Terapia Florală Bach face parte din medicina complementară. Aceasta poate vindeca dezechilibre emoționale, restabilind echilibrul interior.
Citește un interviu extrem de interesant și află totul despre acest tip de terapie de la Daniela Cumpănici, Terapeut Terapie Florală Bach (BFRP-Bach Foundation Registered Practitioner), oferit publicației noastre.
1. Cum a apărut terapia florală Bach?
Această terapie a fost descoperită de către dr. Edward Bach – medic și bacteriolog britanic (1886-1936). Dr. Bach și-a dat seama, încă de pe vremea studenției, că pacienți diferiți, cu aceeași boală nu se pot vindeca întotdeauna cu același tratament. El își dorea să găsească o metodă de tratament care să fie:
- simplă și ușor de folosit;
- cât mai accesibilă;
- la îndemâna tuturor;
- complet nedureroasă și blândă;
- fără reacții neplăcute sau crize de vindecare.
Dr. Bach scria in Heal Thyself (ʺVindecă-te singurʺ): ʺboala este un fel de consolidare a unei atitudini mentale; este necesar să tratăm numai starea pacientului și boala va dispăreaʺ.
2. Ce este terapia florală?
Terapia florală Bach face parte din medicina complementară, vindecă dezechilibrele emoționale și ajută la restabilirea echilibrului interior. Această terapie conține 38 de remedii și RESCUE REMEDY (remediul pentru echilibrare emoțională în situații de urgență și de criză).
3. Ce sunt remediile florale Bach?
Remediile florale Bach sunt 100% naturale, nu au contraindicații, nu au efecte secundare și nu creează dependență. Sunt netoxice, pot fi folosite în combinație cu tratamente alopate, homeopate sau naturiste și se pot administra la orice vârstă atât copiilor, femeilor însărcinate cât și adulților sau bătrânilor.
4. Pentru ce se folosesc remediile florale Bach?
Dr. Edward Bach a grupat remediile florale în 7 categorii:
- remedii pentru frică;
- remedii pentru singurătate;
- remedii pentru preocupare exagerată pentru binele celorlalți;
- remedii pentru nehotărâre;
- remedii pentru sensibilitate excesivă la influențe și idei exterioare;
- remedii pentru dezamagire și disperare;
- remedii pentru interes insuficient față de prezent.
5. Ce tratează remediile florale Bach?
Următoarele:
- eliminarea stresului;
- suferințe psiho-emoţionale provocate de experiențe traumatizante;
- vindecare emoțională pentru următoarele situații: despărțirea părinților, divorț, decesul unei persoane dragi, șoc, accident, abuz sexual;
- atacuri de panică, stări de frică;
- timiditate, lipsa încrederii în sine, stimă de sine scăzută și probleme de comunicare;
- anxietate de anticipare;
- stări obsesionale sau compulsive;
- gelozie, suspiciune, lipsa de încredere în oameni, posesivitate;
- insomnie;
- autoînvinovățire și lipsa conștienței propriei valori;
- nemulțumire și tendința de a da vina pe ceilalți pentru greșeli personale;
- epuizare, sindromul oboselii cronice;
- depresie, disperare, dezamăgire, lipsa bucuriei de a trăi;
- echilibrare emoțională în situații de urgență;
- îmbunătățirea capacității de decizie;
- diverse fobii: claustrofobie, agorafobie, teama de eșec, teama de singurătate;
- fluctuații emoționale în perioada adolescenței, a sarcinii, a sindromului premenstrual, a menopauzei;
- intoleranță, tendința spre criticism;
- imaturitate afectivă;
- prevenirea îmbolnăvirilor, ușurarea suferinței și combaterea bolii;
- vindecarea unor simptome fizice, atunci când acestea reflectă un dezechilibru emoțional – amețeli, amorțeli, furnicături, senzația de gol în stomac, senzația de nod în gât, etc;
- manifestarea părții pozitive a personalității noastre astfel încât sa ne putem bucura mai mult de relațiile cu cei din jur, regăsirea echilibrului interior.
6. În ce constă ședința de terapie florală Bach?
Prima ședință de terapie florală Bach durează 50 de minute, timp în care se discută cu clientul aspectele pentru care acesta a venit la terapie și ce anume dorește să trateze. În urma evaluării se prepară de către terapeut o sticluță de 30 ml cu remediile florale prescrise care se vor administra conform instrucțiunilor primite la finalul consultației. A doua ședință va avea loc la un interval de 3-4 săptămâni (reevaluare) pentru a se verifica dacă s-au facut progrese în starea emoțională a clientului. Menționez că sunt situații când este nevoie cu siguranță de mai mult de 2 ședințe. Pentru traume emoționale care durează de mai bine de 6 luni – 1 an sau chiar mai mult, tratamentul trebuie continuat pe termen mai lung. Vindecarea rapidă cu remedii florale Bach se obține în stările emoționale acute (ex: traume recente, stări de panică și anxietate recente).
7. Cum îmi aleg terapeutul pentru terapie florală Bach?
Este foarte important ca atunci când vă hotărâți să urmați o ședință de terapie florală Bach să alegeți un terapeut care să fie atestat de către Institutul Bach Centre. Un terapeut atestat de către acest institut este dovada faptului că respectivul terapeut lucrează la un înalt standard de profesionalism.Terapeutul atestat de către Institutul Bach Centre lucrează numai cu remedii florale originale care poartă pe sticluță semnătura doctorului Bach. În urma atestării de către Institutul sus-menționat, practicianul are dreptul ca după numele lui să adauge titulatura BFRP (Bach Foundation Registered Practitioner).
8. Ce inseamnă BFRP?
BFRP (Bach Foundation Registered Practitioner) înseamnă includerea în Registrul Internațional al Specialiștilor cu Liberă Practică întocmit de către Fundația Dr. Edward Bach, din Marea Britanie. Înscrierea în acest Registru se face ca urmare a absolvirii cursurilor și susținerea unor etape de verificare a cunoștințelor legate de tot ce înseamnă terapia florală Bach (inclusiv studii de caz). Înscrierea în acest registru impune respectarea unui Cod de practică și a unor înalte standarde profesionale. Pregătirea unui Practitioner durează aproximativ 2 ani, cuprinde 3 nivele și studiu individual îndelungat după o bibliografie recomandată.
9. Cine poate beneficia de această terapie?
Adulții, copiii, femeile însărcinate, bătrânii pot beneficia de această terapie. Însă, terapia florală Bach nu tratează persoanele care suferă de schizofrenie.
10. De cât timp este nevoie pentru a se vedea rezultatele terapiei?
În terapia florală nu se poate pune un verdict exact în privința timpului necesar pentru vindecare. Fiecare om are ritmului lui de vindecare emoțională.
11. Din experiența dumneavoastră, ce cazuri s-au vindecat prin această terapie?
Din experiența mea, în calitate de terapeut, am tratat următoarele dezechilibre emoționale: atacuri de panică; anxietate de anticipare; stimă de sine scăzută; timiditate; cancer care, în urma acestei terapii, a intrat în remisie; depresie cronică; copii care nu aveau încredere in ei la școală au reușit să își redobândească încrederea în sine; stări de nervozitate excesivă; șocuri emoționale mai vechi sau recente etc.
12. Terapia florală Bach se poate administra în paralel cu alte tratamente?
Răspunsul este DA.
13. De ce a-ți recomanda clienților să urmeze această terapie?
Recomand cu căldură să se urmeze această terapie ori de câte ori avem dezechilibre emoționale care ne fac să nu ne mai simțim bine cu noi înșine. Cu cât apelăm la această terapie mai repede, în faza acută, cu atât efectele ei vor fi mai rapide. Cu cât șocul trăit în urma unei experințe este mai mare, cu atât ar trebui să apelăm mai repede la această terapie. Tratarea unui șoc emoțional puternic în faza acută stopează apariția unei eventuale boli care s-ar putea instala în următorii ani ca o reacție postraumatică la șoc. Nu de puține ori am avut cazuri de pacienți care au venit la terapie cu anxietate de anticipare, atacuri de panică și agorafobie dezvoltate în urma șocurilor puternice suferite cu câțiva ani în urmă. Chiar dacă avem impresia că am uitat întâmplarea respectivă, la nivelul memoriei celulare trauma rămâne. De asemenea, recomand femeilor însărcinate, care experimentează traume emoționale în perioada sarcinii, să apeleze cu încredere la această terapie. Chiar și în perioada după ce au născut. Echilibrul emoțional al mamei este extrem de important în perioada de alăptare.
14. Pentru cei care doresc să apeleze pentru o ședință de terapie florală Bach, unde vă pot contacta?
Pot accesa site-ul http://cursuri-terapii.ro/, unde vor găsi mai multe informații despre mine și ceea ce fac, cât și despre modul în care pot lua legătura cu mine.