Home > Diverse > Coco Chanel, o viață de film. Impresionanta poveste a celebrei creatoare

Coco Chanel, o viață de film. Impresionanta poveste a celebrei creatoare

///
Comments are Off
Coco Chanel, o viață de film

Coco Chanel a avut o viață demnă de un scenariu de film. Află toată povestea de viață a celebrei creatoare de modă.

Cine a fost Coco Chanel

Coco Chanel,aşa cum este cunoscută în istoria modei, este născută la 19 august 1883, în Franța, la Saumur. Numele ei real este Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel. S-a născut într-o familie modestă, cu mai mulți copii. Mama sa a murit când ea avea 6 ani, iar de la 12 ani a fost încredințată unui orfelinat condus de măicuțe.

Citește și: Cum să arați tânără chiar și după 50 de ani. Secretele femeilor japoneze

Copilăria austeră petrecută acolo și îmbrăcămintea modestă a călugărițelor au contribuit la formarea crezului ei, ce s-a reflectat în întreaga ei carieră de creatoare de modă. A crezut cu tărie că rafinamentul şi stilul vin din simplitate, propunându-şi ca toate creațiile ei să fie elegante şi comode.

Despre pseudonimul „Coco”, pe care şi l-a însuşit pe când cânta într-un cabaret, între 1905 şi 1908, se spune ba că provine de la alintul dat de tatăl ei în copilărie, ba de la un cântec la modă în acea perioadă. Pentru prieteni a rămas Coco până la sfârșitul vieții, iar cunoscuții îi spuneau „Madmoissele”.

Citește și: Idei de cadouri pentru femei. Ce dar să-i oferi celei dragi, cu diverse ocazii

Din 1912, anul în care l-a cunoscut pe a Arthur „Boy” Capel, despre care spunea că este iubirea vieții ei, începe să urce treptele modei pas cu pas. În 1914, cu ajutorul lui, şi-a deschis primul magazin cu propriile creații. Pe strada Cambon nr. 21, devenită celebră în Paris, în care a început să vândă primele pălării marca Chanel, „Chanel Modes”.

Eleganța stilului propus, ideile revoluționare pentru acea perioadă, introducerea unor elemente noi, cum ar fi jerseul, relaxarea ce reieşea din croiala rochiilor şi a costumelor au propulsat-o repede în lumea modei, aducându-i celebritatea.

Coco Chanel a creat istorie

Coco Chanel a creat istorie în designul vestimentar, redând libertate femeilor, neștirbind din feminitate, prin faptul că sfidarea regulilor se îmbina foarte bine cu confortul în creațiile sale. Ea însăși spunea: „Am redat libertate trupului!” 

Citește și: 10 lucruri care nu trebuie să lipsească niciodată din geanta unei femei

Femeile ce îi îmbrăcau hainele puteau să se mişte, să călătorească, să meargă la petreceri şi chiar la o cafea. Tunsoarea scurtă în stil „garçon”, eliberarea de corset, introducerea pantalonului ca piesă vestimentară feminină i se datorau. De asemenea, bijuteriile neobişnuite, rochiile simple din jerseu și lână, costumul de zi de tip deux-pieces, cu taior drept şi fustă scurtă, deasupra genunchiului, totul  debordează de nonconformism. Devenind, astfel, un reper pentru curentele feministe ale vremii de atunci.

Citește și: 25 dintre cele mai emoționante citate despre femei

A uimit prin introducerea unor piese de vestimentație cum erau bluzele de mătase brodate, şalurile lungi, puloverele cu guler înalt. Dar și fustele plisate, turbanul drapat și pantofii în două culori. La fel a șocat și prin accesoriile propuse, cum erau poşetele cu lanţ pe umăr, şiragurile lungi de perle și lanţurile groase din imitaţii de aur. Astfel, Coco Chanel s-a putut impune și domina lumea modei, putând avea afaceri în mai multe sectoare ale ei.

Coco Chanel spunea: „O femeie fără parfum este o femeie fără viitor.” Celebrul parfum „Chanel No 5”, recunoscut mai târziu ca fiind parfumul preferat al lui Marilyn Monroe, l-a lansat în 1922.

Citește și: Reguli pentru igiena intimă la femei

Parfumul a avut un succes atât de mare încât a făcut-o milionară pe Coco Chanel. Niciun alt parfum al altei case de prestigiu sau altul lansat de Chanel nu a reușit să atingă celebritatea lui „Chanel No 5”. Nici chiar cel lansat pe 19 august 1970, de ziua ei, și denumit „Chanel No 19”.

Ultima ei lansare

Această lansare a fost ultima lansare mare din viața ei, pentru că a murit pe 10 ianuarie 1971, la Paris, cu doar câteva zile înainte de a avea loc prezentarea ultimei sale colecţii.

În 1925 Coco a creat jacheta care a devenit simbol al casei de modă Chanel. Iar în 1926 „la petite robe noire” sau „the little black dress”, devenită imediat celebră. Despre această piesă creatoarea spunea că nu trebuie să lipsească din șifonierul niciunei femei.

Citește și: Femei frumoase celebre. Cele mai frumoase 30 din lume

Aceste piese vestimentare nu s-au schimbat prea mult de-a lungul vremii. Femeia propusă de Coco Chanel este elegantă, feminină, tandră, seducătoare. Totodată și îndrăzneață, căutându-și mereu un stil propriu prin care să se facă remarcată celor din jur. Ea spunea că: „Moda trece, doar stilul rămâne.”

În 1939 a închis magazinul din strada Cambon și s-a mutat la hotelul Ritz. A redeschis magazinul în 1954 şi prezentările de modă semnate Chanel s-au reluat. Ea începe să devină din ce în ce mai cunoscută și apreciată peste ocean, unde costumul Chanel devine cu ajutorul lui Jackie Kennedy un adevărat simbol al femeii moderne.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări
Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări
Catedrala Notre Dame
Catedrala Notre Dame, mistuită de flăcări de Ziua Mondială a Artei, dată ce marchează și alte catastrofe de-a lungul istoriei
Cum să treci peste un impas. Sfaturi care te pot ajuta
Cum să treci peste un impas. Sfaturi care te pot ajuta să ai o atitudine pozitivă
machiaj
Trucuri de înfrumusețare prin machiaj