Home > Diverse > Ce importanță au Sfinții Împărați Constantin și Elena în creștinism

Ce importanță au Sfinții Împărați Constantin și Elena în creștinism

///
Comments are Off
Importanța Sfinților Împărați Constantin și Elena în creștinism

Sfinții Împărați Constantin și Elena au o importanță deosebită pentru creștinism. Află care a fost rolul acestora în istoria religiei.

Sfinții Împărați Constantin și Elena

În calendarul creștin ortodox pe data de 21 mai este marcată sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Despre care se spune că sunt „întocmai cu apostolii”. Li se spune aşa pentru faptul că Împăratul Constantin cel Mare, fiind imperator la Roma, înaintea unei lupte cu împăratul păgân Maxentiu a avut o viziune.

Acesta vede ziua în amiaza mare o cruce pe care scria „prin acest semn vei birui”. Iar noaptea  Hristos i se arată şi îi spune să pună acest semn pe steagurile soldaților şi pe veşmintele lor. Astfel apar primii cruciați.

După ce l-a învins pe Maxentiu, în anul 313, Constantin dă celebrul Edict de la Milan. Prin acesta religia creștină interzisă până atunci, devine o religie legală. Astfel, Sfântul Constantin cel Mare devine primul împărat roman creştin. Fapt pentru care are o mare importanță în creştinătate.

Constantin cel Mare a fost fiul lui Constantin Chlorus şi al Elenei. Fiind proclamat „August” în anul 306, când i-a dat mamei sale, Sfânta Elena, titlul de „Doamnă nobilă”. Ca mai târziu în 325 să o numească „Augustă”.

Importanța Sfinților Împărați Constantin și Elena pentru creştinism este dată atât prin aportul adus de Împărat prin toate acțiunile sale de recunoaştere a acestuia. Cât şi prin cele ale mamei sale. Aceasta a descoperit pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Iisus. Sfânta Elena, datorită acestui demers al ei de căutare a Crucii, a devenit şi ocrotitoarea arheologilor.

Ce spune legenda

Se spune că în urma săpăturilor făcute s-ar fi găsit trei cruci. Iar pentru a se identifica crucea răstignirii, acestea au fost atinse de un mort care ar fi înviat în momentul în care a fost atins cu Crucea Mântuitorului. Acest moment a fost marcat prin scoaterea Crucii în fața mulțimii, de către episcopul Macarie I al Ierusalimului, pe 14 septembrie 326. De atunci această dată a devenit sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în calendarul creștin. Sărbătoare ce se celebrează şi astăzi.

Tot Constantin cel Mare este cel care a înființat a doua capitală a Imperiului Roman, venind spre noi, către Orient, trecând Marea Neagră și punând bazele Constantinopolului, actualul Istanbul, unde se şi mută, în anul 314.

Imaginea Sfinților Împărați Constantin și Elena a rămas în istorie ca fiind acea de mari promotori ai religiei creștine, pentru că până la ei, aceasta a însemnat un act ilegal. Creştinii erau pedepsiți, fiind considerați împotriva „imperatorului zeu”. Astfel, Constantin cel Mare este primul care lasă creștinii să existe fără ca să fie judecați sau persecutați, înlăturând din legile penale pedepsele contrare creștinismului, precum răstignirea, zdrobirea picioarelor sau stigmatizarea.

În anul 321 a dat o lege prin care a instaurat duminica ca fiind zi de repaus în Imperiul Roman. Tot el a dat și legi prin care interzicea adulterul, avortul, abandonul copiilor, răpirea lor sau vinderea acestora din motive de sărăcie. A scutit Biserica de dări, drept care până atunci nu îl aveau decât templele păgâne. I-a înapoiat acesteia tot ce îi fusese confiscat și i-a dat dreptul  de a primit donații. A acordat sume importante pentru construirea de biserici şi i-a dat dreptul de a elibera sclavi.

Ce s-a întâmplat la Niceea

În anul 325, la Niceea, are loc primul Sinod Ecumenic. Atunci a fost stabilită data Paştilor, ca fiind prima duminică după ce este prima lună plină după echinocțiul de primăvară. Tot atunci au fost scrise primele şapte articole ale Crezului şi 20 de canoane în legătură cu disciplina bisericească.

Împăratul Constantin s-a considerat impur şi foarte păcătos și de aceea nu s-a botezat decât înainte de moarte, aşteptând finalul vieții pentru a putea primi iertarea şi a trece dincolo. A primit botezul în luna mai a anului 337 de la episcopul Eusebiu de Nicomidia. A decedat pe data de 21 a aceleaşi luni, fapt pentru care la această dată este sărbătorită ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Reprezentarea iconografică în calendarul creștin ortodox a Sfinților Împărați Constantin și Elena este cu Sfânta Cruce între ei. Aceasta simbolizează faptul că Împăratul Constantin a descoperit crucea pe cer, iar Sfânta Elena în pământul Golgotei. Toate locurile sfinte unde se află o cruce poartă amprenta acestora.

Oraşul Constanța este denumit aşa in cinstea lui Constantin cel Mare, după sora vitregă a acestuia, care purta numele de Constantiania.

Pentru noi, românii, Constantin este foarte important pentru că a adus şi a promovat creștinismul în țara noastră, a adus preoţi şi episcopi aici. Tot el a adus episcopul de Tomis la prima mare întrunire a lumii creştine, care a avut loc la Constantinopol, plătindu-i acestuia drumul.

O parte din moaştele Sfinților Împărați Constantin și Elena sunt depuse la Mitropolia Română, unde se face pelerinaj în fiecare an, în jurul datei de 21 mai.

 

Sursa foto: propolitica.ro

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Rugăciunea părinților pentru copiii lor
Rugăciunea părinților pentru copiii lor
Psalmul 50 sau a lui David. Se spune că este Psalmul protecției divine
Psalmul 50 sau a lui David. Se spune că este Psalmul protecției divine
Cine a fost Sfântul Sisoe
Sfântul Sisoe, sărbătorit pe 6 iulie. Cine a fost cel pomenit frecvent în limbajul colocvial