Home > Destinații > Istanbul, orașul lalelelor. Cele mai vizitate obiective turistice

Istanbul, orașul lalelelor. Cele mai vizitate obiective turistice

///
Comments are Off

Istanbul este supranumit și orașul lalelelor, fiind unul dintre cele mai spectaculoase metropole ale lumii. Este așezat pe două continente și este un loc încărcat de istorie. Iată alte curiozități despre acest minunat oraș.

Istanbul, orașul lalelelor

Cu o populație de aproximativ 19 milioane, Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume şi cel mai mare oraş european. Istanbul, numit şi orașul lalelelor, este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume.

Citește și: Cappadochia, tărâmul selenar

Istanbul

Istanbul / Turcia

Istanbulul este orașul ce se întinde pe două continente, Europa și Asia, cele două fiind legate între ele de două poduri gigantice. Primul și cel mai renumit este podul Bosfor ce traversează strâmtoarea cu același  nume, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara și cel de al doilea, denumit Podul Cuceritorului.

Citește și: Turist în Țara Sfântă

Istanbul/ Podul de peste Bosfor, care leagă Asia de Europa

Istanbul/ Podul de peste Bosfor, care leagă Asia de Europa

Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1930, până atunci orașul se numea Constantinopol.

Istanbulul se numără printre primele orașe din lume la numărul de turiști care îl vizitează anual, deoarece este un oraș încărcat de istorie. La fiecare pas pot fi întâlnite urme ale civilizației otomane și bizantine, civilizații ce au dominat întreaga lume secole la rând.

Citește și: Brunei, domiciliul opulenței dusă la extrem

Pe lângă vechile comori arhitecturale, Istanbulul este împânzit și de numeroase clădiri noi, impozante și extrem de luxoase. Este orașul marilor contraste, unde vechiul se împletește cu noul.

Istanbul/ Turcia

Istanbul/Turcia

Este orașul restaurantelor și al comerțului de toate tipurile și mai ales al turismului. Dezvoltarea sa economică se datorează și așezării strategice, la granița dintre continente, acesta fiind poarta către Orient dinspre Europa și invers.

Citește și: Cascada Niagara

Este locul ideal pentru cumpărăturile de orice fel, dar și pentru gurmanzii ce preferă aromele orientale pline de savoare, care te întâmpină spre degustare la tot pasul.

Istanbul/ bazar

Bazar în Istanbul

Pentru turiștii români a devenit destinația cea mai accesibilă, datorită distanței mici, dar și ofertelor turistice extrem de variate și a numeroaselor obiective turistice ce pot fi vizitate aici. În jurul Istanbulului se găsesc numeroase insule de dimensiuni mici, la care se ajunge cu vaporul sau feribotul.

Citește și: Locuri de vizitat în România. Unde să mergi vara aceasta în concediu

Insula Prințesei

Una dintre cele mai atractive este Insula Prințesei, iar pe insulă sunt întâmpinați de calești trase de cai și conduse de birjari. Turul insulei în caleașcă este o adevărată încântare vizuală, insula poate fi comparată cu un mic paradis.

Istanbul

Vapor/ Istanbul

Istanbul

Istanbul/ Isula Prințesei

Dintre obiectivele cele mai importante din Istanbul, pe care nu trebuie să le ratați dacă ajungeți aici, sunt următoarele.

Palatul Topkappî

se află în apropierea renumitei piețe Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. A fost construit în secolul al XV-lea. Aici au domnit pe rând generații ale dinastiilor otomane, printre care și renumitul Sultan Suleiman zis Magnificul.

Citește și: Definește fericirea printr-o vizită la Barcelona

Are o suprafață de șapte sute de mii de metri pătrați, fiind înconjurat de ziduri înalte ce măsoară o circumferință de aproximativ cinci kilometri. Palatul este absolut fascinant și te poartă cu gândul în vremuri istorice. Puteți admira stilul și arhitectura fascinantă ale acelor vremuri, vechi de aproximativ 600 ani. Iar cei care ați fost fani ai serialul Suleiman Magnificul, veți avea satisfacția de a păși pe urmele acestuia și a renumitei sale sultate Hurem. Veți putea retrăi imaginar scenele absolut fascinante ale filmului istoric.

Constructia este formată din mai multe pavilioane organizate în jurul a patru curți interioare. În prima curte, turiștii pot degusta diverse preparate servite la curtea otomana. În Pavilionul Mantiei Sfinte sunt păstrate cateva dintre cele mai sacre relicve pentru musulmani. De exemplu, fire de păr din barba Profetului Mahomed si două săbii ce au aparținut acestuia. Locul haremului, de asemenea, este un important punct de atracție pentru turiști.

Istanbul. Palatul Topkapî

Istanbul. Palatul Topkapî

Istanbul, Palatul Topkapî

Istanbul, Palatul Topkapî

Moscheea Albastră

Este un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l ratați în niciun caz dacă ajungeți la Istanbul. Se mai numește și Moscheea Sultanahmed, de la numele sultanului Ahmed I, care a dorit să construiască un lăcaș de cult mai impozant și mai grandios decât Hagia Sofia, aflată în apropierea ei.

Citește și: Palatul Parlamentului, simbol românesc cu trei recorduri mondiale

Este cu siguranță una dintre cele mai frumoase și impunătoare moschei din Istanbul. Are șase minarete, iar interiorul este placat cu zeci de mii de plăci de ceramică albastră. Construirea ei a durat aproape opt ani, este foarte încăpătoare, adăpostind peste zece mii de oameni în interior.

Moscheea este prevăzută cu două sute șaizeci de ferestre care asigură pătrunderea luminii în interior. Este placată în mare parte cu faianță albastră, de unde și denumirea de Moscheea Albastră. Aici se află mormântul sultanului Ahmed I.

Istanbul, Moscheea Albastră

Istanbul, Moscheea Albastră

Istanbul/ Moscheea Albastră

Istanbul/ Moscheea Albastră

Bazilica Sfânta Sofia sau Hagia Sofia

Se află în centrul pieței Sultanahmet. Este o capodoperă a imperiului bizantin. A fost construită în anul 537 de către împăratul Iustinian, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi transformată în moschee până în 1934. În anul 1935 a fost deschisă ca muzeu și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia.

Citește și: Cele 7 minuni ale lumii antice

În perioada otomană, după ce aceasta a fost tranformată în moschee, mozaicurile cu care erau placați pereții au fost acoperite cu motive musulmane. Din fericire, otomanii nu au distrus mozaicurile de pe cupola clădirii, ci le-au acoperit cu tencuială, fiind considerate neadecvate religiei musulmane, astfel încât, în secolul al XIX-lea, o mare parte dintre acestea au fost redescoperite și restaurate. Este o construcție grandioasă, iar cupola absolut fascinantă.

DSC00878

 Bazarul Egiptean

Este un alt obiectiv extrem de apreciat de către turiștii veniți din întreaga lume. Acesta a fost construit în anul 1683. Aici era punctul de întâlnire al tuturor comercianților veniți din toate părțile lumii. Cu peste 4000 de magazine, bazarul atrage anual milioane de turiști din întreaga lume. De aici puteți achiziționa bijuterii din aur, covoare, obiecte din ceramică lucrate manual, diverse condimente și produse tradiționale.

turcia2011 374

Istanbul, Bazarul vechi/Grand Bazar

Istanbul, Bazarul vechi/Grand Bazar

Istanbul/ Grand Bazar

Istanbul/ Grand Bazar

Istanbulul poate fi vizitat în orice sezon. Dacă ajungeți în perioada aprilie-mai, vă veți încânta privirea cu minunatele covoare de lalele pe care le veți întâlni la tot pasul și care împânzesc orașul. Istanbulul se mai numește şi orașul lalelelor.

Istanbul, orașul lalelelor

Istanbul

Istanbul/ Turcia

Istanbul/Turcia

Istanbul/Turcia

Istanbul/Turcia

Palatul Domalbahce

Alt obiectiv turistic care poate fi vizitat la Istanbul este Palatul Dolmabahce, care este cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia. Are 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, plus băile, holurile și anexele.

În palat puteți admira opulența orientală a ultimilor șase sultani otomani, care au locuit aici, combinată cu rafinamentul occidental. Palatul seamănă cu o reședința imperială europeană. Designul și decorațiunile sunt absolut impresionate și fabuloase.

Citește și: Castelul Peleș, o perlă arhitecturală

Obiectivele turistice care pot fi vizitate în Istanbul sunt numeroase, iar un minisejur nu este suficient pentru a le putea admira pe toate.

Istanbul/Turcia

Istanbul / Turcia

Istanbul/ Turcia

Istanbul/ Turcia

 

 

Vedeți aici un clip, filmat în Istanbul, cu jonglerie cu renumita înghețată turcească:

https://youtu.be/L6BJz9xQeJA

 

 

Facebook Comments
You may also like
Desculți Prin Dumbravă sau regăsirea lucrurilor simple și frumoase - un eveniment marca Dumbrava Vlăsiei în colaborare cu Radio România Cultural
Desculți Prin Dumbravă sau regăsirea lucrurilor simple și frumoase – un eveniment marca Dumbrava Vlăsiei în colaborare cu Radio România Cultural
Cele mai mari dezastre naturale din lume
Cele mai mari dezastre naturale din lume, care au avut loc de-a lungul istoriei
Locuri abandonate de pe Pământ care te vor lăsa mut de uimire
Locuri abandonate de pe Pământ care te vor lăsa mut de uimire | Foto
Locuri de vizitat în România
Locuri de vizitat în România. Unde să mergi vara aceasta în concediu