Home > Știați că? > Europa

Europa

///
Comments are Off
Europa

Iată câteva curiozități despre Europa, pe care nu toată lumea le cunoaște.

  • Cel mai mare oraș din Europa este Istanbulul, cu o suprafață de 5.343 Km². Se întinde pe două continente, centrul comercial și cel istoric se află în partea europeană, iar în cea asiatică se află aproximativ o treime din populație.
  • Rusia, cu o suprafață de 17.098.242 Km²,  este cea mai mare țară din lume, implicit și din Europa. Se întinde pe nouă fusuri orare și deține 3,35% din totalul de uscat al Pământului și o optime din suprafața locuibilă a planetei.
  • Andora de Vella este capitala din Europa aflată la cea mai mare altitudine, 1.023 m peste nivelul mării, a Principatului Andora. Principatul a devenit un paradis fiscal la sfârșitul sec. al XX-lea, fapt ce a dus la construcția de sedii moderne de bănci și instituții financiare în capitală, care s-a dezvoltat și a devenit o importantă stațiune pentru sporturi de iarnă.
  • San Marino, o enclavă situată în centrul Italiei în apropierea țărmului Adriatic, este cea mai veche Republică Constituțională din lume, deci și din Europa. Este unul din cele mai mici state independente, cu o suprafață de 60 Km² și aproximativ 30.000 de locuitori. Republica are un Parlament cu 60 de membri, Marele Consiliu General și doi șefi de stat, Căpitani Regenți, care stau în funcție timp de șase luni.
  • Cea mai mare insulă a Greciei este Creta, cu o suprafață de 8.261 Km², a cincea ca mărime din Marea Mediterană și a doua din estul ei, după Cipru. Este insula greacă cea mai sudică de la Marea Egee și are capitala insulară în orașul Heraklion, iar după cum spune legenda este locul în care s-a născut Zeus.
  • Capitala Spaniei, Madrid, este singura din Europa care nu este situată pe cursul unui râu. A devenit capitală în timpul domniei regelui Filip al II-lea, în anul 1561. Orașul a fost construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit. Madridul are centrul în piața Puerta del Sol, unde există o statuie ce reprezintă un urs, simbolulul orașului.
  • Cel mai mic stat din lume și implicit din Europa este Vaticanul, situat în centrul Romei, ce are o suprafață de 44 de hectare. Pe data de 11 februarie 1929 a devenit stat independent, în urma acordului de la Lateran. Dispune de un sistem juridiciar, executiv și legislativ absolut, șeful statului fiind actualul Papă. Sistemul judiciar este dat de legea canonică.

 

 

Facebook Comments
You may also like
cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și salva copiii
Povestea tragică a unei mame care a ales să fie considerată cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și întreține copiii
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat la World Trade Center sau cu Prințesa Diana
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat cu Prințesa Diana sau la World Trade Center
Curiozități despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu
Curiozități despre orașul Pompei, acoperit de erupția vulcanului Vezuviu
Minunile lumii antice
Cele 7 minuni ale lumii antice