționale și autentice este în declin. Tot ce este importat, din păcate, are preț și valoare, fiind categorisit ca fiind calitativ și excepțional. Am uitat să apreciem tot ce este al nostru, am uitat să dăm valoare și să prețuim munca înaintașilor noștri, care cu truda muncii lor au zidit, au ridicat, au clădit, îngrijit, prețuit și lăsat moștenire generațiilor ce au urmat, vestigii de cult, biserici din lemn unice în lume, specifice poporului și neamului românesc.
Trăim vremuri în care preferăm să vizităm tot ce aparține străinilor, care știu să valorifice tot ceea ce dețin, chiar dacă uneori acele valori sunt neînsemnate, iar noi le uităm pe ale noastre, clădite cu sudoarea muncii străbunilor noștri. Le uităm, le ignorăm, iar acestea ajung în paragină,în multe situații, se dezafectează din cauze diverse, precum indiferența sau din lipsa fondurilor.
Și totuși, în ciuda vremurilor actuale, există și români care își iubesc tradițiile și moștenirile culturale lăsate de la strămoși și luptă pentru ca acestea să dăinuie, pentru a se bucura de ele și generațiile ce vor urma.
Este și cazul unei mici comunități de locuitori din satul Bolda, comuna Beltiug, județul Satu Mare, care, deși sunt plecați de multă vreme din sat, se întorc de fiecare dată cu drag la locul copilăriei lor și încearcă să păstreze ceea ce strămoșii lor au clădit.
Bolda este un sat de codreni, situat în zona etnografică Codru. Satul a fost menționat pentru prima data în anul 1592. Este un sat mic, așezat pe un deal, înconjurat de păduri, un loc izolat, unde, deși numărul locuitorilor s-a micșorat drastic, prin migrarea tinerilor spre oraș, dar și dispariția populației vârstnice, satul încă păstrează urmele lăsate de strămoșii locului.
Este un sat românesc, bine conservat, situat la o distanță de 35 de km față de oraș. Acesta este satul care apare în versurile cântecelor folclorice ale renumitului interpret de muzică populară, Nicolae Mureșan, care este fiu al satului Bolda.
Bisericuța de lemn, din satul Bolda, se află pe noua listă a monumentelor istorice, datează din secolul al XVIII-lea și a fost adusă aici în secolul al XIX-lea, din satul vecin, Socond. Mutarea bisericilor de lemn este o practică des întâlnită în trecut. Bisericuța are hramul Adormirea Maicii Domnului.
„Pictura iconostasului, bine păstrată, este executată în manieră bizantină tradițională, datând din secolul al XVIII-lea, decorată cu motivul funiei și linii orizontale. În mijlocul bolții cilindrice se află un policandru din lemn sculptat, care poate fi urcat sau coborât cu ajutorul unui scripete. Toaca mecanică este încă una din mândriile bisericii,” conform informațiilor ce sunt prezentate pe un panou informativ aflat în curtea bisericii.
În prezent, bisericuța din lemn necesită restaurare și întreținere, pentru a putea dăinui în continuare și a rămâne drept dovadă a iscusinței, credinței și strădaniei străbunilor locului, care au pus temelia acestui locaș de cult, ce astăzi poate fi asemuit unui muzeu, dar și ca o dovadă a istoriei creștine a acestor meleaguri.
Uniți de acest scop comun, restaurarea bisericii de lemn, fiii satului au început strângerea de fonduri, obținute din donații de către fiecare doritor, în vederea restaurării acestei piese de muzeu, care este bisericuța din lemn. Pentru realizarea acestui scop, au creat o postare pe grupul de socializare online al comunității, prin care solicită ajutorul tuturor celor care binevoiesc a susține această inițiativă. Această postare este însoțită de următorul mesaj.
“Puteţi susţine iniţiativa noastră prin virament sau depunere de numerar în contul deschis la Banca Transilvania RO06BTRLRONCRT0497533501 , Variu Viorel. Vă mulțumim!”
Toate acțiunile, întreprinse de grupul de inițiativă al acestui proiect, sunt făcute în mod transparent. Astfel că, adevărații creștini, iubitori de credință, artă populară, dar și iubitori ai patrimoniului cultural strămoșesc, pot ajuta această comunitate de credincioși, donând, pentru a contribui la restaurarea bisericii de lemn, aflată pe lista monumentelor istorice.
Precizăm că lucrările de restaurare sunt deja începute, iar pentru a continua, orice sumă donată este binevenită.