Cum să ai un creier sănătos și ce metode trebuie să adopți pentru a avea o sănătate psihică bună, vă dezvăluim noi, iar voi trebuie doar să puneți în practică aceste lucruri.
Men sana in corpore sano!
Relația dintre creierul nostru, corpul și lumea din jur, este foarte complexă. Sunt atât de interconectate, încât toate acțiunile (sau inacțiunile) ne afectează invariabil sănătatea psihică. Sănătatea creierului este determinată de mai mulți factori. Acesta este influențat atât de condițiile biologice, cât și de cele fiziologice.
Astfel că, moștenirea genetică, hormonii, starea sistemului imunitar, nutriția și stilul de viață au o mare influență asupra sănătății creierului. De asemenea, ne mai afectează și factorii sociali, psihologici și de mediu, inclusiv relațiile, stresul, emoțiile, gândirea, evenimentele din viața noastră și circumstanțele actuale.
Fiecare dintre acești factori ne poate afecta în mod radical și neașteptat felul cum ne simțim și reacționăm la tot ceea ce se întâmplă. De exemplu, gândurile pot avea un impact asupra sănătății fizice, motiv pentru care stresul cronic duce adesea la tulburări ale ritmului cardiac și la atacuri de cord.
Odată cu înaintarea în vârstă funcțiile creierului se slăbesc, iar dacă nu luați măsuri în acest sens, sănătatea creierului poate fi afectată. Adică, cu cât intervenim și îl protejăm mai repede, cu atât mai mult cresc șansele unui creier „în formă”. Iar faptul că este mult mai bine să previi decât să tratezi este deja cunoscut. Pentru asta vă puteți ajuta creierul să nu îmbătrânească, doar apelând la unele obiceiuri de viață sănătoase. Astfel, preveniți tulburările psihologice și mentale, precum și o serie de boli.
Așadar, îmbătrânirea creierului poate fi prevenită, încetinită sau chiar oprită. Și cheia acestui lucru este chiar în mâinile voastre.
Iată câteva obiceiuri ale unui creier sănătos.
Adoptați o alimentație sănătoasă
Este bine de știut faptul că există o legătură strânsă între ceea ce mâncăm și creier. Aceasta înseamnă că ar trebui să consumăm mai multe alimente care ajută la încetinirea declinului cognitiv. Dintre acestea, amintim de afine, legume (varză, spanac, broccoli), cereale integrale, proteine (de preferință din pește și leguminoase), precum și grăsimi nesaturate (ulei de măsline).
De exemplu, grăsimile omega-3, care pot fi asimilate din pește și nuci, luptă împotriva inflamației, care cauzează neurodegenerare. „Fructele și legumele sunt antioxidanți excelenți care previn îmbătrânirea celulelor creierului”, spune dr. Gary Small, profesor de psihiatrie, director al Centrului pentru Longevitate al Institutului de Neurobiologie și Comportament Uman de la Universitatea din California, scrie cluber.com.ua.
Evitați stresul pentru a avea un creier sănătos
Un creier sănătos este, în primul rând, calm. Și acest lucru este cu adevărat important. De aceea încercați să evitați stresul. Găsiți-vă hobby-urile preferate, relaxați-vă într-o atmosferă calmă și plăcută. Creierul are nevoie de o pauză de la probleme și grijile cotidiene.
Stresul cronic are un efect negativ asupra activității creierului. „Stresul reduce centrii de memorare ai creierului, iar hormonul de stres, cortizolul, afectează temporar memoria”, explică dr. Small.
Pentru a ameliora stresul, a întări memoria și buna dispoziție, una dintre metodele de relaxare eficiente este meditația. „Meditația ne reconfigurează creierul și chiar prelungește telomerii („capace” de protecție la capetele cromozomilor, care se scurtează cu fiecare diviziune celulară) și promovează longevitatea”, spune dr. Small.
Faceți o plimbare în aer liber, mergeți la teatru sau la diverse expoziții, faceți ceva care vă aduce plăcere. Aceste lucruri sunt benefice creierului.
Faceți mișcare pentru un creier sănătos
Chiar și o plimbare zilnică de 20 de minute într-un ritm rapid este foarte utilă pentru menținerea sănătății creierului. Activitatea fizică este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru creierul și corpul vostru, în ansamblu. Sute de studii demonstrează că aproape orice tip de activitate fizică precum, mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta, antrenamentul minim de forță sau yoga contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive.
Așadar, exercițiul fizic stimulează creierul, contribuind la refacerea celulelor sale și la crearea de noi conexiuni între ele.
Stimulați creierul – gândiți și analizați
Acest lucru creează noi conexiuni neuronale și crește rezerva cognitivă. Pentru ca acest organ să rămână în formă și să funcționeze bine are nevoie de antrenament regulat. Creierul este precum mușchiul, dacă este antrenat se dezvoltă, altminteri se atrofiază. Încercați, așadar, în fiecare zi să învățați ceva nou, gândiți-vă la informațiile primite, comparați, analizați pentru a vă menține creierul activ.
Un alt exercițiu util pentru creier, care îl provoacă, literalmente, este să faceți ceva complet nou și necunoscut anterior. De asemenea, ajutați la menținerea creierului activ apelând la o varietate de cursuri, precum învățarea limbilor străine, cunoașterea ideilor noi, a oamenilor, a culturilor.
„Activitatea cognitivă ridicată dă rezistență creierului nostru, astfel este capabil să facă față mai ușor oricărei tulburări. Dar activitatea cognitivă scăzută, dimpotrivă, contribuie la o vulnerabilitate mai mare „, spune neurologul David S. Knopman, care studiază funcțiile și tulburările cognitive la persoanele de vârstă matură.
Așa că nu încetați niciodată să învățați lucruri noi, indiferent de vârsta pe care o aveți. Acest lucru creează o rezervă cognitivă care vă va prelungi tinerețea creierului. Găsiți activități destul de provocatoare pe care să le puteți practica în mod regulat.
Fiți întotdeauna în legătură cu lumea și oamenii
Oamenii sunt ființe sociale, fără interacțiunea dintre noi, ne simțim nefericiți și nerealizați. Și s-a dovedit că fericirea ne face creierul să funcționeze mai bine.
Potrivit cercetărilor efectuate de psihologi, chiar și vorbirea cu o altă persoană stimulează creierul. Acest lucru poate părea banal pentru mulți, dar, în realitate, menținerea unei conversații necesită o combinație complexă de abilități, inclusiv atenție, memorare, gândire, vorbire și conștientizare socială.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică a constatat că, cu cât o persoană are mai multe contacte sociale, cu atât este mai sigură protecția împotriva efectelor nocive ale tulburărilor precum demența și boala Alzheimer. Conexiunile sociale sunt la fel de importante pentru bunăstarea noastră ca nevoia de hrană, securitate și adăpost. Comunicarea cu oamenii este o nevoie de bază a fiecărei persoane.
Profesorul Matthew Lieberman, autorul cărții „Speciile sociale: de ce avem nevoie unul de celălalt”, vede creierul ca fiind centrul sinelui social.
Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Științe din Oregon, precum și de la Universitatea din Michigan, au sugerat că una dintre cheile pentru menținerea funcționării creierului, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este comunicarea cu alte persoane. Comunicarea ajută, de asemenea, la reducerea nivelului de stres.
Un creier sănătos se bazează pe un somn de calitate
Somnul este baza sănătății noastre generale. Prin urmare, o noapte întreagă de somn ar trebui să fie regulă, nu un lux. Fără un somn complet, o persoană simte anxietate și stres crescut. Somnul restabilește și ajută la câștigarea forței și la creșterea productivității creierului.
După o zi încărcată, dați-i creierului timp de recuperare. Pentru asta așezați-vă pe scaun, închideți ochii și lăsați mintea să rătăcească (răsfăță-te cu gânduri spontane). În acest moment, creierul nu numai că se odihnește, ci și sistematizează informațiile primite în timpul zilei, aruncând tot ceea ce este de prisos. În cadrul studiului, „Îmbunătățirea memoriei pe termen lung prin„ odihnă trezită ”, autorii au descoperit că o astfel de odihnă permite creierului să consolideze amintirile a ceea ce a învățat.
Nu este niciodată prea devreme și niciodată prea târziu pentru a alege un stil de viață sănătos. Obiceiurile noastre zilnice au un impact uriaș asupra sănătății fizice și mentale. De aceea, învățați să vă iubiți și să vă îngrijiți, faceți zilnic plimbări scurte, mâncați rațional, antrenați-vă creierul cu sarcini noi, comunicați cu alte persoane.