Home > Diverse > Principii nutritive necesare unui organism sănătos

Principii nutritive necesare unui organism sănătos

///
Comments are Off
Principii nutritive necesare unui organism

Numeroase studii au arătat de-a lungul timpului că durata medie de viață depinde în mare parte de alimentație și că a evoluat odată cu civilizația și cu felul în care hrana a devenit mai variată și mai completă și, de asemenea, cu modul de pregătire și de păstrare al alimentelor. Sănătatea, privită ca echilibrul perfect morfologic și funcțional al organismului, poate fi păstrată cu ajutorul unei hrane corecte și echilibrate și prin respectarea unor principii nutritive. În contradicție, avem situațiile când cele mai multe boli apar acolo unde nu este respectată o astfel de alimentație. Abuzurile, excesele alimentare sau dimpotrivă carențele și dezechilibrele sunt cele ce duc la apariția multor boli de nutriție.

Respectarea unor principii nutritive sănătoase, modul de pregătire al hranei, folosirea unei game cât mai vaste de alimente, prezentarea cât mai atrăgătoare și gustul plăcut, toate acestea sunt foarte importante în ceea ce privește pregătirea unei digestii corecte. La fel de important este și timpul în care se desfășoară procesul de alimentație. Este necesar ca fiecare dumicat să fie mestecat foarte bine, până ce devine omogen și aproape lichid. Astfel, mâncarea este consumată cu plăcere și este utilizată de organism în întregime, iar digestia și absorbția nutrienților conținuți în ea se fac la maximum. Etapa, în care mâncarea este mărunțită, amestecată cu enzimele necesare și înghițită, este o fază de predigestie, care dacă ținem cont de ea “ușurăm treaba stomacului”.

Pentru a avea și a păstra acel echilibru al organismului prin alimentație, trebuie înțeles rolul hranei, ce este acea “rație de întreținere”, care sunt elementele nutritive, alimentele în general și trebuie cunoscute principiile esențiale de nutriție și de dietă. Doar așa se poate spune că poți avea o alimentație rațională și echilibrată.

Organismul uman funcționează bine doar dacă i se dau nutrienții necesari ce se găsesc în alimente, deoarece energia dezvoltată de organism rezultă din oxidarea substanțelor alimentare. Fiind un organism viu, poate funcționa un timp limitat chiar și fără a se alimenta, consumând propriile sale substanțe pentru producerea energiei de care are nevoie. Pentru a nu arde din rezervele lui, trebuie să primească mereu alimente care să-i producă energia necesară folosită la împlinirea nevoilor mecanice și calorice.

Caloria este măsura în care se valorifică energia eliberată în organism de către alimente. Ea reprezintă cantitatea de căldură necesară pentru ridicarea cu un grad a temperaturii unui gram de apă. Această energie calorică diferă de la un aliment la altul și poate suferi pierderi în timpul digestiei. Valoarea energetică a părților componente ale alimentelor este următoarea: 4 calorii pe gram proteinele și zaharurile, iar grăsimile au 9 calorii pe gram. Astfel, dacă se cunoaște compoziția alimentației, se poate calcula cu ușurință valoarea energetică a alimentelor.

Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de alimente în funcție de activitatea desfășurată, de complexitatea ei și de consumul energetic pe care îl presupune. Această nevoie se diferențiază în funcție de vârstă, gen, greutate și de stilul de viață pe care îl duci, cât este de activ sau de sedentar. Este bine de știut că organismul uman, pe lângă energia mecanică sau calorică, are nevoie și de alte elemente mult mai complexe. Pentru refacerea unor țesuturi uzate îi trebuie elemente nutritive numite „plastice”, iar pentru o bună funcționare are nevoie de cele indispensabile, numite „regulatorii”.  Alimentația ce oferă corpului toate acestea elemente (energetice, plastice și regulatorii), necesare unei funcționări corecte a organismului, reprezintă „regimul alimentar complet” sau „rația de întreținere”.  Atunci când rația de întreținere, într-un interval de timp, mai mic sau mai mare, ce poate fi diferit de la persoană la persoană, nu aduce elementele necesare, avem de-a face cu un dezechilibru în organism și apar tulburările de nutriție. Pentru evitarea lor este foarte important să ținem cont de aceste principii nutritive.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache
Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache
Cum să slăbești repede și sănătos
Cum să slăbești repede și sănătos. Alimente pe care ar trebui să le consumi
Principii nutritive necesare unui organism sănătos (II)
9 beneficii ale apei călduțe băute pe stomacul gol
Apa caldă băută pe stomacul gol. 9 beneficii despre care nu știai