Home > Știați că? > Cele 7 vârfuri

Cele 7 vârfuri

///
Comments are Off
Cele 7 vârfuri

Sintagma Cele 7 vârfuri  se referă la vârfurile cele mai înalte de pe fiecare continent. În rândurile care urmează sunt prezentate acestea, în ordinea descrescătoare a înălțimii pe care o au.

Iată care sunt Cele 7 vârfuri.

  • Everest este cel mai înalt vârf montan din lume și se află în Asia. Are 8.848 m și a fost denumit după Sir George Everest, un inginer militar englez care a fost topograf general în India între 1829 și 1843, perioadă în care a topografiat vârful, stabilind înălțimea și locația lui. Nepalezii îl numesc „Sagarmatha” („Fruntea cerului”), iar tibetanii „Chomolungma” („Mamă sfântă”).
  • Aconcagua (Cerro Aconcagua)  are 6.962 m și se află în Argentina. Este cel mai înalt vârf din emisfera sudică și din ambele Americi.
  • Denali are 6.194 m și se află în Parcul Național Denali din Alaska. Se mai numește și McKinley după cel de-al 25-lea președinte american și este cel mai înalt munte de pe continentul nord-american și implicit din S.U.A.
  • Vârful Uhuru Peak din masivul muntos Kilimanjaro are 5.895 m și este cel mai înalt vârf din Africa. Kilimanjaro a fost declarat monument al naturii în anul 1987 de către UNESCO.
  • Muntele Elbrus din Europa are două vârfuri și este un vulcan stins. Între cele două vârfuri este o diferență de 21 m și sunt acoperite de ghețari. Vârful de est este mai înalt și are 5.642 m, iar Vârful de vest are 5.621 m. Din cauza faptului că Elbrus este situat la granița dintre Europa și Asia, unii geografi spun că nu el ar fi cel mai înalt vârf european, ci Mont Blanc-ul din Franța care are 4.810 m.
  • Masivul Vinson din Antartica, descoperit de echipajul unui avion militar în anul 1957, are  după unele măsurători 4.892 m, iar după altele 5.140 m. Marina americană și National Geographic Society au finanțat prima escaladare a lui în anul 1967.
  • Puncak Jaya, Vârful izbândei, are 4.884 m și este cel mai înalt munte din Oceania. Se mai numește și Piramida Carstensz și este cel mai înalt munte de pe o insulă, el aflându-se pe insula Papua, în partea de vest a acesteia, care a devenit parte a Indoneziei din anul 1962.

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și salva copiii
Povestea tragică a unei mame care a ales să fie considerată cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și întreține copiii
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat la World Trade Center sau cu Prințesa Diana
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat cu Prințesa Diana sau la World Trade Center
Curiozități despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu
Curiozități despre orașul Pompei, acoperit de erupția vulcanului Vezuviu
Minunile lumii antice
Cele 7 minuni ale lumii antice