Minunea de pe râul Iordan. Ce se întâmplă aici de Bobotează și care esti mitul și istoria locului.
Despre Râul Iordan
Râul Iordan este situat între Iordania şi Israel, alcătuind granița naturală dintre cele două țări, pe o lungime de 180 de kilometri. Iordanul și locul botezului reprezintă un punct turistic foarte vizitat. Râul izvorește din Munții Libanului, traversează Marea Galileii şi se varsă în Marea Moartă. Lungimea totală a Iordanului este de aproape 360 de kilometri, având un traseu sinuos.
Citește și: Iordania, o destinație exotică
Râul Iordan reprezintă o atracţie de o importanţă istorică pentru creştinătate, deoarece în apele lui a fost botezat Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, de către Ioan Botezătorul. Această vârstă este considerată de către evrei ca fiind una a maturității. De aceea, creștinii sărbătoresc la această dată, 6 ianuarie, Boboteaza.
Locul unde a fost botezat Iisus Hristos se află în prezent pe teritoriul Iordaniei. În trecut nu existau granițe, ci doar o singură țară, Palestina. Locul este vizitat anual de nenumărați turiști din întreaga lume.
Citește și: Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa
Acest râu este pomenit în biblie de peste 150 de ori. Mitul spune că în ziua de Bobotează, Iordanul îşi schimbă cursul, pentru că așa s-ar fi întâmplat când a avut loc botezul lui Iisus. Acest lucru este rostit de preoți într-o rugăciune, spusă în ziua de Bobotează, pe malurile Iordanului. Se mai spune că apele, văzându-l s-au temut și s-au întors, schimbându-și cursul firesc.
Întoarcerea râului, mit sau minune?
Întoarcerea Iordanului, dinspre Marea Moartă spre Marea Galileii, adică dinspre vărsare spre izvoare, ar fi fost considerată o minune.
Citește și: Rugăciune către Sfântul Antonie cel Mare, sărbătorit pe data de 17 ianuarie
Iordania e plină de locuri care te încarcă de emoţie şi care te duc cu gândul departe în vremea când s-a scris istoria creștinătății. În apropiere de locul unde a fost botezat Mântuitorul, pe teritoriul iordanian există și o biserică creștin-ortodoxă. Aici, pelerinii sosiți pot închina rugăciuni Mântuitorului.
Citește și: Petra, orașul de piatră, una dintre minunile lumii
Sfințirea apelor în această zi se spune că își are originea în faptul că Dumnezeu a poruncit preoților să sfințească apele pentru a înlătura toți diavolii care veniseră pe Iordan să împiedice botezul. Legenda spune că aceștia s-au înecat toți.
Citește și: Cele 7 minuni ale lumii antice
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Boboteaza
Citește și: Rugăciunea de joi. Cum te protejează și cum trebuie făcută corect
Citește și: Psalmul 50 sau a lui David. Se spune că este Psalmul protecției divine
Citește și: Rugăciunea părinților pentru copiii lor