Home > Diverse > Căpșunele, fructe miraculoase pentru organism

Căpșunele, fructe miraculoase pentru organism

///
Comments are Off
Căpșunele, fructe miraculoase pentru organism

Căpșunele sunt fructele unui arbust, plantă ce face parte din familia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, genul Fragaria. Sunt peste 20 de specii şi hibrizi ale acestei plante, cea mai populară dintre ele este căpşunul de gradină, Fragaria ananassa. Este una dintre plantele cele mai cultivate şi folosite în scop terapeutic atât frunzele, cât şi rizomul şi fructele, încă din cele mai vechi timpuri, fiind menţionată în literatura de specialitate din Roma Antică. În unele țări căpşunele au fost considerate un bun afrodiziac.

Căpşunele sunt foarte căutate pentru faptul că sunt gustoase și aromate, dar și pentru numeroasele beneficii pe care le aduc organismului. Sunt un puternic antioxidant, datorită vitaminelor A, E și K pe care le conțin, incluse într-un top cinci după mure, afine, struguri și zmeură.

Căpșunele au proprietăți anticancerigene, fiind considerate de unii specialiști miraculoase, iar de alții secretul longevității. Au efect bactericid și alcalinizant al sângelui. Sunt potrivite pentru curele de detoxifiere și au valoare nutritivă mare, astfel pot constitui cu succes gustările dintre mese sau chiar pot înlocui una dintre ele, mai ales în curele de slăbire sau în tratarea obezității. O cană cu căpșune furnizează 55 de calorii și conțin un procent ridicat de fibre alimentare, care produc sațietate. Aceste fibre ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din organism, prevenind astfel bolile de inimă și acționând ca adjuvant pentru hipertensiune.

Căpşunele fac parte dintre fructele cele mai bogate în vitamina C, conținând 60 mg/100 g de fruct. De asemenea, sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B, îndeosebi de vitamina B6 și acid folic. Circa 8 căpşune de mărime medie asigură 20% din necesarul zilnic de acid folic recomandat femeilor gravide. Au un conținut bogat în minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu și fier, dar conțin și dintre cele mai rare, de care organismul are nevoie: mangan, zinc, fluor, fosfor, cupru. Astfel, sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afecţiunilor renale, gutei, constipaţiei, hipertensiunii arteriale şi tulburărilor hepato-biliare.

Rezultatele unor studii recente, care urmează să fie analizate în continuare, relatează faptul că un consum regulat de căpșune previne apariția diabetului zaharat de tip 2, prin menținerea în limite normale a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, căpșunele se caracterizează printr-un conținut ridicat de fitonutrienți care au efect antiinflamator, oferind organismului beneficii cardiovasculare.

Pot fi consumate înaintea antrenamentelor pentru o mai bună anduranţă şi pentru o ardere accelerată a caloriilor, fapt datorat conținutului foarte crescut de nitraţi care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a oxigenului prin muşchi.

Căpșunele au efecte terapeutice și la nivelul pielii. Amestecate cu mierea dau rezultate bune în tratarea arsurilor, a inflamaţiilor și eczemelor. Sunt extrem de eficiente şi în tratarea tenului gras, cu tendinţă acneica, pori dilataţi şi puncte negre. Totodată, acidul elagic conținut de căpșune favorizeaza elasticitatea pielii, împiedicând-o să devină flască, iar biotina ajută și la fortifierea părului și a unghiilor.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie