Home > Diverse > Cancerul de colon. Primele semne care te trimit la doctor

Cancerul de colon. Primele semne care te trimit la doctor

///
Comments are Off
Cancerul de colon. Primele semne care te trimit la doctor

Cancerul de colon, cauze și simptome. Ce trebuie să știi despre această afecțiune și care sunt primele semne care ar trebui să te trimită de îndată la medicul gastroenterolog pentru investigații.

Ce este cancerul de colon

Cancerul de colon este o afecțiune a tubului digestiv reprezentată de colon (intestin gros) și rect. Afecțiunea se poate dezvolta la nivelul colonului și se numește cancer de colon sau la nivelul rectului (zona terminală a colonului), acesta numindu-se cancer rectal.

Citește și: Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor

Cancerul de colon este cea mai întâlnită formă de cancer la nivel mondial. Se situează pe locul al doilea în cazul afecțiunilor tumorale la bărbați și pe locul al treilea în cazul femeilor.

Cancerul de colon se manifestă prin apariția unor formațiuni pe pereții interiori ai colonului, formațiuni la nivelul cărora se produc mutații capabile să genereze apariția unor polipi de tip malign, scrie medicover.ro.

Factorii care declanșează acest tip de cancer

Dezvoltarea cancerului colorectal apare din cauza mai multor factori genetici, dar și de mediu. Însă, principalii factori de risc care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt următorii: vârsta, ereditatea, alimentația, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, fumatul, dar și altele.

Citește și: Fibromul uterin, cauze și tratament. Dr. Cristina Buzgar: Fibromul uterin este o boală a femeilor care nu au orgasme regulate

În cele mai multe cazuri cancerele de colon apar la persoane de peste 50 de ani. De asemenea, pacienții care au în istoric afecțiuni tumorale, prezintă risc crescut de dezvoltare al cancerului de colon. Și în cazul celor care au depistat și tratat la timp afecțiunea, există posibilitatea de recidivă, scrie aceeași sursă.

Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache

O altă categorie care poate dezvolta afecțiuni colorectale sunt pacienții cu boala Crohn, boala colonului iritabil sau colita ulcerativă.

Ereditatea reprezintă și ea un factor care poate duce la dezvoltarea cancerului de colon. În unele situații mutatiile genetice moștenite de la părinți pot duce la apariția cancerelor colorectale.

Citește și: Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta

Alimentația este și ea foarte importantă. O dietă neadecvată crește riscul apariție acestei afecțiuni. Un consum crescut de carne procesată bogată în grăsimi, în asociere cu o alimentație săracă în fibre vegetale favorizează apariția tumorilor colorectale.

Un alt factor este fumatul. Acest viciu favorizează dezvoltarea polipilor intestinali, care sunt niște leziuni precanceroase la nivelul mucoasei ce se află pe pereții interiori ai colonului.

Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache

De asemenea, radioterapia folosită pentru tratarea diferitelor procese tumorale intraabdominale poate favoriza apariția mutațiilor ADN-ului celular. Acestea pot duce la aparitia tumorilor de intestin gros și rect, scrie aceeași sursă.

Simptome ale cancerului de colon

Iată care sunt principalele și primele semne care ar trebui să vă dea de gândit și să vă trimită repede la doctor pentru investigații amănunțite.

Citește și: Gutuile, cele mai benefice fructe pentru diabetici. Sfatul doctorului diabetolog

Cancerul de colon apare în intestinul gros și se manisfestă prin apariția unor polipi pe pereții colonului. Acești polipi se pot transforma în timp în cancer de colon, iar simptomul constă în sângerarea acestora. Astfel că, petele de sânge în scaun sau pe hârtia igienică, de asemenea, schimbări ale consistenței scaunului pot fi semne ale apariției acestei afecțiuni.

Citește și: Cum previi bolile de inimă. Ce trebuie să consumi pentru a avea inima sănătoasă

Apariția constipației sau a diareei se numără printre simptome. Dacă aveți senzație de balonare care persistă mai mult de 21 de zile, atunci, specialiștii recomandă o programare la gastroenterologie.

Alt simptom poate fi senzația inexplicabilă de oboseală și scăderea în greutate. Starea de oboseală continuă se numără, de asemenea, printre simptomele cancerului de colon. Scăderea inexplicabilă a greutății este și aceasta un posibil simptom al acestei boli.

Citește și: Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita

Însă, acestea sunt doar cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon. Recomandat este să mergeți la medic dacă vă confruntați cu cel puțin unul dintre acestea, pentru a face investigații și a afla exact cauza.

Citește și: Cum să-ți detoxifici colonul în doar o săptămână

Una dintre metodele de descoperire ale cancerului de colon este colonoscopia. Aceasta va fi, probabil, prima investigație recomandată de medic în cazul în care consideră că simptomatologia cu care vă prezentați necesită acest lucru.

Citește și: Secretele anti-îmbătrânire. Cum poți diminua ridurile. Sfaturi anti-aging de la specialistul Angela Stolnicu

 

 

 

Surse: medicover.ro, Pacientul 2.0/Youtube

sursa foto. pixabay.com

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie