Home > Diverse > Afecțiuni la rinichi, care pot fi combătute. Ce trebuie să consumi dacă ai probleme renale

Afecțiuni la rinichi, care pot fi combătute. Ce trebuie să consumi dacă ai probleme renale

///
Comments are Off
Ce alimente să consumi când suferi de probleme renale

Unele afecțiuni la rinichi pot fi combătute cu ajutorul alimentației. Ce alimente trebuie să consumi dacă suferi de boli renale?

Aceste organe mici, în formă de fasole, numite rinichi, au rolul de a filtra deșeurile din sânge și de a le elimina prin urină. De asemenea, eliberează hormoni care reglează tensiunea arterială și ajută la echilibrarea lichidelor corporale.

Afecțiuni care provoacă boli la rinichi

Boala renală afectează aproximativ 10% din populația lumii și poate fi cauzată de hipertensiunea arterială și de zahărul mare din sânge. Alți factori, precum vârsta, fumatul sau obezitatea, joacă un rol important. Când rinichii nu funcționează optim, deșeurile din alimente se acumulează în sânge și îmbolnăvesc corpul.

citește și: Morcovii au numeroase beneficii. 7 motive pentru care să-i consumi

Dieta, care trebuie urmată de persoanele cu afecțiuni la rinichi, variază foarte mult, în funcție de stadiul afecțiunii. Persoanele ce au stadii timpurii au restricții diferite față de cele cu afecțiuni renale avansate. Dacă ați fost diagnosticat cu boală renală, este indicat să vă informați asupra unei diete sănătoase. Astfel că, vă recomandăm o listă de alimente recomandate în cazul afecțiunilor renale. Cu toate acestea, chiar dacă urmați o dietă sănătoasă, indicat este să consultați medicul specialist, dacă suferiți de astfel de afecțiuni la rinichi.

citește și: Respirația urât mirositoare. Care pot fi cauzele acestei probleme

Mai întâi, este bine de știut că, în general, persoanelor care suferă de afecțiuni renale li se recomandă să reducă alimentele care au conținut mare de sodiu, potasiu și fosfor. Așadar, iată o listă de alimente gustoase și sănătoase, cu conținut scăzut de fosfor, potasiu și sodiu.

Conopida, recomandată când suferi de afecțiuni la rinichi

Este bogată în nutrimente și vitamine, precum C, K, B. De asemenea, conține fibre care ajută digestia și au rol anti-inflamator. Conopida poate fi consumată sub diverse forme, în funcție de gustul fiecăruia.

citește și: Cum să-ți detoxifici organismul. Metode la îndemâna oricui

Afinele

Afinele sunt considerate unele dintre cele ma bune fructe, fiind benefice întregului organism. Sunt foarte bogate în antioxidanți atât de benefici pentru inimă și piele. Acești antioxidanți luptă împotriva afecțiunilor cognitive, a cancerului sau a diabetului. De asemenea, sunt foarte bune pentru rinichi, deoarece conțin cantități mici de sodiu, potasiu și fosfor.

Biban de mare

Peștele de mare este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni ale rinichilor, este bogat în proteine de calitate, conține Omega 3, grăsimi puține și un nivel scăzut de fosfor, comparativ cu alte fructe de mare. De asemenea, consumul de alimente bogate în Omega 3 ajută la ameliorarea depresiei, anxietății și a afecțiunilor cognitive.

Strugurii roșii, în caz de afecțiuni la rinichi

Aceștia sunt foarte bogați în vitamina C și conțin antioxidanți, numiți flavonoide, care reduc inflamația din organism. De asemenea, mai conțin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Acesta menține inima sănătoasă, reglează zahărul din sânge, protejează pielea de efectele antioxidanților externi și stopează degradarea creierului.

citește și: Alimentele care trebuie evitate pentru a preveni deteriorarea rinichilor

Albuș de ou

afecțiuni la rinichi, ouă

Gălbenușurile de ou sunt foarte nutritive, dar conțin și foarte mult fosfor, așa că persoanele cu boli de rinichi ar trebui să renunțe la consumul acestuia. Albușurile de ou sunt bogate în proteine, dar sărace în fosfor, de aceea sunt deseori recomandate în special persoanelor care se află în dializa. Pacienții cu dializă au, de obicei, nevoi proteice mai mari.

Usturoiul

afecțiuni la rinichi, usturoiul

Deoarece problemele renale necesită  limitarea consumului alimentelor care conțin cantitate mare de sodiu, usturoiul este o alternativă minunată la sare, care oferă și propriile sale beneficii nutriționale. Usturoiul conține vitamina C, vitamina B6, mangan și anumiți compuși cu sulf care sunt antiinflamatorii.

Hrișcă

Cerealele integrale sunt o parte vitală a unei diete sănătoase, dar multe dintre ele sunt bogate în fosfor. Hrișca este o alternativă excelentă. Oferă nutrimente precum magneziu, fier, fibre și vitamine B. Ca bonus, este fără gluten, deci un aliment sigur pentru persoanele cu intoleranță la acesta, conține cantități foarte mici din elementele pe care trebuie să le evitați.

citește și: Infecția rinichilor, patru remedii naturale pentru tratarea ei

Ulei de măsline, pentru afecțiuni la rinichi

afecțiuni la rinichi, ulei de măsline

Uleiul de măsline nu conține doar grăsimi sănătoase, dar este și complet lipsit de fosfor. Este deosebit de bun pentru persoanele cu afecțiuni renale, care tind să aibă probleme în a-și menține o greutate optimă. Grăsimea din uleiul de măsline este în cea mai mare parte o versiune mono-saturată, numită acid oleic, care poate reduce și inflamația. Este bun pentru gătit, deoarece poate rezista la temperaturi ridicate, dar și excelent în salate.

Rucola

afecșiuni la rinichi, rucola

Informațiile nutriționale convenționale sugerează o mulțime de legume și fructe verzi cu frunze întunecate, precum spanacul și varza. Deși, aceste alimente sunt extrem de sănătoase, ele sunt, de asemenea, bogate în potasiu și, prin urmare, nu sunt recomandate pentru cei cu afecțiuni renale. De aceea, rucola este o alternativă excelentă. Este săracă în potasiu, dar bogată în vitamina K, mangan, calciu și conține nitrați, despre care se știe că scade tensiunea arterială.

 

sursa: www.foodprevent.com

 

 

Facebook Comments
You may also like
Lentilele de contact, mituri demontate despre purtarea lor
Mituri demontate despre purtarea lentilelor de contact. Tot ce trebuie să știi despre aceste accesorii necesare
Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a te menține în formă. Concluzia cercetătorilor în urma unui studiu
Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a reduce riscul decesului timpuriu. Cercetătorii demontează mitul celor 10 mii de pași pe zi
Riscul de a dezvolta demență ar putea fi redus prin consumul unei băuturi
Riscul de a dezvolta demență ar putea fi redus prin consumul unei băuturi
Simptome ale unui ficat bolnav. Cum este afectat organismul și ce trebuie să faci pentru refacerea acestui organ
Simptome ale unui ficat bolnav. Cum este afectat organismul și ce trebuie să faci pentru refacerea acestui organ