Home > Diverse > Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa

Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa

///
Comments are Off
Marea Moartă, loc unic și spectaculos

Marea Moartă este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume. Este situată în cel mai jos punct de pe glob și are cea mai mare salinitate din lume.

Marea Moartă, un loc unic pe glob

Aceasta este situată între Israel și Iordania. Marea Moartă constituie un punct de atracție pentru milioane de turiști din întreaga lume. Este, totodată, și un loc încărcat de istorie, pe lângă sursa de sănătate pe care o oferă prin unicitatea sa.

citește și: Petra, orașul de piatră din Iordania

Are o lungime de 67 de kilometri și 18 kilometri lățime. Se află în depresiunea tectonică a Iordanului.  Principalul afluent al său este râul Iordan, cunoscut din vremuri biblice.

Este cel mai salin bazin hidrologic de pe glob. Prezintă cea mai mare concentrație de sare, de 34, 2% salinitate, fiind de 9, 6 ori mai sărat decât al unui ocean. Din cauza concentrației mari de sare, aici nu trăiește nici o vietate. Flora și fauna fiind inexistente, de aici provine și denumirea sa de Marea Moartă. De asemenea, apele sale nu sunt propice navigării.

Marea Moartă, cel mai jos punct în lume

Considerat unul dintre cele mai incredibile locuri din lume, este situat la cea mai joasă altitudine de pe fața pământului, mai exact la 422 metri sub nivelul mării. Are mai mulți afluenți, dar cel mai important este râul Iordan.

citește și: Iordania, o destinație exotică

Apele dulci ce se varsă în Marea Moartă se evaporă, formând un amestec bogat în săruri minerale.  Acestea sunt folosite în diverse ramuri precum: medicina, industria farmaceutică și cosmetică. Iar asta datorită proprietăților sale deosebite, recunoscute și renumite la nivel mondial.

Marea Moartă este, cu siguranță, unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale din lume. A devenit un important punct turistic, atât pentru turismul religios, cât și un punct turistic balnear și cu scop terapeutic.

citește și: Regina Rania a Iordaniei, tiparul reginei perfecte

Marea Moartă reprezintă un centru spa natural, care oferă pacienților oportunitatea de a se trata, preveni și a se relaxa. Este cea mai bogată sursă de minerale din lume, acumulate de-a lungul a mii de ani. Aceste minerale naturale fiind esențiale pentru sănătatea și îngrijirea pielii și a corpului.

S-a dovedit că tratamentele pe bază de minerale și săruri din Marea Moartă ajută la tratarea și prevenirea unui număr mare de boli. De la afecțiuni dermatologice, reumatologice, boli pulmonare, artrită reumatoidă, osteoartrită, eczeme, psoriazis, dureri de cap, de picioare şi de oase și are în același timp și un efect emolient pentru piele.

Un loc încărcat de istorie

sare la Marea Moartă

Este locul unde se înregistrează cea mai mare presiune atmosferică de pe glob, iar apa prezintă cea mai mare concentrație de brom din lume.

Apa are un aspect uleios din cauza concentrației mare de sare. Este foarte plăcut să plutești deasupra apei, chiar dacă nu știi să înoți, deoarece te va ține la suprafață.

citește și: Regina Rania a Iordaniei, un model de eleganță

Descoperirile arheologice au arătat că oamenii au început să viziteze Marea Moartă în urmă cu 4 mii de ani. Printre cei care s-au bucurat de efectele terapeutice ale acestei ape au fost: regele David, Irod, împăratul roman Vespasian, regele Solomon, regina Cleopatra, Herodot părintele istoriei și mulți alții. De asemenea, apa a fost folosită în antichitate ca sursă de îmbălsămare pentru mumiile egiptene.

Sodoma și Gomora, orașele de la Marea Moartă

Marea Moartă plajă

În apropierea mării au existat în antichitate cele două orașe biblice Sodoma și Gomora. Un mit din bătrâni spune că nu este bine să vizitezi marea, aici fiind îngropate odată cu dispariția celor două orașe toate păcatele locuitorilor acelor vremuri. Bineînțeles, este doar un mit, Marea Moartă constituie o atracție în rândul turiștilor, mai ales în lunile de iarnă, când temperatura de aici este cuprinsă între 25-30 grade.

citește și: Regina Rania a Iordaniei, deși ajunsă la aniversarea celor 49 ani, arată ca la 25

Tot aici au fost găsite renumitele „Manuscrise de la Marea Moartă”, care au fost descoperite între 1947 și 1956, în mai multe grote. Acestea, conform specialiștilor, datează din perioada 250 î. Hr.– 70 d. Hr, fiind foarte importante pentru istoria umanității.

Locul unde s-a scris istoria creștinătății

Marea Moartă

De asemenea, în împrejurimile Mării Moarte s-a scris mare parte din istoria creștinătății. Numele multor personaje biblice sunt legate de această mare. De asemenea, tot aici la Marea Moartă, pe teritoriul iordanian, se află Sanctuarul lui Lot, o mare descoperire arheologică.

citește și: Asemănare izbitoare între cele două regine, etaloane ale eleganței

Se spune că un pilon de sare uscată, ce se găsește aici, ar reprezenta-o pe soția lui Lot, care nu l-a ascultat pe Dumnezeu și s-ar fi uitat în urmă în timp ce părăsea Sodoma.

Un muzeu care expune mărturiile unor culturi din această regiune din ultimii 10 mii de ani, poate fi vizitat, în Iordania, la Marea Moartă.

Reprezintă un important punct turistic pentru cele două țări pe care le desparte. Numeroase filme și emisiuni tv din întreaga lume au difuzat și realizat documentare pe tema acestui obiectiv turistic important pentru umanitate.

Asia Express România- „Drumul Împăraților”, este emisiunea care a adus povestea acestei mări pe micile ecrane din țara noastră, spre deliciul publicului.

 

 Sursa:  La Cure Cosmetics

sursa foto: Facebook: Welcome To Jordan, from the depht of my Heart

 

Facebook Comments
You may also like
Cosmetice cu minerale de la Marea Moartă, lansate recent în România
Cosmetice cu minerale de la Marea Moartă, lansate recent în România (P)
Sarea și nămolul din Marea Moartă, miraculoase pentru sănătate (P)
Minunea de pe râul Iordan. Ce se întâmplă aici de Bobotează
Regina Rania a Iordaniei, un model de eleganță
Regina Rania a Iordaniei, un model de eleganță