Home > Diverse > Lavanda, planta ideală pentru relaxare

Lavanda, planta ideală pentru relaxare

///
Comments are Off
lavanda

Lavanda, această plantă minunată cu un parfum îmbietor, are și numeroase întrebuințări medicinale. Printre acestea, de amintit este proprietatea acestei plante de a conferi relaxare.

Lavanda, planta ideală pentru relaxare

Pentru cultivare, lavanda are nevoie de un loc însorit și un sol nisipos bine drenat. În zonele cu ierni mai geroase are nevoie de protecție pentru a nu îngheța. Astfel, este indicat, dacă o aveți în grădină să o acoperiți iarna, în special în primul an.

Citește și: Salvia, beneficii nebănuite. Efectele tămăduitoare ale infuziei de salvie

De la această plantă pot fi întrebuințate atât florile cât și tulpinițele cu frunze. Pentru a beneficia de proprietățile puternice ale florilor de lavandă este recomandat ca acestea să fie cultivate înainte de a se deschide complet. În perioada când încep să se desfacă bobocii, fiind perioada cu  efectul cel mai puternic.

Lavanda este una dintre plantele cu cel mai puternic efect de relaxare. De aceea este folosită frecvent în aromaterapie. Are proprietăți calmante și revigorante și este ideală pentru calmarea migrenelor și a durerilor de cap.

Citește și: Rozmarinul, o plantă binecuvântată

Puteți pune câteva picături de ulei de lavandă în cada cu apă, pentru o baie relaxantă sau puteți folosi chiar un săculeț cu flori de lavandă. După această baie veți avea parte de un somn foarte odihnitor.

Ideală pentru aromaterapie

În momentele de stres sau oboseală vă puteți masa ceafa și tâmplele cu câteva picături de ulei esențial de lavandă, pentru un efect de relaxare imediat.

Lavanda în general nu are contraindicații, totuși se recomandă femeilor însărcinate să nu folosească mari cantități de lavandă.

În cultul popular al popoarelor mediteraneene, unde își are originea lavanda, se spune că această plantă induce curajul și conferă putere. Este considerată planta minții, la fel ca rozmarinul și are proprietatea de a întări inima în momentele de stres.

Citește și: Menta, explozia de energie verde

De asemenea, lavanda era folosită la îmbăierea bebelușilor. Se puneau flori de lavandă în apa cu care erau spălați nou-născuții.

Numeroase studii au demonstrat că lavanda are proprietăți antiseptice, antimicotice și antimicrobiene, fiind utilă în tratarea diverselor afecțiuni, precum răceala și gripa și, de asemenea, poate fi adjuvant în tratarea stafilococilor și a streptococilor.

Este un bun dezinfectant pentru rănile superficiale sau arsuri minore. Băile de șezut cu lavandă sunt recomandate pentru tratarea candidozelor.

Lavanda, pentru a ține insectele la distanță

Uleiul de lavandă aplicat pe zona unde v-au înțepat insecte, calmează durerea imediat și reduce inflamația, inclusiv înțepăturile produse de albine, care sunt foarte dureroase.

Citește și: Plante pentru imunitate. Trebuie consumate la începutul primăverii

Lavanda poate fi folosită cu succes pentru a ține insectele la distanță, astfel în grădinile de lavandă nu veți întâlni țânțari care să vă deranjeze.

Dacă puneți într-un săculeț sau umpleți pernuțe cu lavandă și le așezați în dulap între haine, acestea vor avea un miros plăcut iar moliile nu se vor apropia sub nicio formă de dulapul vostru. Asemenea săculeți puteți să așezați sub perna pe care dormiți pentru un somn odihnitor.

Citește și: Cele mai eficiente remedii naturale folosite pentru tratarea insomniei

Și sub formă de ceai, această plantă poate calma nervii și reduce stresul. În combinație cu ceaiul de roiniță poate fi și mai eficient. Acest ceai îl puteți consuma și rece amestecat cu limonadă, ori de câte ori doriți.

Astfel, preparați 2 litri de ceai de lavandă cu roiniță pe care îl lăsați la infuzat, apoi când s-a răcit amestecați-l cu 2 litri de limonadă și puneți-l la rece. Veți obține o băutură răcoritoare foarte bună la gust și în același timp un calmant excelent.

 

 

 

sursa: Rosemary Gladstar, Plante medicinale-ghid esential.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie