Castelul Peleș este considerat reședință de vară a regilor României, deoarece familia regală petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie.
A fost construit între anii 1873 și 1914. Regele Carol I, în urma unei vizite făcute pe Valea Prahovei în zona unde este acum Sinaia, fermecat de frumusețea acelor locuri, hotărăște să construiască un castel în Piatra Arsă. Se spune că au fost cheltuiți mai mult de 16 milioane de lei-aur, între 1875 și 1914. Banii erau din bugetul personal ai Regelui Carol I, care și-a vândut o moșie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului și a ridicării edificiului. Astfel, evitând să folosească bani din lista civilă, domeniul nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care erau proprietăți ale statului doar puse la dispoziția suveranului.
Pregătirile cu amenajarea terenului pentru începerea construcției propriu-zise au durat doi ani, până în 1875, când s-au pus primele pietre din temelie. Sub acestea au fost îngropate un număr din primele monede de aur românești, ce erau încrustate cu chipul Regelui Carol I.
Acum, Castelul Peleș este muzeu și este unul dintre cele mai importante edificii istorice ale țării noastre, cât și unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, având o arhitectură valoroasă prin designul artistic pe care îl are, unicitatea și atenția acordată detaliilor. Toate acestea plus rafinamentul și bunul gust, împletite reușit cu bogăția și luxul din interiorul lui, cât și frumusețea peisajelor ce îl înconjoară, au făcut din el un loc de atracție și găzduire pentru multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, cât și regi și regine. De asemenea, aici au avut loc întruniri politice importante, de exemplu cum a fost cea din 1914, când a fost hotărâtă poziția neutră a României de la începutul primului război mondial.
Inaugurarea oficială a castelului a avut loc în 1883, dar extinderea lui și completarea construcției s-a definitivat în 1914, formă în care se regăsește și acum. Are 160 de camere, o sală de teatru cu o mică scenă și 60 de locuri plus loja regală, mai multe intrări și scări interioare, iar turnul central măsoară aproximativ 66 de metri înălțime. A beneficiat, încă de la construire, de dotări moderne pentru acea perioadă, cum ar fi încălzirea centrală sau plafonul mobil al holului de onoare, care era de sticlă și era acționat de un motor electric. Lângă Peleș au mai fost făcute încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul. Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa, datorită faptului că avea o uzină electrică proprie.
În anul 1948, Castelul Peleș a fost confiscat de regimul comunist și din 1953 a devenit muzeu, până în 1975 când a fost închis pentru public, întreaga zonă devenind protocolară. Din anul 1990 a fost redat circuitului turistic, împreună cu Pelișorul, iar în februarie 2007 a fost retrocedat Regelui Mihai I.
Sălile cele mai importante care se pot vizita sunt: Holul de Onoare cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri și statuete și plafonul mobil din sticlă; Biblioteca regală unde sunt cărți rare, ce au coperți din piele și gravate cu litere de aur; Dormitorul regal care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia; Sufrageria, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare; Salonul Turcesc.
Iată alte încaperi importante din Castelul Peleș ce sunt ilustrate în următoarele poze.
Sălile de arme adăpostesc peste 4000 de piese europene și orientale din secolele XIV – XVII.
Sala de muzică, devenită salon de serate muzicale la dorința reginei Elisabeta, are un mobilier de culoare mov primit în dar de la maharajahul de Kapurtala, la care au lucrat trei generații pe parcursul a 100 de ani.
Sala Maură care are elemente Mauro-hispanice și o fântână de Carrara.
Sala Florentină este denumită și Marele Salon.
Sala de teatru
Sala de Concerte are printre altele un clavecin din anul 1621.
Apartamentul Imperial
Sala de Consilii și Cabinetul de lucru
Sala oglinzilor