Un brad de Craciun are nevoie de ani de zile pentru a ajunge la înălțimea de doi metri. Anual, mii de brazi de Crăciun sunt tăiați, de dragul tradiției, iar apoi sunt aruncați la gunoi.
Tăierea brazilor reprezintă o risipă enormă și, deși există alternative pentru ca tradiția bradului să fie în continuare respectată. În mod inconștient oamenii recurg an de an la tăierea brazilor, care în final ajung aruncați pe la colțurile blocurilor.
Brad de Craciun, tradiție sau risipă?
Tradiția împodobirii bradului de Crăciun este respectată de lumea creștină, an de an, fără ca oamenii să se gândească la consecințe, la urmările produse în urma tăierii brazilor. De asemenea, fără să conștientizeze că unui brad bun de tăiat, pentru a fi împodobit în perioada sărbătorilor de iarnă, îi trebuie ani de zile ca să crească.
citește și: Bradul de Crăciun, origini, tradiții și mituri
Trist este că, deși există alternativa bradului artificial, care este mai puțin costisitoare, și în plus, acesta poate fi refolosit și anii următori, foarte multă lume alege încă bradul natural. Acele persoane o fac fără a se gândi la pagubele ecologice produse, și toate acestea de dragul tradiției, nici măcar a necesității.
Bradul în ghiveci sau cel artificial, alternative la îndemâna oricui
An de an zeci de mii de brazi ajung aruncați pe la colțurile blocurilor, la ghenele de gunoi sau pur și simplu abandonați pe marginea drumurilor. Pe lângă varianta bradului artificial există și varianta bradului natural comercializat în ghiveci. În plus avantajul acestuia este faptul că ar putea fi replantat. Cu toate acestea, puțini sunt, însă, cei care aleg această variantă, preferând bradul tăiat. Acesta, însă, după aproximativ două săptămâni, ajunge, cum spuneam, bun de aruncat.
Superstiții, obiceiuri și arte divinatorii practicate de Crăciun
Conform specialiștilor în silvicultură, un brad de aproximativ doi metri are nevoie de peste 12 ani ca să crească. Chiar dacă ar exista varianta reciclării, pagubele produse în urma tăierilor tot nu ar fi acoperite.
Imaginile frecvent întâlnite prin toate cartierele, în perioada de după sărbătorile de iarnă, în care mormane de brazi zac aruncate fără pic de resentiment pe la toate colțurile de blocuri, ar trebui să ne facă să conșientizăm risipa care se produce an de an.
citește și:Așezarea mesei de Crăciun
În calitate de iubitori de natură și de mediu mediu ne exprimăm în totalitate dezacordul împotriva acestei tradiții irațional respectată. Totodată, suntem de părere că autoritățile ar trebui să introducă legi care să interzică comercializarea bradului tăiat. Atât timp cât există varianta bradului în ghiveci sau al celui artificial nu ar trebui să se recurgă la tăierea brazilor.
Respectarea tradiției nu ar trebui să însemne distrugerea naturii. Iar tradiția poate fi respectată în continuare, dacă apelăm la alternative. Mirosul bradului verde poate fi prezent în casele noastre, dacă vom alege un brad în ghiveci.