Sănătatea ochilor este foarte importantă pentru oricine, deoarece văzul este unul dintre simțurile fără de care nimic pe lumea aceasta nu ar fi la fel. Iată ce alimente trebuie să consumi pentru a avea ochii sănătoși, dar și pentru creșterea acuității vizuale.
Alimente recomandate pentru sănătatea ochilor
Probabil toată lumea a auzit că dacă vrei ochi sănătoși trebuie să mănânci morcovi. Și acesta nu este doar un mit, ci reprezintă un adevăr, deoarece beta-carotenul din morcovi este transformat în vitamina A, o vitamină care este necesară pentru o sănătate optimă a ochilor.
Citește și: Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta
Însă, pe lângă morcovi mai există și alte alimente și poate chiar mai bune și recomandate pentru sănătatea ochilor. Iată câteva dintre acestea:
Spanacul
Spanacul, precum și alte verdețuri închise la culoare, cum ar fi kalele, conțin doi antioxidanți depozitați în maculă, care este acea parte a retinei care protejează ochii de lumina dăunătoare.
Citește și: Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita
Acești antioxidanți sunt luteina și zeaxantina. Aceștia sunt carotenoizi și antioxidanți naturali. Se găsesc în concentrație mare în țesutul ocular. Protejează cristalinul, retina și macula împotriva radicalilor liberi și a razelor UV, îmbunătățesc circulația oculară și mențin o vedere sănătoasă.
Acești antioxidanți de care ochiul are nevoie se găsesc în unele plante, cum ar fi spanacul. De aceea este recomandat să se consume cât mai des, pentru a avea ochii sănătoși.
Ardeii roșii
Ardeii roșii conțin vitamina C, care este o vitamină solubilă în apă și un antioxidant puternic.
Citește și: Cum să slăbești repede și sănătos. Alimente pe care ar trebui să le consumi
Și în afară de faptul că ajută la îndepărtarea răcelii obișnuite, vitamina C ajută organismul să se regenereze și susține țesutul conjunctiv, inclusiv colagenul care se găsește în corneea ochiului. Vitamina C ajută, de asemenea, la menținerea sănătății vaselor de sânge, inclusiv a capilarelor delicate din retină.
Migdalele
Orice listă de alimente sănătoase conține migdale și alte nuci. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt pline de acizi grași Omega-3, proteine, potasiu, carbohidrați, fibre, calciu, fier, magneziu și vitaminele B. Toate acestea contribuie la starea generală de sănătate și implicit la sănătatea ochilor.
Dar, să vorbim doar despre migdale. Acestea conțin vitamina E, care este un antioxidant puternic și care ajută la protejarea ochilor de radicalii liberi, care pot descompune țesuturile sănătoase. Vitamina E, de asemenea, previne degenerescența maculară, care reprezintă deteriorarea maculei, fiind o boală oftalmologică, în urma căreia apare distrugerea vederii centrale, scrie medlife.ro.
Peștele
Nu doar plantele bogate în vitamine, în special A, C și E sunt necesare pentru o vedere sănătoasă.
Citește și: Beneficiile consumului de pește. De ce trebuie să mănânci cât mai des pește
O modalitate foarte bună de a obține aceste vitamine liposolubile este consumând pește, în special somon proaspăt și ton. Acești pești grași sunt bogați în acizi grași Omega 3, care ajută vasele de sânge și le menține sănătoase și puternice.
De asemenea, acești acizi grași ajută fluidul intraocular să curgă prin pupilă, jucând un rol cheie în prevenirea sindromului de ochi uscați și al glaucomului.
Ouăle, pentru sănătatea ochilor
Ouăle sunt un alt super-aliment care conține aproape tot ce ai nevoie. Un ou fiert tare vă va oferi potasiu, vitamina A, vitamina D, vitamina B12, fier, calciu și magneziu, practic toate elementele necesare pentru ochii sănătoși.
Citește și: Beneficiile consumului de ouă. 9 motive ca să consumi ouă
Mai mult de atât, două lucruri fac din ouă o hrană sănătoasă pentru ochii tăi. Este vorba despre cei doi antioxidanți, luteina și zeaxantina. Da, la fel ca spanacul, ouăle conțin acești antioxidanți puternici. Luteina, care este responsabilă pentru culoarea galbenă din gălbenuș și care ajută la combaterea degenerescenței maculare.
Citește și: Scăderea colesterolului, alimente care trebuie adăugate în dieta ta
Zeaxantina poate proteja ochii împotriva deteriorării cauzate de radiațiile ultraviolete provenite de la soare.
Rețineți, totuși, că acești antioxidanți și minerale protectoare și benefice pentru sănătatea ochilor se găsesc în gălbenușul de la ou.
Citește și:
Alimente care previn apariția de Alzheimer
Alimente care conțin mai mult calciu decât laptele. Trebuie să le introduci in alimentația ta
Alimente interzise dimineața pe stomacul gol
Alimentele care trebuie evitate pentru a preveni deteriorarea rinichilor
Alimente care întârzie îmbătrânirea
Alimente care trebuie consumate în cazul anemiei
surse: medlife.ro, manukafeed.com
sursa foto: pixabay.com