Ce efecte are consumul de alcool în exces asupra consumatorului și ce se întâmplă în corpul acestora. Efecte despre care nu știai.
Ce efecte are consumul excesiv de alcool
Consumul de alcool, la fel ca viteza, este principala cauză a accidentelor rutiere din țara noastră. Deși, aduce numai probleme, precum crime, accidente, violuri, jafuri și alte nenorociri, este considerată o activitate absolut normală pentru majoritatea populației.
Fără îndoială, suntem un popor consumator de alcool, în multe situații, în exces, iar acest lucru nu ar trebui să fie o mândrie.
Citește și: Ce efecte are fumatul. Ce se întâmplă în organism, atunci când te lași de fumat
Din păcate, consumul de alcool este atât de înrădăcinat în ADN-ul poporului nostru, încât continuăm să promovăm această activitate chiar și prin intermediul folclorului. Încurajarea băuturii fiind în multe situații subiectul principal al cântecelor populare. Bineînțeles, că nu acesta este scopul lor, dar în mod subliminal este o încurajare, pe lângă faptul că reflectă comportamentul și prostul obicei bine înrădăcinat.
Consumul de alcool, sport național?
Nu ar fi o problemă dacă toată lumea s-ar limita la consumul moderat, însă, în multe situații, acesta creează dependență și duce la un consum excesiv. Probabil, acest obicei al consumului de alcool, e moștenit de la strămoșii daci, care, conform istoricilor, obișnuiau să aibă aceeași practică, până în momentul când regele lor, Burebista, a dat ordin să fie scoasă toată vița de vie din întreaga țară, pentru a stopa acest fenomen.
Citește și: Efectele nocive ale telefonului mobil
În zilele noastre o astfel de acțiune ar fi imposibilă pentru perioada de consum pe care o trăim. Însă, ar trebui să existe alte constrângeri pentru consumul excesiv de alcool. Ar trebui impuse legi mult mai drastice pentru pedepsirea celor care urcă la volan băuți și care distrug familii, în urma inconștienței lor, iar comercializarea alcoolului ar trebui limitată.
Zilnic, în România mor oameni din cauza accidentelor produse de șoferi inconștienți, care se urcă băuți la volan. Din păcate, berea se consumă în loc de apă. Barurile sunt pline și nu există socializare, fără un pahar de tărie. Cu toate că există zi de zi consecințe, la nivel național, noi continuam să avem aceleași obiceiuri nocive.
Citește și: Respirația urât mirositoare. Care pot fi cauzele acestei probleme
Consumul excesiv de alcool îmbolnăvește ficatul, corpul se degradează, iar aspectul fizic și întregul organsim au de suferit. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, alcoolul creează dependență. Afectează sănătatea mintală, iar asta nu doar cât timp persoana care a consumat se află sub influența alcoolului, ci are efecte pe termen lung.
Iată care sunt doar câteva dintre efectele negative ale alcoolului, pe termen lung, conform curiousmind.com.
1. Ce efecte are consumul de alcool – Deficit de memorie
Excesul consumului de alcool face creierul să proceseze informațiile mai lent. Afectează funcționarea generală a creierului precum și intelectul. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor se trezesc a doua zi, după ce au băut, cu greu și nu au amintirea activității lor din noaptea precedentă.
2. Tulburări cerebrale
Creierul umed, cunoscut sub denumirea științifică de de Wernicke-Korsakoff (WKS), este o tulburare a creierului care afectează până la 90% dintre consumatorii cronici de alcool. Această condiție apare atunci când excesul de alcool din corp interferează cu capacitatea corpului de a absorbi tiamina.
Citește și: Cum să ai pielea fermă mai mult timp. 12 pași care încetinesc îmbătrânirea
Rezultatul final este o deficiență a vitaminei B1 din creier. Lipsa vitaminei B1 poate crea halucinații, deficiențe de vedere și pierderea coordonării musculare. Dacă nu este tratată, această tulburare poate duce la afectarea permanentă a creierului.
3. Îmbătrânirea mai rapidă a creierul
Excesul de alcool provoacă îmbătrânirea rapidă a creierului. Consumul zilnic scade cantitatea de materie cenușie din creier. Aceasta este partea creierului care găzduiește țesuturile, bogată în celule nervoase. Un volum mai mic de substanță cenușie înseamnă mai puține fibre nervoase care transmit semnale către creier. Acest lucru poate duce la probleme grave de memorie.
Citește și: Cum să-ți îmbunătățești starea de spirit. Alimente care combat depresia
4. Ce efecte are consumul de alcool – Depresia și anxietatea
Alcoolismul poate da o stare de depresie sau anxietate, deoarece excesul de alcool dezechilibrează hormonii și influențează sentimentele. Deși, consumul de alcool va suprima sentimentele negative, efectele sale nu vor dura pentru totdeauna.
Citește și: Unghii exfoliate, cauze și tratamente
Mulți alcoolici recurg la sinucidere sau crimă, atunci când simt că nu găsesc o rezolvare a problemelor în alcool. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul lor a dezvoltat toleranță pentru alcool. Cei deprimați, cu gânduri negative de auto-vătămare, trebuie să caute ajutor la o instituție de tratare a alcoolului, scrie aceeași sursă.
5. Comportamente anti-sociale
Consumatorii cronici de alcool sunt deseori singuri, deoarece tind să fie agresivi și impulsivi în mediile sociale. Dacă sunteți anti-sociali și beți cantități excesive de alcool, este posibil să vă fie greu să interacționați cu alții din cauza stresului, a furiei și a rușinii.
Citește și: Alimentele care trebuie evitate pentru a preveni deteriorarea rinichilor
Dacă suferiți de oricare dintre efectele acestea, este recomandat să găsiți ajutor cât mai curând posibil. Vorbiți cu prietenii și familia, eliminați toate tentațiile alcoolice din viața voastră, de asemenea, găsiți un hobby pentru a vă menține ocupat.
Citește și: Combate depresia prin trei metode naturale