Cum să previi îmbolnăvirea ficatului și care sunt semnele care arată că ficatul tău este afectat.
Ce trebuie să știi despre ficat
Ficatul, “organul tăcut”, este un organ extrem de important pentru funcționarea corectă a proceselor din corpul nostru, necesare vieții. Astfel, trebuie să știi cum să recunoști și să previi îmbolnăvirea ficatului.
Citește și: Cum scapi de balonare. Metode la îndemâna oricui pentru a scăpa de acest disconfort
El produce unele proteine, bila, care ajută la metabolizarea colesterolului și a grăsimii, factorii de coagulare a sângelui și are rol în distribuția sangvină și în depozitarea glucozei, mineralelor și a unor vitamine. Este un adevărat laborator al organismului, cu rol în filtrarea și purificarea lui. Toxinele acumulate în organism prin alimentație sau prin medicamentație se elimină cu ajutorul lui. Ficatul joacă un rol extrem de important pentru viața intrauterină, deoarece el produce globulele roșii.
Citește și: De ce este bine să mănânci pepene verde în fiecare zi. Beneficiile acestui fruct de sezon
I se spune organul tăcut pentru că nu doare atunci când se îmbolnăvește. Nu produce simptome evidente, nu dă semne decât târziu, când bolile ficatului sunt deja instalate. De obicei, acestea au o evoluție în tăcere și sunt descoperite cu ocazia unor teste de rutină sau menite să investigheze o cu totul altă afecțiune. În această regiune abdominală, numită hipocondru drept, se simt de cele mai multe ori simptome ale altor organe interne în suferință. Din această cauză este importantă investigația periodică a acestui organ, pentru a depista la timp eventualele afecțiuni ale lui.
Citește și: Cum să slăbești repede și sănătos. Alimente pe care ar trebui să le consumi
Există și câteva semne după care să te ghidezi, ce indică posibila lui îmbolnăvire. Starea de oboseală neexplicată, pierderea în greutate asociată cu durerea în partea dreaptă poate indica un ficat gras, întâlnit la persoanele cu probleme de greutate sau de colesterol mărit.
Cum recunoști un ficat bolnav
Culoarea gălbuie a pielii și a ochilor este un semn că ficatul are probleme în procesarea bilirubinei, substanța galbenă rezultată din distrugerea hematiilor. Aceasta rămâne în sânge, dând această nuanță. Scăderea poftei de mâncare, însoțită de greață sau stări de vomă.
Citește și: Cum să slăbești repede și sănătos. Alimente pe care ar trebui să le consumi
De asemenea, diaree sau scaune decolorate cauzate de oprirea secreției pigmenților bilei. Totodată, urina închisă la culoare, apariția de mici vase de sânge vizibile prin piele, localizate pe față și în partea superioara a corpului. Toate acestea sunt, de asemenea, alte reacții de care trebuie să ținem cont în recunoașterea unui ficat bolnav.
Citește și: Vitamine pentru păr. Ce trebuie să consumi pentru un păr sănătos
Trebuie să duci un stil de viață echilibrat, să ai grijă la alimentație, să fie cât mai naturală. Trebuie evitat consumul excesiv de alcool sau tutunul, stresul și surmenajul. Sunt persoane care au din punct de vedere genetic organismul mai rezistent la boli, chiar dacă nu țin cont de ceea ce consumă. Dar acest fapt nu trebuie luat ca pe o siguranță împotriva imbolnăvirilor și nicidecum nu trebuie generalizat.
Există câteva principii esențiale de prevenție și diminuare a bolilor, în general. Dar care nu garantează și lipsa acestora, care se aplică și în cazul ficatului, atât de important în funcționarea corectă a organismului.
Citește și: De ce cade părul. Cauze care duc la pierderea podoabei capilare
Iată câteva dintre aceste principii, de care trebuie să ții cont ca să previi îmbolnăvirea ficatului.
Încearcă să ai o alimentație sănătoasă, să consumi alimente de calitate, cât mai naturale, cât mai sărace în coloranți sau conservanți. Trebuie consumată atât hrană gătită, cât și hrană vie, precum fructele, legumele, semințele crude și oleaginoasele. Este important consumul de cereale, pentru fibre care ajută tranzitul intestinal. La fel de importantă este eliminarea produselor rafinate și prelucrate ca să previi îmbolnăvirea fiucatului. Sunt indicate, dacă deja aveți probleme hepatice, cure de dezintoxicare cu sucuri naturale.
Citește și: Alimente care previn apariția de Alzheimer
Cum să previi îmbolnăvirea ficatului
Consumă frecvent apă și elimină băuturile alcoolice sau cele carbogazoase care conțin substanțe ce pot fi toxice pentru ficat. Alcoolul poate cauza mai multe boli hepatice decât alți factori. El produce depozite grase care blochează funcția hepatică, provocând hepatite cronice ce dau în ciroze. La fel și tutunul, care afectează în primul rând plămânii, dar substanțele nocive inhalate ajung în ficat, acesta fiind filtrul organismului.
Citește și: Scăderea colesterolului, alimente care trebuie adăugate în dieta ta
Este important să duci o viață activă, să faci mișcare pentru că ajută la un bun flux sangvin, o tonifiere a mușchilor și o stare de bine. Să fii pozitiv și să râzi ori de câte ori ai ocazia, astfel se pun în mișcare aproape toți mușchii. Să previi îmbolnăvirea ficatului, trebuie să înveți să respiri profund, să ai respirații complete. Pentru că aerul oxigenează sângele care îl transportă la toate organele.
Citește și: Ten gras, remedii și sfaturi pentru a ține sub control excesul de sebum
La fel de importantă este și odihna, evitarea surmenajului și a stresului, pe cât posibil, cât și a pierderii nopților. De multe ori lipsa somnului de noaptea este cauzată de gânduri și emoții negative, griji, supărări, tristețe și de hormonii care răspund de stres. De multe ori, când ficatul este bolnav are repercusiuni și asupra stării psihice. Disfuncția ficatului poate da furie, stimă de sine scăzută sau chiar pierderea gândirii logice.
Citește și: Piersicile și beneficiile lor uimitoare pentru sănătate. De ce este bine să le consumi cât mai des
Păstrarea unei igiene corporale exemplare este esențială pentru prevenția bolilor hepatice, dar și în cazul persoanelor deja bolnave.
Sursa foto: kimberlysnyder.com