Vitamina D este foarte importantă pentru organism, fiind indispensabilă pentru oase, pentru sănătatea mintală, creier, dar are și alte funcții importante, precum cea de susținere a imunității.
Cum știi că ai deficit de vitamina D
Printre primele simptome ale lipsei de vitamina D este oboseala. Chiar și insomnia poate reprezenta faptul că ai un deficit de vitamina D în organism. Un alt simptom poate să fie slăbiciunea musculară și durerile musculare, de oase sau de spate. Dacă nu te expui la soare te poți confrunta cu astfel de simptome, conform Pacientul 2.0.
Citește și:Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor
Conform sursei precizate, persoanele care suferă de artrită sau au dureri cronice, în general, au deficiență de vitamina D.
De asemenea, lipsa vitaminei D are legătură și cu densitatea scăzută a oaselor, iar acest lucru poate duce la fracturi de oase. Un alt simptom al lipsei de vitamina D din organism îl constituie vindecarea mai lentă a leziunilor sau rănilor.
Citește și: De ce amorțesc mâinile și picioarele. Ce boli poate anunța acest simptom
Un rol important al vitaminei D este cel de susținere al sistemului imunitar, astfel că, dacă vă confruntați des cu răceli, gripe sau viroze, este posibil să aveți un deficit al acestei vitamine.
Căderea părului poate să fie un alt indiciu al faptului că vă lipsește vitamina D din organism. Anxietatea poate să apară, de asememea, și ca urmare a lipsei acestei vitamine.
Citește și: Cum îți dai seama că ai rinichii bolnavi. Simptome de luat în seamă
Sfaturile specialiștilor sunt de a vă expune la soare minimum 15 minute zilnic sau consumați alimente bogate în vitamina D, precum peștele gras, avocado, gălbenuș de ou sau ciupercile, dar și sucul de portocale.
Puteți și să apelați la suplimente, însă, acestea să le luați doar la recomandarea medicului, deoarece suplimentele de vitamina D, pe perioada lungi de timp și în doze mari devin toxice pentru organism, conform sursei precizate.
Citește și:
Metode pentru a avea o viață intimă sănătoasă. Ce recomandă Dr. Cezar
Alimente recomandate după vârsta de 50 de ani. Trebuie introduse în dieta ta
Stimulente sexuale naturale. Ce sfaturi oferă medicul sexolog
Alimente recomandate pentru sănătatea ochilor
Cum îți dai seama că ai lipsa de calciu. Primele semnale de alarmă
Infecție urinară, cauze, prevenție și sfaturi de la specialiști
Beneficiile consumului de pește. De ce trebuie să mănânci cât mai des pește
Beneficiile expunerii la soare. De ce este bine să stăm la plajă
sursa: Pacientul 2.0
sursa foto: pexels.com