Limbajul iubirii este esențial într-un cuplu. Câte limbaje ale iubirii există și cât de important este ca într-un cuplu fiecare dintre parteneri să cunoască acest limbaj și să-l identifice la partenerul său. În caz contrar, chiar dacă existe sentimente reciproce se poate ajunge ușor la despărțire.
O explicație extrem de pertinentă despre ce înseamnă conceptul de limbaj al iubirii, dar și însemnătatea cunoașterii lui, ne-a oferit-o Codruța Iulia Bouleanu, consilier pentru dezvoltare personală.
Despre iubire într-un alt fel de limbaj
Într-un articol anterior vorbeam despre iubire și îndrăgostire, făcând diferența dintre cele
două. Mai scriam și despre felul în care transmitem celuilalt ceea ce simțim și despre modalitatea prin care îl putem asigura pe acesta de sentimentele noastre.
Citește și: Despre iubire, într-un alt fel de limbaj ( I )
Iubirea, acel amestec între rațiune și emoție are nevoie de comunicare și comunicare de
sine. Nu putem să spunem că iubim pe cineva dacă nu-i arătam acest lucru prin cel puțin un anume tip de limbaj. Firește că nu vorbim aici neapărat despre declarațiile de dragoste care uneori pot fi simple vorbe goale, ci vorbim despre modalități de a găsi căi de comunicare și de manifestare a iubirii comune cu partenerul/ a.
Aceste căi de comunicare și de manifestare ale iubirii există și ele sunt încadrate de
psihologul Garry Chapman în categoria limbaje. O parte dintre ele sunt modalități de adresare, iar altele sunt pure acte comportamentale, care înseamnă enorm pentru celălalt. Sau chiar totul.
Cele cinci limbaje ale iubirii
În cartea sa, Garry Chapman vorbește despre cinci limbaje ale iubirii. Aceasta ar fi
următoarele:
1. Cuvintele de încurajare, vorbele bune și cuvintele blânde;
2. Timpul acordat ( împreună, adevărata conversație, activități comune );
3. Primirea de daruri ( daruri și bani, dăruirea sinelui );
4. Serviciile ;
5. Mângâierile fizice.
Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea o relație de cuplu armonioasă
Vedem astfel cât de complexă și de frumoasă în același timp, este iubirea. Personal, îmi
place s-o asemăn cu o ființă care are nevoie de atenție și foarte multă responsabilitate pentru a crește în cel mai sănătos mod cu putință. În conversațiile cu soțul meu, ne place să spunem că iubirea noastră este ,,copilul nostru” pe care îl creștem frumos împreună dăruindu-i tot ce este mai bun din noi.
O reflectare asupra sinelui – Limbajul iubirii
Probabil vă întrebați dacă am știut dintotdeauna să iubesc sau pur și simplu am
învățat odată cu trecerea timpului? Ei bine nu am știut nici să iubesc, nici să mă iubesc. De fapt am și divorțat și pot să spun că după divorț, conștientizând greșelile făcute, am realizat și ce ar presupune o relație de iubire autentică. Bineînțeles că nu credeam că voi trăi așa ceva, dar totuși speram.
Citește și: Sfaturi pentru cupluri. Oricine trebuie să le urmeze, pentru armonie în relație
Și într-o bună zi am întâlnit un om, pe care după câteva replici, simțeam că îl cunoșteam
de o viață. Era un om simplu, cu o gândire sănătoasă și cu foarte mult bun simț. Astfel am înțeles că atunci când ne complicăm, având pretenții exagerate de la ceilalți fără a ne cunoaște pe noi înșine, ne facem de fapt un deserviciu. Simplitatea a fost dintotdeauna elegantă, bună și frumoasă.
Alături de cel care avea să-mi devină soț, am descoperit , bineînțeles la nivel intuitiv, câte
ceva din limbajele iubirii. Cuvintele de încurajare, vorbele bune și cuvintele blânde erau ceva ce eu nu mai întâlnisem până atunci. Probabil și pentru că relațiile de dragoste din tinerețe sunt cumva diferite de cele de la maturitate. La prima tinerețe predomină orgoliile și mândria, în schimb la maturitate începem deja să știm cam ce vrem de la viață și deja ne gândim la cum putem construi împreună cu partenerul ceva frumos și durabil.
Atunci când soțul meu a început să mă susțină în tot ceea ce îmi propuneam să fac sau
atunci când găseam o vorbă bună care venea ca un pansament în momentele grele sau de criză, mă simțeam cea mai iubită și cea mai prețuită din univers. Și chiar așa era! Eram cea mai iubită din universul lui!
„Cuvintele de încurajare, vorbele bune și cuvintele blânde sunt unul dintre limbajele iubirii adevărate”
Astfel de oameni care intuiesc la partener anumite nevoi și care știu chiar și la
nivel intuitiv, cum să ridice moralul celuilalt la nevoie, să-l facă să se simtă apreciat, astfel de oameni sunt unul dintre cele mai frumoase daruri pe care ni le face viața. Depinde doar de noi dacă îi apreciem la rândul nostru. Cuvintele de încurajare, vorbele bune și cuvintele blânde sunt unul dintre limbajele iubirii adevărate.
Este suficientă iubirea într-o relație? Ce spune consilierul pentru dezvoltare personală
Sunt oameni care nu prea știu să facă daruri sau care nu acordă prea mare importanță anumitor zile cum ar fi Ziua Îndrăgostiților dar care sunt mereu prezenți alături de partener, care sunt fideli, buni, blânzi, înțelegători, capabili de sacrificii în
numele iubirii.
Oferirea de daruri
Oferirea de daruri ( daruri și bani, dăruirea sinelui ) este al doilea limbaj al iubirii.
La fel de important ca celelalte limbaje. Cu mici amendamente. Atunci când suntem într-o relație cu o persoană potentă din punct de vedere financiar cadourile nu sunt o problemă și nici costul acestora. Mai ales dacă partenerul intuiește acest limbaj și consideră perfect normal să ofere daruri persoanei iubite. Este o modalitate de a-i demonstra partenerului/ei iubirea.
Citește și: Metode pentru a avea o viață intimă sănătoasă. Ce recomandă Dr. Cezar
Însă atunci când ne aflăm într-o relație cu un om care nu deține mulți bani în cont, este recomandat să apreciem chiar și o floare, un buchet cules de pe câmp sau diverse obiecte făcute manual. O astfel de persoană dăruiește cu sinceritate aceste daruri care de fapt reprezintă simbolurile iubirii pe care o poartă. Ar fi nepotrivit să avem pretenții neconforme cu realitatea financiară a partenerului.
Timpul acordat – Limbajul iubirii
Timpul acordat ( împreună, adevărata conversație, activități comune ) este tot un fel
de dăruire. O dăruire de sine. Poate cea mai frumoasă formă de a dărui.
Pentru multe persoane contează enorm ca partenerul sau partenera să le fie alături la greu, la bucurii sau în momentele de cumpănă. Atunci când partenerul intuiește sau descoperă această nevoie, relația are de câștigat.
Dar atunci când acest tip de limbaj al iubirii nu este identificat se poate ajunge chiar la despărțire. Și asta pentru că neidentificarea nevoilor partenerului/ ei se confundă adesea cu lipsa de iubire pentru acesta. Pe scurt, este important să vorbim aceeași ,, limbă” cu partenerul. Sau măcar să identificăm modalitatea în care celălalt se simte iubit.
Spre exemplu într-un cuplu, ea își dorește ca el să petreacă timp împreună după serviciu
dar el simte nevoia să se relaxeze citind sau butonând telecomanda. El însă simte să-și ajute partenera la treburile casei. Pentru el aceasta este dovada supremă de iubire, căci
poate, în copilărie, el s-a simțit apropiat de mamă doar în momentele în care o ajuta.
Neidentificarea limbajului iubirii poate duce la despărțire
În schimb pentru el a fi iubit înseamnă ca partenera să-i facă mâncarea preferată, să țină casa ordonată sau pur și simplu să-l întrebe ce și-ar dori să i servească la cină. Într-o situație de confuzie, ea ar putea crede că el nu o mai iubește pentru că nu petrece timp suficient cu ea, dar că el are pretenția ca ea să-i facă toate mofturile, ea considerându-se în această situație o servitoare. Lucru absolut de neacceptat pentru ea!
Citește și: Cum iubesc nativii zodiilor. Ce spune numerologul Cristian Pompei despre fiecare zodie în parte
De fapt cei doi se iubesc, dar au limbaje de iubire diferite: ea își dorește timp petrecut cu omul de lângă ea, activități comune ( vizionarea de filme, ieșiri în natură sau în
oraș, călătorii) iar pentru el contează foarte mult limbajul serviciilor fără a-și considera
partenera ,, servitoare ”. El o vede ca pe ,, doamna casei ”, femeia care știe ce îi place și care îl surprinde plăcut de fiecare dată când prepară o mâncare.
Observați ? Două perspective diferite, opuse chiar, care dacă nu sunt clarificate pot duce la sfârșitul relației. Vedem astfel cât de importantă este comunicarea simplă și directă. De ce? Pentru că bărbații sunt firi pragmatice, ei nu pricep aluziile, dar apreciază sinceritatea. Și cum o ființă pragmatică nu va deveni niciodată visătoare, este mai indicat ca noi femeile să încercăm să comunicăm mai pe înțelesul bărbatului de lângă noi.
Mângâierile fizice – Limbajul iubirii
Mângâierile fizice sunt extrem de importante pentru oricine. De la simple țineri de mână,
îmbrățișări, până la atingeri senzuale, mângâierile fizice sunt un adevărat limbaj al iubirii. Da, ele uneori exprimă empatie, consolare, încurajare, iar alteori erotism. Asta depinde de fiecare situație în parte. Atingerile făcute la momentul potrivit pot fi adevărate surse de energie pentru celălalt. Pansamente.
Citește și: Ce nu trebuie să facă niciodată un bărbat în relația cu partenera lui
De exemplu în cazul unui deces în familie, o îmbrățișare din partea celuilalt îi poate
ridica moralul partenerului afectat de situația dată.
La polul opus, într-o situație de timiditate sau de început de relație, o atingere potrivită
poate duce la trăirea unor momente de neuitat pentru cei doi.
De aceea spuneam în articolul precedent că iubirea este complexă. Ea este sentiment,
emoție, dar ea dăinuie doar dacă este întreținută, cultivată, educată, comunicată, demonstrată.
Citește și: Cum trebuie să se comporte o femeie în relația cu un bărbat. Ce spune Ana Maria Ducuță
Cum recunoști un narcisist. Caracteristicile unei astfel de persoane
Sursa: Garry Chapman, ,, Cele cinci limbaje ale iubirii ”
Autor: Codruța Iulia Bouleanu, consilier dezvoltare personală
sursa foto: pixabay.com