Home > Bunele maniere > Bune maniere la teatru. Ce reguli trebuie respectate în sălile de teatru

Bune maniere la teatru. Ce reguli trebuie respectate în sălile de teatru

///
Comments are Off
Bune maniere la teatru

Bune maniere la teatru. Ce reguli trebuie respectate în sălile de teatru. Iată ce spune codul bunelor maniere.

 

Bune maniere la teatru

Spectacolul de teatru este o formă de artă ce a reprezentat încă de demult o ocazie specială de a lua parte la un act cultural și de a ieși în societate, unde se întrepătrund diverse medii sociale, pentru care lumea se pregătea cu ceva vreme înainte.

În zilele noastre, un astfel de spectacol face parte oarecum din cotidianul multora. Ceea ce face să nu se mai ceară o etichetă foarte strictă, dar tot se ține cont de o serie de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru. Această formă de artă este accesibilă majorității oamenilor.

Citește și: Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate

Iar toți cei care frecventează acest gen cultural trebuie să se simtă bine, să se relaxeze. Astfel, participanții nu trebuie să fie deranjați de lipsa de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru.

Pentru a nu afecta în vreun fel spectatorii sau actorii, iată câteva bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru.

Reguli ce trebuie respectate la teatru

Ținuta, chiar dacă în zilele noastre nu mai este una atât de strictă ca în trecut, când de multe ori era una impusă, totuși trebuie să fie una îngrijită și să păstreze o notă de eleganță. Indiferent de momentul zilei la care are loc spectacolul este de neconceput îmbrăcarea unei ținute sport.

Citește și: Bune maniere la volan

Dacă acesta are loc ziua este permisă pentru bărbați o ținută casual, iar pentru femei una elegantă de zi. În schimb, dacă avem de-a face cu o premieră, un spectacol cu invitați sau are loc seara, atunci se optează pentru una mai formală, de ocazii speciale.

Bărbații vor purta culori închise, iar femeile ținute alese cu grijă, ce pot fi accesorizate cu mănuși, pălării, mai ales dacă ocupă loc la lojă sau în primele rânduri din fața scenei. Aici pălăriile doamnelor trebuie să fie foarte mici pentru a nu optura din vizibilitate.

Citește și: Maniere necesare în corespondența virtuală

Dacă la alte forme de spectacol, film sau concerte în aer liber este permis să nu lași paltonul, geaca, pardesiul la garderobă, aici hainele de stradă se lasă obligatoriu. Excepție făcând cei care au locuri la loje, acolo există cuiere. Aici sunt admise și pălăriile cu borul mare. La balcon trebuie purtate tot cele mici.

Punctualitatea este foarte importantă. Aceasta face parte dintre regulile de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru. Trebuie să vii cu 15-20 de minute mai devreme de ora începerii reprezentației, pentru a avea timp de garderobă și să nu deranjezi spectatorii când îți cauți locul. Dacă cumva, în mod excepțional, ai întârziat, nu trebuie să deranjezi lumea. Ci să aștepți sfârșitul primului act pentru a ajunge la locul rezervat. Excepție face cazul în care locurile sunt la capete de rând.

Citește și: Să fii gentleman, un plus de valoare. Reguli de bune maniere pentru bărbați

Alte reguli de bune maniere la teatru

Intrarea pe rând până la locul pe care îl ai se face cu fața spre cei care și-au ocupat deja scaunele, altfel ar fi nepoliticos. La fel ar fi și dacă cei care stau jos nu s-ar ridica pentru a facilita trecerea. Excepție fac doar cei care se află în imposibilitatea de a se ridica, persoanele cu dizabilități sau foarte în vârstă.

 

Bărbatul este cel care intră primul pe culoar, dar trebuie să țină cont să lase locul mai bun femeii, chiar dacă acesta se află la stânga sa. Pe scările din incinta sălii de teatru de obicei este loc să se poată merge alături. Dar eticheta spune că la urcare bărbatul precede cu o treaptă femeia, iar la coborâre o urmează cu o treaptă.

Citește și: Reguli de bune maniere la masă. Cum trebuie să te comporți când ești așezat la masă

Sub nicio formă nu se mănâncă în sala de teatru și nici nu se bea. Acest lucru se poate face doar în foaier. De asemenea, în locurile special amenajate, în pauza dintre acte sau înainte de începerea spectacolului. De asemenea, nu se comentează în timpul lui și nu se vorbește nici în șoaptă. Murmurul ar putea deranja pe cei din jur. Cunoștințele pe care le vedem printre spectatori în sală, nu le salutăm cu voce tare, ci printr-o înclinare a capului. Este exclus să se poarte discuții pe deasupra celorlalți participanți.

Citește și: Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări

Codul de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru spune că dacă vrem să consultăm programul, pentru un plus de informații cu privire la desfășurarea sau distribuția reprezentației, trebuie să achiziționăm unul. Este nepotrivit să împrumutăm de la vecini sau să citim peste umărul acestora.

Mai țineți cont de:

Sub nicio formă la teatru nu se iese și se intră în timpul spectacolului și nici nu se părăsește sala până nu se încheie reprezentația. Acest lucru este scuzabil doar în cazuri de excepție. Este nepoliticos și să vă pregătiți de plecare în timpul ultimei scene. Ba chiar și până nu se termină aplauzele de final. Denotă lipsă de respect pentru toți cei de pe scenă.

Citește și: Reguli pe Facebook. Aflați ce conduită trebuie respectată pe această platformă de socializare

Telefoanele mobile trebuie închise sau date pe mut la orice fel de spectacol, cu atât mai mult la cel de teatru.

 

În sălile de teatru unde sunt scări pe ambele părți, se ține cont de regula care spune că se urcă pe stânga și se coboară pe dreapta.

Întotdeauna se va ocupa locul rezervat pe bilet și nu se sprijină picioarele pe scaunul din față niciodată.

Citește și: Obiceiuri necesare pentru copii manierați

Mulți cred că aplauzele fiind o formă de recompensare a unui moment artistic reușit, se poate apela la ele ori de câte ori vrem. Eticheta spune că se aplaudă, bineînțeles, la terminarea reprezentației. De asemenea, la sfârșitul unui act sau a unei scene foarte bine jucate. De reținut că oricât de tare ne-a plăcut ce am văzut, un solo de aplauze care nu se mai oprește nu dă bine. La fel de important este și că nu trebuie să ne manifestăm dezaprobarea față de o scenă, act sau spectacol nereușite.

Citește și: Formule de salut potrivite cu momentul zilei

Conduita spune că florile se oferă doar artiștilor consacrați și că e nepoliticos să dai celor care, chiar dacă ne-au încântat, fac roluri foarte mici sau figurație. Se pot dărui flori actrițelor la început de drum atunci când debutează într-un rol important.

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări. Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Bune maniere la cinema de care trebuie să ținem cont
Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Bune maniere la copii
Bune maniere la copii. Obiceiuri necesare pentru copii manierați