Metode naturale de contracepție la care puteți apela pentru a evita o sarcină nedorită. Iată ce recomandă Doctor Cristina Buzgar, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie.
Metode naturale de contracepție
Foarte multe cupluri se confruntă cu problema alegerii metodei de contracepție potrivită. Multe femei, în special cele care încă nu au devenit mame, nu doresc să apeleze la metodele contraceptive pe bază de hormoni, pentru a nu avea parte de dereglări hormonale în organism. Altele nu tolerează pilulele contraceptive sau li se pare o metodă incomodă.
Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache
Pentru acele cupluri există câteva metode naturale de contracepție. Iată ce spune medicul ginecolog Cristina Buzgar, pe contul său de Youtube.
Conform sursei precizate, pentru femeile care au menstruația regulată, metodele naturale de contracepție pot fi practicate cu succes, deși, sunt o variantă mai nesigură decât celelalte metode.
Beneficiile metodelor naturale de contracepție
- Nu există efecte adverse;
- Există posibilitatea de a fi folosite și de femeile cu vârste de peste 35 de ani, care sunt fumătoare sau care au anumite afecțiuni;
- Nu necesită costuri;
- Nu pune bariere între parteneri;
- Nu interferă cu niciun medicament;
- Reversibilitate imediată.
Citește și: Secretele anti-îmbătrânire. Cum poți diminua ridurile. Sfaturi anti-aging de la specialistul Angela Stolnicu
Care sunt metodele naturale de contracepție
Conform doctorului, prima și cea mai sigură metodă este abstinența.
„Altă metodă folosită este metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, metoda contracepției pe perioada alăptării sau imediat după 40 de zile de la naștere, să zicem că ar fi un interval de timp care oferă o contracepție naturală. Ar mai fi metoda retragerii, dar nu este o metodă foarte bună”, a spus specialistul, în cadrul aceluiași video.
Citește și: Reguli pentru igiena intimă la femei
Ar mai fi metoda religioasă, conform căreia, există anumite perioade din an când sunt posturile, care interzic contactul sexual.
O altă metodă foarte eficientă, conform specialistului, ar fi continența sexuală.
Abstinența
Este metoda pe care unele cupluri o folosesc, uneori nu neapărat cu scopul de a evita graviditatea, aceasta fiind doar o consecință a faptului că respectivul cuplu renunță la a avea o viață sexuală. Astfel că, susține doctorul, aceasta este cea mai sigură garanție a faptului că femeia respectivă nu are cum să rămână însărcinată. Cu excepția acestei metode, toate celelalte prezintă un oarecare risc.
Metoda calendarului
Această metodă se bazează pe evitarea perioadei fertile și poate fi valabilă numai în cazul femeilor care au menstruația regulată. În restul cazurilor, ginecologul nu recomandă folosirea acestei metode contraceptive, întrucât nu poate fi considerată o metodă sigură pentru femeile care au ciclul mentrual neregulat.
Această metodă este bazată pe calculul perioadei de fertilitate și poate fi folosită împreună cu metoda mucusului cervical și a temperaturii bazale. Metodele acestea cumulate sunt mult mai eficiente și oferă un grad crescut de protecție împotriva unei sarcini nedorite, conform sursei precizate.
Citește și: Gutuile, cele mai benefice fructe pentru diabetici. Sfatul doctorului diabetolog
„Perioada fertilă nu este același lucru cu ovulația. Spermatozoizii pot supraviețui 3, 5 și uneori chiar 7 zile. Perioada fertilă se referă la 7 zile înainte de ovulație și o zi, două după ovulație. Această perioadă cuprinde și ovulația”, a mai spus specialistul.
De asemenea, doctorul recomandă folosirea anumitor aplicații pe telefonul mobil, care urmăresc perioada menstruală în fiecare lună și fac o medie a menstruațiilor din ultimele luni. Calendarul respectiv, spune sursa, va indica perioada fertilă din luna respectivă.
Evitând perioada fertilă sunt mari șanse să evitați o sarcină nedorită, însă, ginecologul susține că acest lucru nu este o garanție a acestui fapt.
Citește și: Cum previi bolile de inimă. Ce trebuie să consumi pentru a avea inima sănătoasă
Sarcina poate apărea și la primul contact sexual din viața unei femei, dar și dacă acesta a avut loc în timpul menstruației sau este singurul contact sexual, de aceea, medicul subliniază importanța contracepției în astfel de situații. De asemenea, o sarcină poate să apară chiar dacă nu a existat o ejaculare intravaginală în timpul actului sexual, și chiar dacă femeia nu a avut orgasm, conform specialistului.
Pentru o mai mare siguranță specialistul recomandă combinarea metodei calendarului, cu metoda temperaturii bazale și a mucusului cervical.
Citește și: Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita
Metode naturale de contracepție – temperatura bazală
Având în vedere că temperatura normală a unei femei se încadrează, dimineața când se trezește, între 36,2 – 36,3, exceptând cazurile când există alți factori ce influențează temperatura, precum o boală. În perioada ovulației, însă, temperatura corpului crește cu aproximativ 0,5 grade, spune medicul. Acest lucru poate fi un indiciu că se apropie perioada ovulației. Temperatura trebuie luată 3 zile la rând pentru a vă da seama dacă a crescut din cauza ovulației.
Citește și: Beneficiile expunerii la soare. De ce este bine să stăm la plajă
Înainte de creșterea temperaturii sunteți protejate împotriva unei sarcini nedorite. Din momentul în care bănuiți că vă crește temperatura deja sunteți în perioada ovulației, spune specialistul în ginecologie, Cristina Buzgar. De asemenea, mai spune că după ce temperatura scade trebuie să vă mai luați o marjă de 2-3 zile, timp în care trebuie să vă protejați, dacă nu vă doriți o sarcină.
Metode naturale de contracepție – mucusul cervical
În apropierea perioadei de ovulație consistența secreției vaginale crește, devenind ca un mucus, având aspectul unui albuș de ou. În ziua ovulației secreția are consistența cea mai mare. Acest tip de mucus facilitează spermatozoizilor să treacă prin colul uterin către ovar, spune obstetricianul.
Citește și: Ten gras, remedii și sfaturi pentru a ține sub control excesul de sebum
Metoda retragerii
Conform ginecologului, această metodă nu este recomandată, fiind considerată riscantă. Doctorul spune că atât timp cât a existat un contact sexual, chiar și fără ejaculare intravaginală, există riscul unei sarcini. Explicația ar consta în faptul că la bărbați există un lichid preseminal, care nu este perceptibil de către femeie, dar care este bogat în spermatozoizi.
Citește și: Cum să-ți întărești sistemul nervos. Ce trebuie să faci, să mănânci și să eviți pentru a scăpa de stres
Metoda contracepției pe perioada alăptării
Doctorul ginecolog spune că în primele 40 de zile de la naștere trebuie obligatoriu să fie abstinență, pentru ca femeia care a născut să se refacă. După această perioadă, pentru femeile care alăptează există șanse mai mari de a nu rămâne însărcinate, dar acest lucru, susține specialistul, nu este o garanție.
Citește și: Ce boli poate transmite câinele și cum te poți îmbolnăvi de la patrupedul tău
Pentru ca această metodă să fie sigură, mama trebuie să alăpteze mai des de 3 ore distanță și femeia să nu aibă încă prima menstruație. În aceste cazuri ar exista un grad de siguranță împotriva unei sarcini nedorite. Însă, chiar și așa, doctorul susține că unele femei pot rămâne însărcinate chiar dacă încă alăptează și nu au avut încă prima menstruație după naștere.
Citește și: Alimente care previn apariția de Alzheimer
„Există foarte des sarcini pe alăptare. (..) Sunt foarte frecvente femeile care rămân însărcinate în perioada alăptării, și aici vreau să trag un semnal de alarmă: nu vă bazați pe asta. Perioada alăptării este numai în anumite circumstanțe o metodă contraceptivă naturală. Să spunem primele 2-3 luni, dacă alăptați exclusiv la sân și dați copilului mai des de 3 ore să mănânce”, a subliniat doctorul Cristina Buzgar, în cadrul aceluiași podcast, pe contul său de YouTube.
Citește și: Scăderea colesterolului, alimente care trebuie adăugate în dieta ta
Totodată, a mai precizat faptul că în cazul unei ovulații regulate, aceasta apare de obicei în ziua 14-15 de la menstruație. Primele 8 zile, cu tot cu menstruație și ultimele 10 zile din lună ar fi, relativ, sigure, conform specialistului.
Urmăriți mai multe sfaturi ale obstetricianului accesând clipul video de mai jos.
sursa Youtube: Yonni Wellness-Dr. Cristina Buzgar
sursa foto: Captură video